Μπούσουλες και μάσκες

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 8 Μαρτίου 2021, ο αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιώργος Ατσαλάκης και ο ερευνητής στο Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης του ίδιου πανεπιστημίου Βασίλης Τσούμπρης δημοσίευσαν στην «Κ» την πρόβλεψή τους ότι με τον τότε ρυθμό των εμβολιασμών και τη διασπορά του κορωνοϊού, η ανοσία του πληθυσμού θα προκύψει μέσα στον Νοέμβριο και όχι νωρίτερα. Για να μιλάμε για ανοσία της αγέλης, θα πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 75% των Ελλήνων.

Τον Μάρτιο είχαν επίσης προβλέψει ότι τον Ιούνιο θα είχε εμβολιαστεί το 35% του πληθυσμού, κάτι που φαίνεται πως θα επαληθευθεί μέχρι το τέλος του μήνα, όπως έγραψαν σε πρόσφατο άρθρο τους («Κ», 23/6/2021). Ωστόσο, οι δύο επιστήμονες παρατηρούν κάμψη στον ρυθμό των εμβολιασμών από την 25η Μαΐου. Η κάμψη, λένε, ήταν αναμενόμενη, αλλά δεν την περίμεναν τόσο νωρίς. Με βάση αυτά τα στοιχεία, οι πλήρως εμβολιασμένοι θα φτάσουν το 55%-58%, ποσοστό που απέχει αρκετά από την ανοσία της αγέλης.

Αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα αποφύγουμε, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα τέταρτο κύμα προς το τέλος του καλοκαιριού, που θα αφορά κυρίως τους μη εμβολιασμένους.

Οι επιστήμονες καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε καμπάνια ενημέρωσης για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Το ίδιο ζήτησε και η Επιτροπή Βιοηθικής πριν από μία εβδομάδα («Κ», 18/6/2021). 

Στο μεταξύ, ο ΕΟΔΥ έχει επισημάνει ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου η μετάλλαξη «Δέλτα» θα έχει επικρατήσει και στη χώρα μας («Κ», 24/6/2021), ενώ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων θεωρεί ότι αυτή, η πιο μεταδοτική μετάλλαξη, θα είναι το μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης από το φθινόπωρο. Τα κρούσματα «Δέλτα» σε Κρήτη και Αττική προκάλεσαν κρύο ιδρώτα στις Αρχές. 

Ολα αυτά δημιουργούν ένα πλέγμα ανησυχίας και έρχονται σε αντίφαση με τη χαλάρωση των μέτρων στη χώρα μας. Σίγουρα, η μάσκα με καύσωνα δεν αντέχεται και πολλοί –ειδικά σε παραθεριστικά μέρη– την έχουν καταργήσει πριν από τη σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης. Τα κρούσματα υποχωρούν, αλλά οι αριθμοί παραμένουν τριψήφιοι. Αρκούν αυτά για την κατάργηση της μάσκας, έστω σε εξωτερικούς χώρους με αστερίσκους; Πόσοι θα βάλουν τη μάσκα «στο πορτοφόλι τους» και πόσοι θα τη φορέσουν; Τι θα γίνει όταν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι «συναντηθούν» χωρίς μάσκες σε ταβέρνες και beach bar; Ποιος θα ελέγξει εάν τηρούνται οι αστερίσκοι; 

Το να προσπαθούμε να αναλύσουμε τι εστί «συγχρωτισμός» σε εξωτερικούς χώρους σε περίοδο πανδημίας και σε τουριστικά μέρη είναι σχεδόν ουτοπικό. Οπως και η διαπίστωση ορισμένων ειδικών ότι «η κοινή λογική και η εμπειρία τόσων μηνών» θα είναι ο μπούσουλας για τη χρήση μάσκας. Τα περασμένα Χριστούγεννα και οι μεταμεσονύχτιες πλατείες ακύρωσαν και τα δύο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή