Iστορική επίσκεψη Λαπίντ στα Εμιράτα

Iστορική επίσκεψη Λαπίντ στα Εμιράτα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ προσγειώθηκε χθες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Ισραηλινού υπουργού σε χώρα του Κόλπου από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Η συμμαχία που συνήψε ο πρώην πρωθυπουργός Νετανιάχου με τις αραβικές χώρες του Κόλπου («συμφωνίες του Αβραάμ») παραμένει υψηλά στις προτεραιότητες της νέας ισραηλινής κυβέρνησης, με στόχο την απομόνωση του Ιράν.

Ο Λαπίντ εγκαινίασε την πρεσβεία του Ισραήλ στο Αμπου Ντάμπι, ενώ σήμερα επρόκειτο να μεταβεί στο Ντουμπάι για τα εγκαίνια του ισραηλινού προξενείου. «Γράφουμε Ιστορία» σημείωσε ο Ισραηλινός υπουργός στα αραβικά, εν πτήσει προς το Αμπου Ντάμπι. Η πτήση διέσχισε τον εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας, δυνατότητα που έως πρόσφατα δεν υπήρχε για ισραηλινά αεροσκάφη. Οι αραβικές μοναρχίες του Κόλπου συνήψαν στενές σχέσεις με το Ισραήλ υπό την παρότρυνση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ενώ οι προσπάθειες του Ισραήλ να προσαρτήσει το σύνολο της Ιερουσαλήμ, που θεωρείται ιερή από τους μουσουλμάνους, δεν έχουν αλλάξει τη δυναμική αυτή. Ως προς αυτό, ειδικοί σημειώνουν τη διάσταση ανάμεσα στις αραβικές ηγεσίες και την αραβική κοινή γνώμη, η οποία δεν θα επικροτούσε τέτοιου είδους προσέγγιση, εφόσον είχε ερωτηθεί. 

Απευθυνόμενος στους λαούς της περιοχής, ο Λαπίντ δήλωσε: «Η Μέση Ανατολή είναι το σπίτι μας, είμαστε εδώ για να μείνουμε και ζητούμε από όλες τις χώρες της περιοχής να το αναγνωρίσουν αυτό και να έρθουν να μας μιλήσουν». Πέρυσι τον Αύγουστο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν έγιναν η τρίτη και η τέταρτη αραβικές χώρες που συνήψαν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, μετά την Ιορδανία και την Αίγυπτο.  

Στη διάρκεια της επίσκεψης Λαπίντ υπεγράφη μία ακόμη εμπορική συμφωνία ανάμεσα στα Εμιράτα και το Ισραήλ, ενώ συζητήθηκε η διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων και η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή