Το ουράνιο τόξο πάνω από την Ελλάδα

Το ουράνιο τόξο πάνω από την Ελλάδα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mετά την κατακραυγή που προκάλεσε η άρνηση της UEFA να βαφτεί το γήπεδο του Μονάχου με τα χρώματα του ουράνιου τόξου ως απάντηση στον ομοφοβικό νόμο που θέσπισε η Ουγγαρία και απαγορεύει την «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας σε ανηλίκους, η Ενωση επιχείρησε να εξηγήσει την απόφασή της: «Ορισμένοι ερμήνευσαν ως “πολιτική” την απόφαση της UEFA να απορρίψει το αίτημα της πόλης του Μονάχου να φωτίσει με τα χρώματα του ουράνιου τόξου το γήπεδο του Μονάχου για ένα ματς του Euro 2020. Aντίθετα, το αίτημα καθαυτό ήταν πολιτικό», αφού οι δύο ομάδες (Γερμανία και Ουγγαρία) αναμετρούνταν χθες το βράδυ στο πλαίσιο της διοργάνωσης, ήταν το επιχείρημα της UEFA.

Προκειμένου να επιβεβαιώσει μάλιστα ότι δεν αρνήθηκε από ομοφοβία, αλλά από αμεροληψία, έντυσε το λογότυπό της με τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Η εξήγηση του ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού σώματος δεν ήταν ιδιαίτερα πειστική, ήρθε καθυστερημένα, αλλά πάντως έγινε. 

Το σχετικό tweet γράφτηκε την ώρα που η Ελλάδα δημοσιοποιούσε με καθυστέρηση μιας ημέρας ότι συντάσσεται με τις άλλες 15 μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες και θεωρεί επονείδιστο τον νέο ουγγρικό νόμο. Τι φοβήθηκε η χώρα μας και δεν συνυπέγραψε αρχικά το κείμενο που ζητάει μέτρα κατά της Βουδαπέστης και εκφράζει βαθιά ανησυχία για την αντιμετώπιση της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας από την κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν; Την Εκκλησία; Τη συντηρητική εκλογική βάση του κυβερνώντος κόμματος; Τον Τύπο και τα ΜΜΕ της εσωκομματικής, συχνά ομοφοβικής, αντιπολίτευσης;

Το γεγονός ότι άλλαξε τη στάση της, έστω στο παρά πέντε, όπως και η UEFA, δείχνει ότι κάτι αλλάζει – και στην ελληνική κοινωνία. Και πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να το αγνοήσει. Ακόμη και κυνικά ψηφοθηρικά αν το δει, δεν μπορεί να συνεχίσει να αγνοεί ένα τόσο μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος, που εκπροσωπείται ή στηρίζει τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. 

Οι αγκυλώσεις της Νέας Δημοκρατίας είναι μέχρι ενός σημείου κατανοητές. Αν όμως επιθυμεί να ανασκευάσει την εικόνα της εγχώριας ορμπανικής Δεξιάς, που σχηματικά έχει φιλοτεχνήσει η αντιπολίτευση, θα πρέπει να προλαβαίνει τέτοιου είδους κακοτοπιές, σαν τη χθεσινή και το ματαιωθέν πλέον συνέδριο υπέρ της γονιμότητας, από το οποίο επρόκειτο να παρελάσουν δυο-τρεις υπουργοί της κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή