ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι καλές ψαριές της ΕΛ.ΑΣ.

Πριν από μερικά χρόνια ένας πρώην, πλέον, ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. μου είχε πει σε μια ιδιωτική συζήτηση ότι «η δουλειά στην Αστυνομία είναι όπως του ψαρά. Ποτέ δεν μπορείς να προβλέψεις με βεβαιότητα τι θα βγάλει η κάθε μέρα». Ηθελε με αυτόν τον τρόπο να περιγράψει το απρόβλεπτο της δουλειάς του αστυνομικού. Πότε θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια μαφιόζικη εκτέλεση στη μέση του δρόμου;  Πότε θα εξιχνιάσει μια ληστεία με φόνο σε ένα σπίτι και πότε θα πετύχει τη σύλληψη ενός κακοποιού στη διάρκεια ενός π.χ. τυχαίου ελέγχου;

Θυμήθηκα εκείνη τη συζήτηση με αφορμή τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων στη χώρα. Στα τέλη Μαΐου, τα δημοσιεύματα στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο μιλούσαν για «ματωμένη άνοιξη» με αφορμή μια σειρά φόνων που συσχετίστηκαν με το οργανωμένο έγκλημα και όχι μόνο. Οι αριθμοί ήταν αμείλικτοι. Μέσα σε διάστημα 52 ημερών πέντε άτομα έπεσαν νεκρά σε ενέδρες θανάτου σε Αττική και Ζάκυνθο, δίχως σε αυτά να συγκαταλέγεται η άτυχη Καρολάιν Κράουτς. Η 20χρονη που δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά. Για «νόμο της Αγριας Δύσης» είχε κάνει λόγο σε ανακοινώσεις της η αξιωματική αντιπολίτευση, με την πίεση προς την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να χτυπάει κόκκινο. 

Ενα μήνα μετά η Αστυνομία, που βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο, κατάφερε, τουλάχιστον προσωρινά, να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα παρουσιάζοντας ορισμένες σημαντικές επιτυχίες. Εξιχνίασε τον φόνο στα Γλυκά Νερά που συντάραξε την κοινή γνώμη, συνέλαβε τον φυγόποινο χρυσαυγίτη Χρήστο Παππά και ανέκτησε τους κλεμμένους από το 2012 πίνακες της Εθνικής Πινακοθήκης.  

«Είναι η τέταρτη μεγάλη επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ. το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Ο υψηλός επαγγελματισμός της Ελληνικής Αστυνομίας και η βαθιά προσήλωση στο καθήκον έχουν φέρει και φέρνουν αποτελέσματα», δήλωσε την περασμένη Παρασκευή από τη ΓΑΔΑ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ακολούθησαν εκτενή ρεπορτάζ για την αποτελεσματικότητα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, του τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών κ.ο.κ. 

Είναι προφανές ότι στο διάστημα που μεσολάβησε από τα τέλη Μαΐου έως σήμερα δεν υπήρξαν αλλαγές σε πρόσωπα και μηχανισμούς της ΕΛ.ΑΣ., που να δικαιολογούν βελτίωση των επιδόσεων του σώματος. Εκείνο που συνέβη είναι ότι οι αστυνομικοί της Ασφάλειας πέτυχαν ορισμένες «καλές ψαριές», όπως θα έλεγε και ο στρατηγός.