Ο χάρτης των ανεμβολίαστων

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν εντυπωσιακές, και σε όγκο και σε ό,τι αφορά τον χρόνο αναμονής, οι ουρές που σχηματίστηκαν στο Σύνταγμα και αλλού, από ανθρώπους που ήθελαν να κάνουν δωρεάν τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού. Το πιθανότερο είναι ότι ουδείς από τους αρμοδίους σκέφτηκε την υποχρέωση να απαντήσουν όλοι αυτοί σε κάποιο δομημένο ερωτηματολόγιο, κάτι σαν αντάλλαγμα για το δωρεάν τεστ. Ετσι χάσαμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε έναν σαφή χάρτη του σώματος των ανεμβολίαστων. Δεν μάθαμε τι πιστεύουν και γιατί δεν προτίμησαν τη διαδικασία του εμβολιασμού, με ραντεβού και αξιοσημείωτη χρονική ακρίβεια, αλλά περίμεναν πολλή ώρα σε ουρά για το rapid test.

Φυσικά, όλοι αυτοί δεν ήταν «ψεκασμένοι», όπως οι πιστοί της επίπεδης Γης. Δεν μπορεί να αρνούνται ότι υπάρχει ο ιός και από την άλλη να κάνουν τεστ ανίχνευσής του. Από τις έρευνες της διαΝΕΟσις, που παρακολουθεί με συνέπεια τις τάσεις της κοινής γνώμης για την πανδημία και τους εμβολιασμούς, προκύπτει ότι ο πυρήνας των «ψεκασμένων» είναι πολύ μικρός. Μόνο 2,7% των ερωτηθέντων διαφωνούν πλήρως με τη φράση «τα εμβόλια σώζουν ζωές» και 1,8% μερικώς· σύνολο 4,5%. Το ίδιο ποσοστό περίπου (3%) θεωρεί αρνητικό το γεγονός ότι «τα εμβόλια ήρθαν στην Ελλάδα» (Μάιος 2021).

Τα καλά νέα από τα κύματα ερευνών του ίδιου οργανισμού είναι πως υποχωρεί διαρκώς το ποσοστό όσων σκέφτονται να μην εμβολιαστούν. Τον Δεκέμβριο του 2020 το «όχι» και «μάλλον όχι» ήταν 27,4%· τον περασμένο Μάιο 11%. Από αυτούς το 67% δηλώνει ότι δεν σκέφτεται να εμβολιαστεί διότι «μπορεί να μην είναι ασφαλές/μπορεί να έχει παρενέργειες».

Επτά στους εκατό Ελληνες, λοιπόν, διαβάζουν τα ψιλά γράμματα των εγχειριδίων χρήσης και δεν αγοράζουν, π.χ., ένα φακό διότι υπάρχει ο κίνδυνος έκρηξης λόγω κακής χρήσης των μπαταριών; Μάλλον όχι. Για το υψηλό ποσοστό των ανεμβολίαστων μπορεί να φταίει η έμφυτη αισιοδοξία των Ελλήνων για την προσωπική τους κατάσταση: 44,6% που θεωρούν ότι έχουν λίγες έως μηδενικές πιθανότητες να κολλήσουν. Υπάρχουν οι κατά Μητσοτάκη «τζαμπατζήδες» που θέλουν να κρυφτούν πίσω από το τείχος ανοσίας που θα χτίσει το 80% ημών. Παρά τα όσα λένε οι ειδικοί, η πολιτεία (κυβέρνηση και σχεδόν όλα τα κόμματα), τα ΜΜΕ κ.ά., το 16,7% του συνόλου του πληθυσμού πιστεύει ότι «είναι μια συνηθισμένη απλή ασθένεια».

Τέλος, υπάρχει και ο αντισυστημισμός. Αλλοτε φοράει αριστερό μανδύα, όπως γράφαμε προχθές: μόνο στην Ελλάδα εμφανίζεται «το 55% όσων ήθελαν λιγότερα μέτρα δηλώνουν ότι ανήκουν στην Αριστερά, έναντι 34% που δηλώνουν δεξιοί» («Καθημερινή», 1.7.2021). Αλλες φορές εμφανίζεται ο απόηχος από τη θολούρα των Πλατειών. Σε έρευνα της Kapa Research (Δεκέμβριος 2020) θετικοί στο εμβόλιο ήταν το 56% όσων πριν από ακριβώς έξι χρόνια ψήφισαν «Ναι» στο δημοψήφισμα, έναντι 36% όσων ψήφισαν «Οχι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή