Το τείχος των δύσπιστων

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πήγαιναν από όροφο σε όροφο, δεν υπήρχε πόρτα που να μη χτυπήσουν. Κάποιοι δεν τους άνοιγαν όταν δήλωναν την ιδιότητα και τον λόγο της επίσκεψής τους. «Δεν πρόκειται να εμβολιαστώ», φώναζαν μέσα από τα διαμερίσματά τους. Ορισμένοι μάλιστα τους έλεγαν ότι είναι θέλημα Θεού εάν θα κολλήσουν τη νόσο COVID-19 κι εάν θα πεθάνουν. Τον περασμένο Μάιο, εκπρόσωποι των υγειονομικών αρχών της Νέας Υόρκης είχαν ξεκινήσει μια δύσκολη αποστολή, μια εξατομικευμένη επιχείρηση πειθούς, για να εντάξουν ακόμη και τους πιο δύσπιστους στην εμβολιαστική αλυσίδα. Η πανδημία είχε σαρώσει την πόλη τους. Κοντέινερ-ψυγεία στάθμευαν κατά το πρώτο κύμα έξω από νοσοκομεία για να παραλάβουν σορούς· φορητές μονάδες αυξημένης φροντίδας είχαν στηθεί μέχρι και σε αντίσκηνα στο πιο κεντρικό σημείο του Μανχάταν. Και όμως, η καχυποψία δεν είχε ηττηθεί. 

Τον Μάιο του 2021, περίπου το 59% του πληθυσμού της Νέας Υόρκης είχε λάβει έστω μία δόση. Οι Αρχές της πόλης, ωστόσο, έκριναν ότι το ποσοστό δεν ήταν αρκετό. Ειδικά σε περιοχές με χαμηλότερα εισοδήματα, όπου ούτως ή άλλως υπήρχαν δυσκολίες πρόσβασης στη δημόσια υγεία, οι εμβολιασμένοι ήταν αισθητά λιγότεροι. Αποφασίστηκε τότε να οργανωθεί μια εκστρατεία από πόρτα σε πόρτα, πέρα από ενημερωτικές εκδηλώσεις σε γειτονιές και διαφημιστικά μηνύματα που ήδη είχαν μεταδοθεί για να κάμψουν τις θεωρίες συνωμοσίας. 

Στη χώρα μας τώρα μιλάμε για μια ίσως πιο συντονισμένη επιχείρηση πειθούς σε τοπικό επίπεδο. Σε κάποιες περιπτώσεις, σε μικρά χωριά και κοινότητες, αυτό ήδη είχε γίνει από ατομική πρωτοβουλία. Σε άλλα μέρη, τοπικοί παράγοντες, όπως εκπρόσωποι της Εκκλησίας, είχαν πρωτοστατήσει στη διασπορά αντιεπιστημονικών απόψεων.

Γίνεται όμως να πεισθεί κάποιος ακόμη και με την πιο στοχευμένη καμπάνια; Ακόμη και αν στο σαλόνι κάθε σπιτιού έμπαινε και από ένας λοιμωξιολόγος για ιδιωτική ενημέρωση, θα μπορούσε να αντιστραφεί ο τρόπος σκέψης ορισμένων; Στη δυσπιστία υπάρχουν σίγουρα διαβαθμίσεις. Δεν συγκαταλέγονται όλοι στους σκληρούς αρνητές. Υπάρχουν και άλλοι που έχουν μπερδευτεί από –ευρωπαϊκά αλλά και εγχώρια– λάθη στην επικοινωνιακή διαχείριση των εμβολίων. Αλλά και εκείνοι που χωρίς κριτική σκέψη αναμασούν οποιοδήποτε σπόρο αμφιβολίας εντοπίσουν στο Διαδίκτυο. Δεν ξέρω πόσοι ή ποιοι από αυτούς μπορούν τελικά να πεισθούν, όταν ακόμη και οι θάνατοι συνανθρώπων τους δεν στάθηκαν ικανοί να τους ξεβολέψουν από τη δική τους «απόλυτη αλήθεια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή