Εμβολιασμοί: ευκαιρία για restart

Εμβολιασμοί: ευκαιρία για restart

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Γλυφάδα, την Παρασκευή το βράδυ όλα θύμιζαν μια οποιαδήποτε Παρασκευή βράδυ αρχές Ιουλίου. Ποτάμια νεαρόκοσμου ξεχείλιζαν πεζοδρόμια, καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια. Για λίγα δευτερόλεπτα αφέθηκα να με παρασύρει αυτή η αίσθηση ανεμελιάς και μιας αποφασιστικής κατάφασης στη ζωή χωρίς αστερίσκους. Αν δεν ήταν οι σερβιτόροι με τις μάσκες, τίποτα δεν θύμιζε υγειονομική κρίση. Επιασα τον εαυτό μου να απολαμβάνει το θέαμα – φαίνεται πως ψυχολογικά το είχα ανάγκη.

Λίγο αργότερα, νόμιζα ότι ξαναζούσα το καλοκαίρι του 2020· όταν μας κατέκλυσε αυτή η συλλογική αυταπάτη ότι η πανδημία ήταν με ένα μαγικό τρόπο παρελθόν. Θυμάμαι θεωρίες που κυκλοφορούσαν εκείνες τις ημέρες στα σοβαρά, σύμφωνα με τις οποίες οι λαοί των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης ήμασταν γενετικά περισσότερο ανθεκτικοί απέναντι στον κορωνοϊό συγκριτικά με τους Δυτικοευρωπαίους, που μετρούσαν πολύ περισσότερα θύματα κατά το πρώτο κύμα. 

Είκοσι τέσσερις ώρες μετά το «πανηγύρι» της Γλυφάδας, αναζήτησα αναλυτικά στοιχεία για τη διασπορά της πανδημίας στην Αττική. Για πρώτη φορά ύστερα από πολλούς μήνες, και σίγουρα για πρώτη φορά μέσα στο 2021, ο νότιος τομέας Αθηνών είχε πάρει κεφάλι στα κρούσματα σε σύγκριση με το κέντρο της πρωτεύουσας. Δεν χρειάζεται να είσαι «ειδικός» για να αποκρυπτογραφήσεις τα σημάδια: σε συνθήκες απόλυτης χαλάρωσης των τελευταίων μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ, με τις ηλικίες 16-30 να διασκεδάζουν σαν να μην υπάρχει αύριο, να φωνάζουν για να ακουστούν στις γνωστές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε μπαρ του πλανήτη και με τον ιό να κυκλοφορεί ακόμη (όχι όπως πέρυσι που καταγράφαμε διψήφια νούμερα κρουσμάτων πανελλαδικά), είναι θέμα χρόνου να καβαλήσουμε το τέταρτο κύμα. 

Ωστόσο, στη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη αναδύεται μια ευκαιρία: να κάνουμε restart στην επιχείρηση εμβολιασμού. Ηδη μια ματιά στις ημερήσιες επισκοπήσεις από το συγκεκριμένο μέτωπο δείχνει ότι αντιστρέφεται (έστω και σε χαμηλότερα επίπεδα) η τάση υπέρ όσων προσέρχονται στα κατά τόπους κέντρα για την πρώτη τους δόση. Εως τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας ο αριθμός των πολιτών που ολοκλήρωναν τον εμβολιασμό τους υπερείχε σημαντικά των «πρωτάρηδων». Ας στρέψουμε το βλέμμα μας στην Πορτογαλία, την πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οποία επικράτησε η παραλλαγή «Δέλτα», όπου προγραμματίζονται για τις επόμενες δύο εβδομάδες 1,7 εκατομμύριο εμβολιασμοί με στόχο τις νεότερες ηλικίες. Η μάχη συνεχίζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή