Σόρι γκερλς, σόρι

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γυναικοπαρέα στο πίσω τραπέζι έδειχνε να περνάει απίθανα. Το κύμα έσκαγε στα πόδια τους, ένα ελαφρύ αεράκι χάριζε μερικές αναζωογονητικές δόσεις δροσιάς, και το παγωμένο κρασί έκανε τα πέντε κορίτσια να κελαηδούν ασταμάτητα. 

Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, που στα νιάτα του πρέπει να ήταν greek καμάκι πρώτης γραμμής, έδινε τον καλύτερο εαυτό του με μια εξαιρετικής έμπνευσης περφόρμανς. Περνούσε αρκετή ώρα στο τραπέζι των κοριτσιών εξ Αμερικής, τα οποία δεν πρέπει να ήταν πάνω από 30-35 ετών και έδειχναν να απολαμβάνουν τα χαριτωμένα αστεία και τα κομπλιμέντα του. 

Κάποια στιγμή ήρθε η ώρα του λογαριασμού. «Παγωμένο πεπόνι και παγωμένη ρακή κερασμένη από μένα», τους είπε λίγο πριν πετάξει τη βόμβα και κάνει και τις πέντε να χλωμιάσουν και να αρχίσουν να ψαχουλεύουν τις τσάντες τους. «Α, λυπάμαι, δεν δουλεύει το μηχάνημα για τις πιστωτικές κάρτες, η τράπεζα με έχει κρεμάσει, έχω μεγάλο πρόβλημα, ζητώ συγγνώμη που ξέχασα να σας το πω προτού καθίσετε… Σόρι γκερλς, σόρι». 

Η περασμένη εβδομάδα στην Κρήτη, και μάλιστα σε ένα από τα πιο τουριστικά σημεία της, είχε αρκετές αντίστοιχες εμπειρίες. Παγωτατζίδικα χωρίς POS, καφετέριες χωρίς POS και πάντα οι ίδιες αστείες δικαιολογίες. Φαντάζομαι και σε άλλα μέρη της Ελλάδας κάποιοι –λίγοι ελπίζω– ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος καταφεύγουν σε παρόμοια κόλπα προκειμένου να «γλιτώσουν», ό,τι μπορούν. 

Οπως φαίνεται το φετινό καλοκαίρι θα είναι δύσκολο, πολύ πιο δύσκολο από το περυσινό. Οχι μόνο γιατί είναι το δεύτερο στη σειρά με εξαιρετικά χαμηλές πτήσεις στον τουρισμό, αλλά και γιατί έχει μεσολαβήσει ένας απελπιστικά δύσκολος χειμώνας, με lockdown πολλών μηνών. Εκεί που όλοι περίμεναν να δουλέψουν καλά έστω τους τρεις θερινούς μήνες του ’21, τα τελευταία στοιχεία δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας και οδηγούν σε καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για τις φετινές ταξιδιωτικές εισπράξεις ενόψει του νέου, τέταρτου, κύματος της πανδημίας. 

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της «Κ», ο στόχος που είχε τεθεί νωρίτερα φέτος «για ανάκτηση του 50% της τουριστικής δραστηριότητας του 2019, περί τα 9,1 δισ. ευρώ δηλαδή, θεωρείται πλέον από τους ανθρώπους της αγοράς μη επιτεύξιμος. 

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι το σύνολο των επισκεπτών της χώρας από το εξωτερικό διαμορφώθηκε στα 7,406 εκατομμύρια άτομα, δηλαδή κατά 78,2% χαμηλότερα από τα 31,3 εκατομμύρια του 2019, ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις υποχώρησαν επίσης κατά 76,2%, σε 4,319 δισ. ευρώ από 18,17 δισ. ευρώ το 2019. 

Η μάχη για την επιβίωση θα είναι σκληρή και κάποιοι θα μπουν στον πειρασμό να παίξουν με πειραγμένα χαρτιά. Φέτος, περισσότερο ίσως από κάθε άλλη χρονιά, η εντατικοποίηση των ελέγχων είναι απολύτως απαραίτητη, είναι υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στους συνεπείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή