Δεν υπάρχει «δεν ήξερα»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολα δείχνουν πως η μετάλλαξη του ιού έχει ήδη επισυμβεί με την ινδική παραλλαγή του. Διαπρεπείς επιστήμονες επισημαίνουν τον σοβαρό κίνδυνο που διατρέχουν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Μάλιστα, κάποιοι τεχνοκράτες δεν αποκλείουν και τα τοπικά lockdowns, με ό,τι αυτό θα σημάνει για την οικονομία αυτών των κοινωνιών. Η πολιτεία σε επίπεδο διοίκησης έκανε το καλύτερο. Εφερε τα εμβόλια και οργάνωσε με άψογο τρόπο τον εμβολιασμό των πολιτών. Η κυβέρνηση, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην επίσημη έκφρασή του, το ΚΙΝΑΛ, με ανακοινώσεις τους προέτρεψαν και προτρέπουν τους πολίτες να εμβολιασθούν. Τα ΜΜΕ το ίδιο. Και όμως, εκατομμύρια Ελληνες πολίτες δεν ανταποκρίνονται σε αυτές τις εκκλήσεις, δημιουργώντας ένα σοβαρό υγειονομικό πρόβλημα που πιθανόν θα μετατραπεί σε κοινωνικό. Οι ανεμβολίαστοι θα είναι τα θύματα από τη δράση της ινδικής παραλλαγής, που είναι πολύ πιο επιθετική από τη βρετανική παραλλαγή και προσβάλλει και νεαρά άτομα.

Φαίνεται πως ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων ρισκάρει την ίδια τη ζωή του, κατά τρόπο αδικαιολόγητο. Δεν υπάρχει πλέον, μετά ενάμιση χρόνο πανδημίας, το «δεν ήξερα». Υπάρχει μόνο το «δεν ήθελα». Με δεδομένο πως η πολιτεία έκανε τα πάντα για να πείσει τους πολίτες να τρέξουν στα εμβολιαστικά κέντρα, προσωπικά δεν θα αισθανθώ καμιά συμπόνια γι’ αυτούς που θα προσβληθούν από τον ιό. Κυριευμένοι από τις φοβίες τους, τις ιδεοληψίες τους και τις προκαταλήψεις τους, αμφισβητούν τα επιτεύγματα της επιστήμης, θέτοντας σε κίνδυνο τη δική τους τη ζωή και των οικείων τους. 

Είναι πολλά τα παραδείγματα εκ πεποιθήσεως αντιεμβολιαστών που, μέσα από την Εντατική, παρακαλούσαν τον Υψιστο να τους σώσει. Ομως, δεν τους πέρασε από το μυαλό γιατί βρέθηκαν στην Εντατική. 

Συγχρόνως και η κυβέρνηση, ενόψει και της εμφάνισης της ινδικής παραλλαγής, θα πρέπει να επισπεύσει τη λήψη μέτρων εναντίον αυτών που, παρόλο που βρίσκονται σε θέσεις υγειονομικής ευθύνης, αρνούνται να εμβολιασθούν. Διαθεσιμότητα είναι η μόνη λύση στην αντιμετώπιση τέτοιων ανεύθυνων συμπεριφορών. Με δεδομένο πως ένα πανελλήνιο lockdown δεν πρόκειται να γίνει, ο καθένας βρίσκεται αντιμέτωπος με τις δικές του ευθύνες. Οσοι θέλουν να βάλουν σε περιπέτεια την υγεία τους και τη ζωή τους ακόμη, είναι ελεύθεροι να το πράξουν. Στο κάτω κάτω, ο καθείς πορεύεται με το μυαλό του. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή