Θεωρείο (10/07/21)

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tετ α τετ Μητσοτάκη, Ζάεφ

Οχι, δεν ήταν ούτε επίσημο ούτε κράτησε πάνω από μερικά δευτερόλεπτα, αλλά έγινε. Στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist, το βράδυ της Πέμπτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ζόραν Ζάεφ ήρθαν τετ α τετ και αντήλλαξαν μια θερμή χειραψία με μια καλησπέρα. Ηταν η πρώτη μετά το «πάγωμα» των μνημονίων για τη Βόρεια Μακεδονία, που αποτέλεσε μήνυμα της Αθήνας στα Σκόπια να συμμορφωθεί. Αν μπορώ, πάντως, να ερμηνεύσω το χαμόγελο του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη χειραψία, τότε θα έλεγα πως του είπε «κάνε αυτά που πρέπει και εδώ είμαστε». Την επομένη άλλωστε, την Παρασκευή, ανακοινώθηκε πως η Ελλάδα απέστειλε προς τη Βόρεια Μακεδονία 100.000 εμβόλια της AstraZeneca, κατά του κορωνοϊού, δείχνοντας πως θέλει και τουλάχιστον μια καλή γειτονία, η οποία θα βασίζεται σε ειλικρινή σχέση.

Πυροδότησε σενάρια

Ο Κώστας Τασούλας για δύο συναπτά Σαββατοκύριακα έχει ρίξει άγκυρες στον τόπο του, τα Ιωάννινα, και περιοδεύει. Την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα που βρέθηκε στους Καλαρρύτες στα Τζουμέρκα –ένα ορεινό χωριό με πλούσια ιστορία στην αργυροχοΐα, καθώς από εκεί ξεκίνησε και η οικογένεια Bulgari (Βούλγαρη), η οποία δημιούργησε τον παγκοσμίως γνωστό οίκο μόδας– ρωτήθηκε εάν η περιοδεία του σχετίζεται με πρόωρες εκλογές. Και τότε ο Τασούλας απάντησε από τα όμορφα πλακόστρωτα σοκάκια των Καλαρρυτών με το γνωστό χιούμορ του: «Πιο πιθανό βλέπω πρόωρες… ευρωεκλογές παρά εθνικές». Αυτό έλειπε να πει και κάτι διαφορετικό.

Ο πιο άγνωστος υπουργός

Από την τελευταία δημοσκόπηση της MRB, η οποία μέτρησε μεταξύ άλλων και τη δημοτικότητα των υπουργών, βγήκαν αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία. Επειδή, όμως, όλοι κοιτάνε τις θετικές και αρνητικές γνώμες, υπήρχε και μια τρίτη μπάρα που έλεγε «δεν τον ξέρω» και αναδείκνυε τους πιο άγνωστους υπουργούς. Πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Σπήλιος Λιβανός, που το 46,3% δεν τον γνωρίζει καν και το 16,2% δεν μπορεί να τον βαθμολογήσει. Ητοι ένα σχεδόν 59% που δεν ξέρει ούτε ποιος είναι ούτε τι κάνει. Στον αντίποδα, ο πιο γνωστός υπουργός είναι ο Αδωνις Γεωργιάδης, τον οποίον δεν ξέρει μόλις το 3,2%.  

Ανασχηματισμός

Η δημοσκόπηση, πάντως, αποτελεί καμπανάκι για την κυβέρνηση, καθώς πλην του Νίκου Δένδια και του Κυριάκου Πιερρακάκη, οι οποίοι έχουν περισσότερες θετικές από αρνητικές γνώμες, όλοι οι υπόλοιποι έχουν περισσότερες αρνητικές. Δεδομένης και της πίεσης που ασκεί η πανδημία –και θα συνεχίσει να ασκεί το επόμενο διάστημα– θεωρώ δεδομένο πως οι σκέψεις για το πότε πρέπει να γίνει ανασχηματισμός επανέρχονται στο Μέγαρο Μαξίμου.  

Κινηματογραφικό στούντιο η… Αθήνα

Tο δικό του άνογμα για την προσέλκυση ξένων κινηματογραφικών παραγωγών κάνει ο Κώστας Μπακογιάννης. Χθες ο δήμαρχος υποδέχθηκε στο μέγαρο της πόλης τους Brian O’ Leary, αντιπρόεδρο της NBC Universal Media, και Jay Footlik, πρόεδρο και CEO της Global Policy Initiatives και πρώην liason του Λευκού Οίκου με την αμερικανο-εβραϊκή κοινότητα. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η παρουσία της NBC Universal Media στην Αθήνα, αλλά και η περαιτέρω προσέλκυση ξένων οπτικοακουστικών παραγωγών. Η Universal εξέφρασε ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Αθήνα και ευρύτερα στην Ελλάδα διερευνώντας τη δυνατότητα για συνέργειες με εγχώριες εταιρείες παραγωγής. Πιο συγκεκριμένα, πρότειναν προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης των τεχνικών των συνεργείων, μια προτεραιότητα που έχει θέσει και το Γραφείο Εξυπηρέτησης Κινηματογραφικών Παραγωγών (Athens Film Office) της ΕΑΤΑ (Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής και Προβολής Αθηνών) του Δήμου της Αθήνας, αφού όλο και περισσότερες παραγωγές (όπως για τη ζωή του Αντετοκούνμπο, το «Τεχεράνη», το «Crimes of the future») έρχονται στην Αθήνα και ψάχνουν εγχώριο προσωπικό για συνεργασίες.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή