Προβολή στο αύριο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψηνόμαστε μερικές ημέρες τώρα στον αττικό θερμοσυσσωρευτή περιμένοντας τη λήξη συναγερμού. Ο ήλιος πυρώνει επί 14ωρο τις 780.000 κτίρια, το 1,5 εκατομμύριο διαμερίσματα, τις 35.000 μαγαζιά και γραφεία, τις 7.200 εργαστήρια, τα 480 υπαίθρια πάρκινγκ, την άσφαλτο των 18.000 χλμ., τις λαμαρίνες των 2,5 εκατ. αυτοκινήτων και των 700.000 μοτοσικλετών που ανάβουν και κορώνουν και μετά ξερνούν για ώρα φωτιά. 

Δεν είναι ο τρέχων από τους πιο ισχυρούς αθηναϊκούς καύσωνες, όπως εκείνοι του 1987, του 1988, του 2007, του 2012, όταν η άσφαλτος βούλιαζε κάτω από τα πόδια και τα αντικείμενα είχαν πυρετό. Είναι από τους συνήθεις πρώιμους καύσωνες (αν και στον Καναδά, τη Σιβηρία, το Πακιστάν βράζουν), τους σχεδόν ανώδυνους εάν η απόσταση είναι μικρή ανάμεσα σε κλιματιζόμενο δωμάτιο και κλιματιζόμενο Ι.Χ. Πλέον, όλο και λιγότεροι πασχίζουν να στεγνώσουν τον ιδρώτα τους στον ανεμιστήρα, το 1.300.000 κλιματιστικά, που ρίχνουν και άλλη φωτιά στο γιγαντιαίο καμίνι, μας κρατούν στεγνούς. 

Στον δρόμο, όμως, η ανάσα είναι κοφτή και καυτή. Λέμε, άλλη μία ημέρα ψησίματος, και μετά δροσιά. Ισως και βροχή. Υστερα πάλι ζέστη. Τα γνωστά από την αρχαιότητα κυνικά καύματα είναι πλέον συχνά, τρελαίνουν τα φυτά, που εκλύουν ανησυχητικά  μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από όσες απορροφούν, παλαβώνουν τα ζώα και, φυσικά, τους ανθρώπους. Στην παλιά αστυνομική λογοτεχνία, τα εγκλήματα διαπράττονταν τις ώρες της μεγάλης κάψας, που πλάκωνε την ψυχή, θόλωνε τον νου. Ερευνες απέδειξαν ότι πράγματι οι πιο θερμές ημέρες επιδρούν αρνητικά στη φυσιολογία ορισμένων ατόμων, κάνοντάς τα πιο επιθετικά. Μεγάλα τα μεσημέρια πίσω από τις γρίλιες, το πύρωμα λιώνει αργά τις ώρες, που μόνο στα όνειρα δροσίζουν. 

Πολλά θα έχουν αλλάξει όταν το θερμικό στρες, η συμβολή του πολιτισμού στη Γη, θα είναι κανονικότητα και καμία εξωτερική εργασία δεν θα είναι δυνατή τα μακριά καλοκαίρια: το σώμα αρνείται να αυτορρυθμιστεί όταν το θερμότερο δείχνει σταθερά άνω των 35º C. Το 2026, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα δείχνει +1,5° C, και πορεία στη φωτιά θα είναι η διαδρομή έως τους +2° C· ακολουθούν σενάρια κόλασης του Δάντη. 

Τους έχουμε συνηθίσει τους καύσωνες, και κάπως τους αντέχουμε. Τα ερωτήματα που εγείρονται αφορούν ένα αύριο ενάντια στο οποίο θα ασθμαίνουμε χωρίς δυνατότητα προσαρμογής, χαμένοι σε μια ζώνη που δεν θα ορίζουμε και θα μας κυβερνά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή