Σταθερότητα ή παραβίαση των Πρεσπών;

Σταθερότητα ή παραβίαση των Πρεσπών;

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χρήση από την ποδοσφαιρική ομάδα της Βόρειας Μακεδονίας της ονομασίας «Μακεδονία» ήταν, προφανώς, μια λανθασμένη κίνηση. Μπορεί κάποιοι εθνικιστές στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας –και όχι μόνον αυτής– να χάρηκαν, αλλά η διεθνής εικόνα των Σκοπίων δεν ωφελήθηκε. Το αντίθετο. Οι διοργανωτές ακολούθησαν, φυσικά, τη διεθνή πρακτική, που είναι η χρήση της επίσημης ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία» εντός και εκτός της χώρας. Ατόπημα –για το οποίο ζήτησε συγγνώμη– ήταν και το tweet του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας. Πέρα, όμως, από το συγκεκριμένο περιστατικό, πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Ο Ζόραν Ζάεφ κινείται σε λεπτή ισορροπία και στην αντιπαράθεση με τους εθνικιστές της χώρας του χρειάζεται στήριξη, όχι υπονόμευση. Κάποιοι θα σπεύσουν να υποστηρίξουν ότι τα όποια προβλήματα του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας δεν μας αφορούν. Και όμως, σε αυτήν τη φάση, κατά την οποία η υλοποίηση της συμφωνίας κάνει τα πρώτα της βήματα, αναπόφευκτα αφορούν κι εμάς. Μετά την υπογραφή και ισχύ της συμφωνίας, η πιστή εφαρμογή της υπηρετεί το εθνικό συμφέρον.

Κάποιες επιμέρους ενστάσεις για πτυχές της συμφωνίας είναι και κατανοητές και σωστές. Προφανώς, η συμφωνία δεν αποτελεί την ιδεατή λύση για εμάς. Αλλά ήταν ένας συμβιβασμός. Ο λιγότερο επώδυνος, μετά 25 χρόνια αποτυχιών που είχαν ως αποτέλεσμα να παγιωθεί μια κατάσταση που κάθε άλλο παρά υπέρ μας ήταν. Ολη η ανθρωπότητα τους έλεγε «Μακεδονία». Κανένας συμβιβασμός δεν εξασφαλίζει ποτέ όλα όσα επιθυμείς. Το ζητούμενο είναι να επιτυγχάνεται η δύσκολη φόρμουλα όπου τα θετικά υπερτερούν των αρνητικών και για τις δύο πλευρές. Η κυβέρνηση πρέπει να επικοινωνήσει προς τη διεθνή κοινότητα ότι η Αθήνα τηρεί τη συμφωνία και αντιτίθεται σε εθνικιστικές κορώνες και σενάρια αλλαγής συνόρων. Δεν έχει σημασία για τη σταθερότητα στα δυτικά Βαλκάνια το αν κάποιες φωνές στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης στην Ελλάδα εναντιώνονται στη συμφωνία. Η Ν.Δ. είναι ένα μεγάλο κόμμα και είναι φυσικό και τάσεις να έχει και διαφορετικές φωνές στο εσωτερικό της. Σημασία έχει τι κάνει στην πράξη. Σε αυτό πρέπει να εστιάζουν οι διεθνείς παράγοντες.

Η τέως κυβέρνηση ψήφισε τη συμφωνία και η νυν έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι η Ελλάδα ως σύγχρονο δημοκρατικό κράτος έχει θεσμική συνέχεια και συνέπεια στις διεθνείς υποχρεώσεις της και θα την εφαρμόσει απαρεγκλίτως. Αν κάποιοι στην Ελλάδα θέλουν εντάσεις στην περιοχή, θέλουν την ενίσχυση επιμέρους διεκδικήσεων, εδαφικών και άλλων, θέλουν αύξηση της επιρροής τρίτων χωρών, θέλουν τη δημιουργία Μεγάλης Αλβανίας, ας το πουν.

Η σταθερότητα των Βαλκανίων, στην οποία η Ελλάδα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, μας συμφέρει, αυξάνει τη γεωπολιτική αξία μας και ενισχύει τη φωνή μας. Υπό αυτό το πρίσμα, το καλώς εννοούμενο εθνικό συμφέρον επιβάλλει να επιμείνουμε στην πιστή εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα προς την Ε.Ε., τις ΗΠΑ και γενικότερα τη διεθνή κοινότητα τις περιπτώσεις παραβίασής της, από άλλους, όχι εμάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή