Θεωρείο (29/06/21)

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φυσικό αέριο στη Θράκη  

Στον Βορρά θα (ξανα)ανέβει την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να βρεθεί στη Δράμα για την 108η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης που έλαβε χώρα την 1η Ιουλίου του 1913. Η είδηση ωστόσο είναι από την επίσκεψη της Παρασκευής που θα βρεθεί στην Ξάνθη για ένα σημαντικό έργο τοπικής σημασίας, καθώς θα εγκαινιάσει το δίκτυο οικιακών συνδέσεων φυσικού αερίου, ένα έργο που αναμένεται να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης. 

Ξανά Μακεδονία

Δεν φεύγω από τον Βορρά και μετακινούμαι από την Ξάνθη στις Σέρρες. Το Σάββατο στην πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας υπήρξε αναστάτωση, καθώς αναβλήθηκε ο Διεθνής Αγώνας Ταχύτητας Νοτιοανατολικής Ευρώπης που θα γινόταν στην πόλη. Η αναβολή αποφασίστηκε από την Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος (ΟΜΑΕ), σε συνεργασία με τη Γ.Γ. Αθλητισμού, καθώς η αποστολή της Βόρειας Μακεδονίας επέμενε να συμμετάσχει ως… «Ομοσπονδία Αυτοκινήτου Μακεδονίας», κάτι που βεβαίως δεν έγινε δεκτό.   

Μήνυμα

Το νέο «αναβαθμισμένο σχολείο» που θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο παρουσίασε χθες η Κεραμέως παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τη συζήτηση θα τη χαρακτήριζα και… πρόγευση για όσα θα δούμε στη Βουλή τον επόμενο μήνα που αναμένεται να έρθει –μετά το ασφαλιστικό– το νέο νομοσχέδιο. Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην αξιολόγηση, έδωσε το κεντρικό στίγμα, στέλνοντας μήνυμα: και στους εκπαιδευτικούς που αντιδρούν: «Η αξιολόγηση έχει και τον χαρακτήρα της επιβράβευσης» και όχι της τιμωρίας, είπε δίνοντάς μας το πλαίσιο που θα δούμε… παρακάτω.

Ιστορική υπενθύμιση  

Η κεντροδεξιά παράταξη έχει κάνει πολλά λάθη στην ιστορική της διαδρομή. Πολλά από αυτά είναι γνωστά, άλλα ανήκουν στα λεγόμενα ψιλά γράμματα της ιστορίας. Ομως σε κρίσιμες στιγμές για την πορεία της πατρίδας διάλεξε τη σωστή πλευρά της ιστορίας. Μία τέτοια απόφαση έλαβε χώρα πριν από 42 χρόνια, όταν η Βουλή ψήφιζε υπέρ της προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ πλην… Λακεδαιμονίων. 104 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ θα καταψήφιζαν με σκληρές μάλιστα εκφράσεις. Η δικαίωση της επιλογής του Κωνσταντίνου Καραμανλή θα ερχόταν δύο φορές τα επόμενα χρόνια, μία εν ζωή και μία μετά θάνατον. Το ΠΑΣΟΚ αφότου έγινε κυβέρνηση άλλαξε άμεσα στάση και στη μετέπειτα διαδρομή του αποτέλεσε τον έτερο βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Η δεύτερη δικαίωση ήρθε από τον ΣΥΡΙΖΑ, που με τη στροφή του 2015 ανέβηκε και αυτός στο ευρωπαϊκό άρμα και με την κρίσιμη βοήθεια της Ν.Δ. κράτησε την Ελλάδα στη σωστή πλευρά. Η αποδοχή της απόφασης του Καραμανλή σήμερα είναι σχεδόν καθολική, αλλά καλό είναι να μην ξεχνάμε για ιστορικούς και κυρίως διδακτικούς λόγους πως πέρασε πάνω από μεγάλα κύματα δημαγωγίας και λαϊκισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή