Θεωρείο (19/06/21)

4' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο λεπτομέρειες 

Καλύτερα από όσο φαντάζονταν στο Μαξίμου, αλλά και στο υπουργείο Εργασίας, πήγε η πρώτη «μητέρα των μαχών» στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο. Οπως λένε στο υπουργείο Εργασίας, δύο ήταν τα βασικά στοιχεία στα οποία «πάτησε» ο Κωστής Χατζηδάκης και κέρδισε την κοινοβουλευτική μάχη: Πρώτον, το κυβερνητικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Χατζηδάκης το επικαλέστηκε αρκετές φορές στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, φέρνοντας σε θέση άμυνας και αμηχανίας τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο υπουργός μίλησε για την οδηγία 1158/2019, που προβλέπει διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις και υπεγράφη από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το δεύτερο επιχείρημα που χρησιμοποίησε ήταν η ταύτιση της αντιπολίτευσης με τους εργατοπατέρες του συνδικαλισμού. Και στο Μαξίμου, πάντως, ήταν ικανοποιημένοι από τον Χατζηδάκη και τον τρόπο που χειρίστηκε τη συζήτηση. Θα προσθέσω και ένα τρίτο δικό μου. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζοντας 56 άρθρα του νομοσχεδίου αναίρεσε τον ίδιο του τον εαυτό όταν κατέβαινε στις διαδηλώσεις. Και αυτό, να ξέρετε, ξένισε και πολλούς βουλευτές εντός του κόμματος. 

Στο όριο 

Τρεις φορές μέσα σε λίγα 24ωρα ο Νίκος Δένδιας κινήθηκε πάνω σε μια πολύ λεπτή γραμμή ισορροπίας. Αρχικά ο ΥΠΕΞ σήκωσε προσωπικά το θέμα της φανέλας που φοράει η Βόρεια Μακεδονία στο Euro, παρά το γεγονός πως είχε προηγηθεί παρέμβαση του Αυγενάκη, που κρατούσε το θέμα εντός ποδοσφαιρικών – αθλητικών ορίων και δεν το ανήγαγε σε εξωτερικό. Λίγο αργότερα, ο ΥΠΕΞ σχολιάζοντας τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν είπε πως ήταν απλά για να σπάσει ο πάγος και «όχι μια συνάντηση για να πάμε μπροστά». Το πρώτο σκέλος ήταν εντός ορίων, καθώς αποτελεί και κεντρική κυβερνητική θέση. Το δεύτερο, όμως, κατέβαζε σαφώς χαμηλά τον πήχυ. Το τρίτο «οριακό» χτύπημα του Δένδια είναι πως κατά τη συνάντησή του με τον εκπρόσωπο των Εξωτερικών Υποθέσεων της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Νιλς Σμιντ αναδύθηκε και πάλι ένας έντονος αντιγερμανισμός, κατηγορώντας το SPD γιατί δεν συντάχθηκε με το εμπάργκο όπλο κατά της Τουρκίας. Οι τρεις κοντινές αναφορές του Δένδια έκαναν πολλούς να μιλήσουν ξανά για αποστάσεις από το Μαξίμου. Κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται, καθώς ο Δένδιας και με τις τρεις παρεμβάσεις του εξέφρασε το κοινό αίσθημα. Και αυτό είναι κάτι που λειτουργεί προσθετικά και όχι αφαιρετικά για όλη την κυβέρνηση. 

Φιλικό δείπνο 

Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες η υπουργός Μετανάστευσης της Ολλανδίας, Ανκι Μπρόκερς-Κνολ, όπου είχε συνάντηση με τον ομόλογό της Νότη Μηταράκη. Η υπουργός όμως έκανε και… άτυπη συνάντηση, καθώς το ένα βράδυ της στην Αθήνα συνέφαγε σε γνωστό εστιατόριο του κέντρου με τον Γιώργο Κουμουτσάκο, με τον οποίο διατηρεί προσωπική επαφή και δεν έχασε την ευκαιρία για ένα φιλικό δείπνο και πολιτική συζήτηση μαζί του. 

Το δωμάτιο του ’21 

Να σας πω και ένα ιστορικό ανέκδοτο από αυτά που μου αρέσουν. Η συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν στη Γενεύη έλαβε χώρα σε έναν πολύ ιστορικό χώρο με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον. Τι ανακάλυψα: η βιβλιοθήκη της Villa La Grange στη Γενεύη, με φόντο αντίγραφα αρχαιοελληνικών αμφορέων, είναι ο χώρος όπου πραγματοποιήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1825 συνάντηση, υπό τον Ιωάννη-Γαβριήλ Εϋνάρδο, αξιωματούχων των ευρωπαϊκών Αυλών για τη στήριξη της Επανάστασης του ’21! 

Συμμαχία όπως το ’15; 

Διάβασα το βιβλίο του Ανδρέα Λοβέρδου με τίτλο «Απόπειρα δολοφονίας». Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντα που αναφέρει, στέκομαι σε ένα με έντονο εσωκομματικό ενδιαφέρον από το 2015. Λέει, λοιπόν, ο Ανδρέας πως στην προηγούμενη εσωκομματική μάχη του ΠΑΣΟΚ, όταν κατέβαιναν και αυτός και η Φώφη υποψήφιοι αρχηγοί, είχαν κάνει συμφωνία πως όποιος χάσει θα στηρίξει τον άλλο. Ηταν ένα άτυπο μορατόριουμ, για να δανειστώ μια λέξη από τα ελληνοτουρκικά, το οποίο αμφότεροι τήρησαν. Αυτά λέει ο Ανδρέας. Και εδώ ξεκινάει η δική μου σκέψη. Μήπως κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί με άλλη μορφή το 2021; Δηλαδή, εάν κάποιος από τους δύο περάσει στον δεύτερο γύρο να στηρίξει τον άλλον; Νομίζω η σκέψη είναι λογική, αν και την απάντηση δεν πρόκειται να τη μάθουμε τώρα. Εάν τη μάθουμε… 

Ο ευγενής Αυστριακός 

Μία προσπάθεια που ξεκίνησε το 2007 και είχε να κάνει με τη μείωση στις χρεώσεις των κινητών τηλεφώνων όταν χρησιμοποιούνται με περιαγωγή ολοκληρώθηκε… φέτος. Συγκεκριμένα, τότε μία ομάδα ευρωβουλευτών, με εισηγητές τον Αυστριακό Πάολο Ρούμπιτ και τον Ελληνα Μανώλη Μαυρομμάτη, είχε ξεκινήσει την προσπάθεια μείωσης των τιμών, και σταδιακά ο στόχος επετεύχθη πριν από λίγες ημέρες, καθώς εξομοιώθηκε πλήρως με τη μονάδα σταθερής τηλεφωνίας. Ο Βέμπερ έστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον Αυστριακό, ο οποίος δεν ξέχασε τον παλιό του φίλο Μανώλη και τη συνεισφορά του σε κάτι τόσο σημαντικό για τους Ευρωπαίους πολίτες, κοινοποιώντας του την επιστολή και θυμίζοντάς του την κοινή τους προσπάθεια 14 χρόνια πίσω. 

Τουρκικό λάθος 

Οι Τούρκοι γενικά στο επικοινωνιακό σκέλος είναι ιδιαίτερα ικανοί και έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν το πλαίσιο στα μέτρα τους. Οχι όμως πάντα, καθώς κάνουν και λάθη. Για παράδειγμα, η ανακοίνωση που έβγαλε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την περασμένη εβδομάδα για να καταγγείλει την κοινή ανακοίνωση των MED-7 ήταν αυτογκόλ, καθώς έδωσαν περαιτέρω κύρος στη συνάντηση. Μάλιστα, η επόμενη συγκέντρωσή τους πάλι στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Χανιά, από MED-7 θα είναι μάλλον MED-9 αφού θα προστεθούν Σλοβένοι και Κροάτες. 

Στο Πατριαρχείο 

Μαθαίνω πως η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη τη Δευτέρα στην Αίγυπτο περιλαμβάνει και επίσκεψη στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Μεταγραφή στα σκαριά 

Λέγεται πως το επόμενο διάστημα πιθανότατα να έχουμε μία ακόμα μεταγραφή προς το στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Κατερίνα Μπατζελή, πρώην βουλευτής του νομού Φθιώτιδας με το ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επί Γιώργου Παπανδρέου, είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα το φλερτ να επισημοποιηθεί και να δούμε τη μεταγραφή, που είναι βέβαιο πως, αν γίνει, θα προκαλέσει συζητήσεις, καθώς υπήρξε στενή συνεργάτις και προσωπική επιλογή του ΓΑΠ. Σας το είχα πει πως ο Τσίπρας, παρά την κριτική για τη μεταγραφή Κεδίκογλου, δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή