Θεωρείο (27/06/21)

5' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα Σκόπια ανέβαλαν τον ανασχηματισμό  

Θα σας αποκαλύψω σήμερα διάφορα πολιτικά «σημάδια» και παρασκήνια, που δείχνουν προς τα πού πάει το πράγμα τόσο με τον ανασχηματισμό όσο και με τις εκλογές, καθώς και τα δύο θέματα είναι αγαπημένα στις πολιτικοδημοσιογραφικές συζητήσεις. Η πληροφορία πως στο Μαξίμου σκέφτονταν ανασχηματισμό εντός του Ιουλίου, και σε κάθε περίπτωση πριν από τη ΔΕΘ, ήταν αληθής. Αν κάτι άλλαξε τη συγκεκριμένη προοπτική για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ήταν η απόφαση να πάνε για αργότερα τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Η σκέψη ήταν να ψηφιστούν τα μνημόνια και αμέσως μετά να γίνει ανασχηματισμός. Η αναβολή της ψήφισης των μνημονίων Αθήνας – Σκοπίων ανέβαλε και τον ανασχηματισμό. Η σκέψη πολύ απλή: η προοπτική ενός ανασχηματισμού κάνει τους βουλευτές να κάθονται ήσυχα εν αναμονή πιθανής αξιοποίησής τους. Εάν γίνει πρώτα ανασχηματισμός, τότε όλοι οι δυσαρεστημένοι μπορούν να βρουν ευκαιρία να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους όταν έρθουν τα εν λόγω μνημόνια. Το συμπέρασμα που προσωπικά βγάζω είναι πως ο ανασχηματισμός πάει για αργότερα και, σε κάθε περίπτωση, μετά την ψήφιση των μνημονίων για τη Βόρεια Μακεδονία.

Περί μισθών και εκλογών

Πάμε τώρα στο έτερο θέμα που αφορά τις εκλογές. Τελευταία υπήρξαν πάλι κάποια σενάρια για πιθανές κάλπες το φθινόπωρο. Θα σας αποκαλύψω ένα άγνωστο παρασκήνιο που έλαβε χώρα πριν από δύο μήνες και «δείχνει» πως οι κάλπες θα στηθούν το νωρίτερο το φθινόπωρο του 2022. Τον περασμένο Απρίλιο, ο Κωστής Χατζηδάκης συνάντησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και του έθεσε το θέμα του κατώτατου μισθού. Πρόκειται για ένα ζήτημα που παγίως εξετάζεται κάθε χρόνο σε διαβούλευση με αρμόδιους φορείς της αγοράς. Η προσαρμογή, ωστόσο, του κατώτατου μισθού δεν είναι απαραίτητο να γίνεται κάθε χρόνο, και είναι συνάρτηση του ευρύτερου πολιτικού πλαισίου. Κάτι τέτοιο είχε συμβεί και επί ΣΥΡΙΖΑ, που όσο έτρεχαν οι μνημονιακές δεσμεύσεις η συζήτηση είχε «παγώσει». Κάτι αντίστοιχο μπορούσε να συμβεί και τώρα με επιχείρημα την κρίση της πανδημίας. Παρ’ όλα αυτά, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό του να γίνει κανονικά η δημόσια συζήτηση παρά το γεγονός πως ο Χατζηδάκης τον ενημέρωσε ότι «το αποτέλεσμα δεν θα είναι ιδιαίτερα θετικό», αφού η μεγάλη ύφεση του 2020 δεν αφήνει περιθώρια για κάποια γενναία αύξηση. Η άποψη του Μητσοτάκη ήταν, όμως, κάθετη. Από το παραπάνω παρασκήνιο συμπεραίνω πως ο πρωθυπουργός δεν σκέφτεται τις εκλογές για φέτος, καθώς εάν το είχε στο μυαλό του θα μπορούσε να αποφύγει μια τέτοια δυσάρεστη συζήτηση. Αντιθέτως, του χρόνου, εάν υπάρχει ανάπτυξη της τάξεως του 6% και πλέον, ο κατώτατος μισθός είναι βέβαιο πως θα αυξηθεί και τότε ο πρωθυπουργός θα έχει ένα ακόμη πεδίον δόξης λαμπρόν να στήσει κάλπες, αφού ο κατώτατος μισθός αφορά χιλιάδες κόσμο.

Επικοινωνία με Σαμαρά

Εγκυρη πηγή μού μετέφερε πως ο πρωθυπουργός δεν δείπνησε μόνο με τον Καραμανλή, όπως αποκάλυψε η στήλη εντός της εβδομάδας, αλλά είχε το τελευταίο διάστημα και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντώνη Σαμαρά.

Ροκ σταρ 

Αν μπορούσαν να γίνουν «πανβαλκανικές» εκλογές, είμαι βέβαιος πως ο Γιάννης Μπουτάρης θα ήταν στους πιο δημοφιλείς πολιτικούς σε όλη τη Χερσόνησο του Αίμου. Ο τ. δήμαρχος Θεσσαλονίκης βρέθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε στα Σκόπια με αφορμή τη συμμετοχή του στο πρώτο οικονομικό φόρουμ που διοργάνωσε το Φόρουμ των Δελφών σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων της γειτονικής χώρας. Σας μεταφέρω τι έμαθα για να καταλάβετε την απήχηση του Μπουτάρη στις γειτονικές μας χώρες. Την Πέμπτη το βράδυ, του παρέθεσε δείπνο ο Ντιμιτρόφ, ενώ νωρίτερα το πρωί της ίδιας μέρας είχε τετ α τετ με τον Ζόραν Ζάεφ για δύο και πλέον ώρες. Την Τετάρτη, ο Εντι Ράμα μιλώντας στο συνέδριο είπε πως εάν τα Βαλκάνια δεν είχαν τον Μπουτάρη έπρεπε να τον… εφεύρουν, εξαίροντας τον ρόλο του τέως δημάρχου για την ενίσχυση των σχέσεων των λαών της Βαλκανικής. Ενδεικτική της αποδοχής είναι η αποκλειστική φωτογραφία της «Κ», με τους πρωθυπουργούς της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας να έχουν κάνει πηγαδάκι και να ακούν τις αναλύσεις του Μπουτάρη.  

Ηρεμη δύναμη

Η γραμμή 4 του μετρό που παρουσιάστηκε εντός της εβδομάδας σε εκδήλωση, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ένα έργο που θα αλλάξει κατά κοινή ομολογία τη φυσιογνωμία όλης της Αθήνας. Αυτό τόνισε στην ομιλία του τόσο ο Κυριάκος όσο και ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, κάνοντας λόγο για το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που εκτελείται στην Ευρώπη. Ο Καραμανλής, πάντως, αναδεικνύεται σε ήρεμη δύναμη για την κυβέρνηση, καθώς κρατώντας πολύ χαμηλούς τόνους ξεκολλάει συνεχώς έργα που είχαν βαλτώσει.

Δύο ξένοι

Παρά τα εσωτερικά θρυλούμενα πως Φώφη Γεννηματά και Αλέξης Τσίπρας συγκλίνουν, τα μηνύματα από το εξωτερικό είναι αντίθετα. Στο Βερολίνο, όπου βρέθηκαν αμφότεροι για το συνέδριο των Σοσιαλιστών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν αντάλλαξαν όχι κουβέντα, αλλά ούτε βλέμμα.  

Eξαλλος με Ορμπαν

Λίγο ήθελε να ξεφύγει η συζήτηση στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής μεταξύ του πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και του ομολόγου του της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν. Ο Ρούτε σε κάποια αποστροφή του, όταν ζήτησε την τήρηση από την Ουγγαρία των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους ΛΟΑΤΚΙ, είδε πως ο Ούγγρος πήγε… κάπως να αντιδράσει, με τον Ολλανδό ούτε λίγο ούτε πολύ να απαντά πως εάν δεν του αρέσει μπορεί να σηκωθεί να φύγει από την Ε.Ε. Την ίδια ώρα, πάντως, η υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας τουίταρε κατά συρροή εναντίον του πρωθυπουργού της Ολλανδίας.  

Εκθεση για τους ΛΟΑΤΚΙ

Μιας και ο λόγος για τους ΛΟΑΤΚΙ, να σας πω ότι την Τρίτη πρωί παραδίδεται στον πρωθυπουργό η έκθεση της επιτροπής για την εθνική στρατηγική ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+. Η έκθεση έχει βασιστεί στη δομή της αντίστοιχης Ευρωπαϊκής Στρατηγικής 2020-2025. Το επόμενο βήμα ανήκει στον πρωθυπουργό.

Στην ελληνική πρεσβεία 

Μια –πολύ– κλειστή εκδήλωση έλαβε χώρα την Πέμπτη στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον. Η εκδήλωση έγινε για τη βράβευση του Ντόναλντ Κέιγκαν, καθηγητή στο Γέιλ που ειδικεύεται στην Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας και δη του Πελοποννησιακού Πολέμου, έχοντας πραγματικά τρομερή γνώση και αγάπη για την Αρχαία Σπάρτη. Η λεπτομέρεια ωστόσο είναι ότι ο Κέιγκαν είναι πεθερός της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρασίας, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή μας, καθώς έχει συμμετάσχει και στις συνομιλίες για το Κυπριακό, και η οποία ήταν παρούσα στη βράβευση του πεθερού της στην ελληνική πρεσβεία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή