Μια ελληνική αρρώστια

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χώρα έχει υποφέρει πολύ από διχασμούς. Οχι μόνο την περασμένη δεκαετία, που το ζήσαμε όλοι, αλλά από ιδρύσεώς της. Είναι, θα έλεγε κανείς, στο DNA των Ελλήνων να χωρίζονται σε στρατόπεδα για τα πάντα. Και όπως έχει αποδείξει η Ιστορία, ο ίδιος ο διχασμός προκαλεί μεγαλύτερα προβλήματα από το ίδιο το «πρόβλημα», όπως ερμηνεύεται σε παρόντα χρόνο. Σκεφτείτε μόνο πόσο ανούσιος φαίνεται σήμερα ο διχασμός του 2015 για το δημοψήφισμα, του οποίου «εορτάζουμε» τα έκτα γενέθλιά του, καθώς εκ του αποτελέσματος φάνηκε πως ο δρόμος ήταν ένας και μοναδικός, αυτός που ακολούθησε και η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά δεν ήταν μόνο το 2015. Η Ελλάδα σχεδόν με κάθε κοινωνικό ή πολιτικό γεγονός  χωρίζεται στα δύο. Ο ίδιος κίνδυνος εγκυμονεί πάλι, με τον νέο διχασμό που εκκολάπτεται μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Η απόφαση της κυβέρνησης να διευκολύνει τη ζωή όσων έχουν εμβολιαστεί έναντι των αρνητών είναι στη σωστή κατεύθυνση. Αλλά δεν πρέπει να γίνει αφορμή από τους βασιλικότερους του βασιλέως να χωριστεί η χώρα σε δύο στρατόπεδα. Η «μάχη» που κυοφορείται τις τελευταίες ημέρες στα social media είναι κακός οιωνός. Από τη μία πλευρά, οι εμβολιασμένοι –έχοντας τα δίκια τους– λένε πως θέλουν να πάρουν πίσω τη ζωή τους, από την άλλη, οι μη εμβολιασμένοι προαναγγέλλουν «αντάρτικα».

Από τις 15 Ιουλίου, οπότε θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τα μέτρα, θα δούμε πολλά, αφού και επιχειρηματίες του κλάδου δηλώνουν προβληματισμένοι για το πώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα. Αυτό που χρειάζεται είναι ψυχραιμία, οργάνωση και, κυρίως, μια συντονισμένη εκστρατεία πειθούς, που είναι το πιο σημαντικό μέσο σε κάθε Δημοκρατία. Χωρίς την πειθώ, όσα μέτρα και να εξαγγελθούν δεν θα πείσουν παρά περιορισμένο αριθμό πολιτών. Και σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται οι τόνοι να είναι χαμηλοί, τα υψωμένα δάχτυλα των δύο στρατοπέδων να κατέβουν. Το μείζον είναι να πειστούν όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Και υπάρχει μια τέτοια μερίδα πολιτών που δεν κάνουν το εμβόλιο όχι γιατί είναι «ψεκασμένοι» ή αρνητές, αλλά από προβληματισμό. Μια καμπάνια που θα εξηγεί ότι οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι εάν δεν κάνουν το εμβόλιο, από το να το κάνουν, θα βοηθήσει καταλυτικά. Με υπομονή και πειθώ και γνώμονα όχι μόνο την υγεία αλλά και τη διασφάλιση της κοινωνικής ενότητας, που την απειλεί κάθε σχεδόν δέκα χρόνια μια αμιγώς ελληνική πανδημία: ο ακραίος διχασμός. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή