ΑΠΟΨΕΙΣ

Θεωρείο (07/06/21)

Ειδική αποστολή για τον Πέτσα

Σε άνθρωπο των ειδικών αποστολών για την κυβέρνηση εξελίσσεται ο Στέλιος Πέτσας, καθώς χθες, διά στόματος του πρωθυπουργού, ανέλαβε το δύσκολο έργο των επαφών με τις τοπικές κοινωνίες ώστε να πεισθούν να εμβολιαστούν. Ο ανήφορος για τον αν. υπουργό Εσωτερικών ξεκινά τώρα, καθώς, όπως μαθαίνει η στήλη, ήδη από σήμερα θα περνούν από το γραφείο του όλοι οι δήμαρχοι, με πρώτους εκείνους που στην περιοχή τους ο εμβολιασμός είναι πολύ χαμηλά.

Αναζήτηση τοπικών influencers

Ο στόχος είναι να εντοπιστούν οι τοπικοί influencers, είτε είναι ο ίδιος ο δήμαρχος, ο παπάς, ο δάσκαλος είτε ακόμα και πρόσωπα με τοπική επιρροή, όπως επιχειρηματίες, ώστε να ανέβουν τα ποσοστά του εμβολιασμού. Ο Πέτσας μάλιστα έχει πρόθεση μετά τα ραντεβού στο γραφείο του να ξεκινήσει και τις περιοδείες ανά περιοχή, πηγαίνοντας «πόρτα πόρτα».

Μοντέλο νησιών

Και να σας δώσω μία ακόμα πληροφορία: είναι πάνω στο τραπέζι η εφαρμογή του μέτρου που ισχύει για τα νησιά να ισχύσει και για την ηπειρωτική Ελλάδα. Δηλαδή, να μην μπορούν οι πολίτες να πραγματοποιούν διαπεριφερειακές μετακινήσεις εάν δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι της COVID-19 χωρίς την επίδειξη αρνητικού rapid ή μοριακού τεστ. Το συγκεκριμένο μέτρο θεωρείται πως θα αυξήσει την πίεση και θα φέρει αποτελέσματα.

Σαν εθνικές εκλογές

Για να κλείσω όσα αλίευσα από το σχέδιο της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό, θα σας πω την εντολή που πήρε ο Στέλιος Πέτσας: «σαν να κάνει εθνικές εκλογές». Ετσι θα κυλήσει ο εμβολιασμός από τούδε και στο εξής, καθώς η μετάλλαξη φαίνεται να ανεβάζει τον πήχυ της ανοσίας από το 70% στο 80%, κάτι που σημαίνει πως ο Πέτσας έχει… πολλή δουλειά μπροστά του.

Βρίσκουν… τείχος

Πάντως, χθες, οι δήμαρχοι που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό παρουσίασαν μία πλευρά η οποία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, ο α΄ αντιπρόεδρος Λάζαρος Κυρίζογλου και o β΄ αντιπρόεδρος Δημήτρης Κάρναβος ανέφεραν κατά τη διάρκεια της συζήτησης πως σε πολλές περιπτώσεις βρίσκουν… τείχος για τον εμβολιασμό όχι στους πολίτες, αλλά στους ίδιους τους δημάρχους με τους οποίους συζητούν το θέμα, κάτι που κάνει το μέλλον ιδιαίτερα δυσοίωνο, αφού σε πολλές περιοχές της περιφέρειας φαίνεται να έχει υψωθεί τείχος κατά του εμβολιασμού από ολόκληρη την τοπική κοινωνία.  

Ο Παριζιάνος Βλάσης

Θετική αίσθηση προκάλεσαν τα άψογα γαλλικά –και είχαν πελοποννησιακή προφορά– του Κώστα Βλάση κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Παρίσι, όπου είχε συναντήσεις με ομογενειακές ενώσεις. Ο υφυπουργός Εξωτερικών μίλησε με μεγάλη άνεση στη μητρική γλώσσα των Γάλλων, κερδίζοντας τη συμπάθειά τους ακόμα περισσότερο, καθώς, ως γνωστόν, οι Γάλλοι πάσχουν από γλωσσικό σοβινισμό και όποιος μιλάει στη γλώσσα τους τούς κερδίζει αμέσως.

«Μιντιακή» υποστήριξη

Η κυβέρνηση έως το τέλος του μήνα έχει μπροστά της δύο δύσκολα νομοσχέδια να περάσει. Το ένα είναι το ασφαλιστικό και το άλλο το εκπαιδευτικό. Ιδιαίτερα το δεύτερο είναι ευαίσθητο θέμα και θέλει καλή επικοινωνία. Ετσι, το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζεται να βγάλει μπροστά τους… δημοσιογράφους – βουλευτές. Θοδωρής Ρουσόπουλος, Μπάμπης Παπαδημητρίου, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Γιάννης Λοβέρδος θα αποτελέσουν μια βασική τετράδα η οποία θα υπερασπιστεί το νομοσχέδιο. Και βεβαίως θα κριθούν στο… χειροκρότημα.