Ζωγράφου, όχι Σεράγεβο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι φήμες μιλούσαν για φυγή στο Βελιγράδι ή στο Σεράγεβο, αλλά τελικώς ο Χρήστος Παππάς της Χρυσής Αυγής εντοπίστηκε σε ένα διαμέρισμα στου Ζωγράφου. 

Ηταν το τέλος μιας υπόθεσης που κράτησε κάμποσους μήνες, αφού το ηγετικό στέλεχος της Χ.Α. ήταν το μόνο που δεν δέχθηκε να παρουσιαστεί στις Αρχές, μετά την καταδίκη του και διέφευγε τη σύλληψη. 

Το κρυφτούλι του Παππά προκάλεσε τα πυρά της αντιπολίτευσης και τη γενικότερη ειρωνεία προς την αστυνομία. 

Το πρώτο από τα δύο ήταν στο πλαίσιο της γνωστής, χιλιοτριμμένης, κουραστικής και άκρως προβλέψιμης και πληκτικής μικροπολιτικής αντιπαράθεσης (η οποία, να σημειώσουμε εμφατικά, είναι «υπερκομματική»: όλα τα κόμματα την τηρούν πιστά). Το δεύτερο εξέφραζε, από τη μία, μιαν εύλογη αγανάκτηση του κόσμου: η ελληνική Δικαιοσύνη, επιτέλους, έπραξε το έργο της και οι νεοναζί όχι μόνον αποκαλύφθηκαν αλλά και κλείστηκαν στη φυλακή. Πλην του Παππά. Η αστυνομία τι έκανε; Πώς της διέφυγε, μέσα από τα χέρια, ένα τόσο εμβληματικό στέλεχος της οργάνωσης; 

Από την άλλη, ο κόσμος (εμείς) δεν έχει καμία υπομονή. Και λησμονεί εύκολα ότι γίνονται και λάθη. Είναι σαν να ξεχνάει ότι ζει στην Ελλάδα της προχειρότητας, του αξιοθαύμαστου αυτοσχεδιασμού, της ασυνέχειας και ασυνέπειας, και να νομίζει ότι ξύπνησε κάπου στη Βαυαρία ή σε κάποιο κρατίδιο της Ελβετίας. Εδώ όμως είναι Βαλκάνια, κατά το κοινώς λεγόμενο, δεν είναι παίξε-γέλασε.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ο Χρήστος Παππάς το έσκασε. Και άρχισαν οι τρολιές στα κοινωνικά δίκτυα («εδώ ο Παππάς, εκεί ο Παππάς, πού ’ναι ο Παππάς» κτλ.), ακόμα και οι φημολογίες ότι σκόπιμα η Ελληνική Αστυνομία τον άφησε να διαφύγει (αυτό, στο πλαίσιο της γνωστής, διόλου αβάσιμης βεβαίως, συμπάθειας αστυνομικών κύκλων προς τους ακροδεξιούς νεοναζί). 

Πολύ σύντομα μάλιστα, τα πιο ευφάνταστα σενάρια έλεγαν πως, μεταμφιεσμένος, ο Χρήστος Παππάς κατάφερε να περάσει τα σύνορα και να βρει καταφύγιο σε Σέρβους «αδελφούς». Που σήμαινε ότι είχε ταπεινώσει όχι μόνον την αστυνομία, αλλά όλες σχεδόν τις κρατικές αρχές. Βελιγράδι, Σεράγεβο· αλλά όχι, ο Παππάς κρυβόταν μέσα σε ένα διαμέρισμα στου Ζωγράφου. Ο όποιος εξωτισμός έγινε καπνός. (Τηρουμένων όλων των αναλογιών, ένα σχετικό συναίσθημα γείωσης δοκιμάσαμε όταν διαπιστώσαμε ποια ήταν τα πρόσωπα που κρύβονταν πίσω από τη «17 Νοέμβρη». Θα μπορούσε να πει κάποιος πως όπως έχουμε τους αριστεριστές τρομοκράτες που μας αξίζουν, έτσι έχουμε και τέτοιους νεοναζί…)

Ηταν πλήγμα για την Ελληνική Αστυνομία η φυγή Παππά, όντως. Αλλά, ακόμα και στου εξωτικού Ζωγράφου, οι αστυνομικοί χρειάστηκε να ψάξουν στα σκουπίδια για να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που είχαν. Τίποτα δεν είναι απλό ή εύκολο – ειδικά αν κάνεις το πρώτο λάθος. Το πιο εξωτικό; Ο Χρήστος Παππάς συνελήφθη την ώρα που έτρωγε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή