Θεωρείο (11/07/21)

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βουλευτής της Ν.Δ. αρνείται το εμβόλιο

Την ώρα που η κυβέρνηση δίνει μάχη σε όλα τα επίπεδα για να αυξήσει τον εμβολιασμό, δεν μπορεί να υπάρχουν «σκιές» από τους βουλευτές και μάλιστα τους κυβερνητικούς. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει μια φημολογία τα τελευταία 24ωρα πως ανάμεσα στους δέκα βουλευτές που δεν έχουν εμβολιαστεί υπάρχει και μία κυβερνητική. Οι ίδιες πληροφορίες λένε πως η βουλευτής δεν έχει κάνει το εμβόλιο γιατί έτσι της είπε ο πνευματικός της. Με τους περιορισμούς για τους μη εμβολιασμένους να έχουν ήδη ξεκινήσει, νομίζω πως η συγκεκριμένη πληροφορία χρειάζεται αποσαφήνιση.

Ζητάει… πειστήρια

Για να αποφευχθούν άλλωστε οι παρεξηγήσεις και οι «σκιές», ο Γιάννης Μπούγας ζήτησε από τους βουλευτές που κάνουν το εμβόλιο να καταθέτουν δημοσίως τα διαπιστευτήριά τους αναρτώντας τη σχετική φωτογραφία στα social media. Oχι μόνο ως απόδειξη του εμβολιασμού, αλλά και ως παράδειγμα προς μίμηση.

Ενημέρωσε

Το τετ α τετ του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για την Ουκρανία, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, είναι γνωστό. Αυτό που δεν έγινε γνωστό είναι ότι ο αναπληρωτής υπουργός ενημέρωσε αναλυτικά για όσα ειπώθηκαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς ως αναπληρωτής αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό και όχι στον υπουργό Δένδια. Πάντως, έγκυρη πηγή μού είπε πως όσα ακούγονται για μεταπήδηση του Βαρβιτσιώτη στην Ευρωβουλή είναι φήμες, καθώς ο αν. υπουργός περιοδεύει με κάθε ευκαιρία στα δυτικά προάστια, δείχνοντας πως δεν εγκαταλείπει την εκλογική του περιφέρεια.  

Θα… επιστρέψει

Μου λένε πως ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται εκτός Αθηνών για ολιγοήμερες διακοπές, αλλά την Τετάρτη θα είναι στην πρωτεύουσα και συγκεκριμένα στη Βουλή, καθώς συζητείται και ψηφίζεται η παραπομπή του Νίκου Παππά με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Αυτό έλειπε να λείπει ο Μεσσήνιος…

«Κρυφό» πρόβλημα

Ενα αθέατο στον πολύ κόσμο πρόβλημα έχει αρχίσει και ταλαιπωρεί όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Οι συνεχείς και μεγάλες καθυστερήσεις στις πτήσεις λόγω των μέτρων κατά της COVID χρήζουν άμεσα διορθωτικών κινήσεων, καθώς συσσωρεύεται μεγάλη δυσαρέσκεια από το επιβατικό κοινό, με διπλό κόστος: οι τουρίστες το «διαφημίζουν» στα social media, δυσφημώντας την Ελλάδα, ενώ οι Ελληνες δυσαρεστούνται σφόδρα με τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Αν δεν υπάρξει άμεσα λύση, το πρόβλημα μπορεί να γίνει πολύ χειρότερο.

COVID-free δεξίωση  

Το άλλο Σάββατο θα λάβει χώρα η ετήσια δεξίωση στην Προεδρία της Δημοκρατίας για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Με επιστολή που έστειλε ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. στους βουλευτές, τους ζητάει να δηλώσουν συμμετοχή και οι 67… πρώτοι που θα το κάνουν θα πάρουν το εισιτήριο. Από τον αριθμό, πάντως, διαπιστώνω πως φέτος θα είναι σαφώς περισσότεροι από ό,τι πέρυσι, που κλήθηκαν μόνο οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, αλλά όλοι οι παρευρισκόμενοι θα πρέπει να έχουν κάνει το εμβόλιο.  

Ψηφοδέλτια παντού 

Πυρετός συσκέψεων γίνεται το τελευταίο διάστημα στα γραφεία της Ν.Δ. στην Πειραιώς με θέμα τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Το κυβερνών κόμμα, με αφορμή την αλλαγή του εκλογικού νόμου που επιτρέπει την εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή με 43%, θέλει να καλύψει μια ανοιχτή πληγή στις επόμενες κάλπες: να κατεβάσει σε όλους τους μεγάλους δήμους υποψηφίους, κάτι που δεν έγινε στις τελευταίες εκλογές. Και έχει εξήγηση: σε κεντροαριστερούς δήμους, οι δεξιοί κατέβαιναν υποψήφιοι χωρίς να θέλουν το χρίσμα και έρχονταν σε συμφωνία με τα φαβορί, ώστε στον δεύτερο γύρο να πάρουν μέσω συνεργασιών θέσεις αντιδημάρχων. Η Πειραιώς από τώρα εκπέμπει το μήνυμα πως αυτά θα τελειώσουν, καθώς το 43% αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού.  

Δυο καρπούζια

Η «αναβολή» της ψήφισης του ασφαλιστικού εντός του Ιουλίου και η παραπομπή του για το τέλος Αυγούστου έχει και άλλη εξήγηση, όπως μου έλεγε κυβερνητικός παράγοντας. «Δεν χωράνε δυο καρπούζια σε μια μασχάλη», μου είπε, εννοώντας πως η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να σηκώσει επικοινωνιακά δύο σημαντικά θέματα –ασφαλιστικό και εκπαιδευτικό– εν μέσω θέρους, καθώς, εκτός των άλλων, οι περισσότεροι ετοιμάζονται, έπειτα από μια εξαντλητική χρονιά, για διακοπές.  

Δεν τους άρεσε

Η συνέντευξη που παραχώρησε εντός της εβδομάδας ο Στέφανος Μάνος για τα δύο χρόνια της κυβέρνησης δεν έμεινε ασχολίαστη από στελέχη του Μαξίμου. Κυβερνητικό στέλεχος μου ανέφερε επί λέξει πως «ο πρώην υπουργός θέλει να εμφανίζεται ως γκουρού για τα πάντα, αλλά η πολιτική του διαδρομή δεν δικαιολογεί αυτόν τον ρόλο».

Στην Κόρινθο

Ακούγεται έντονα πως ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γιάννης Σμυρλής θέλει να πολιτευθεί στην Κόρινθο.  

Διακαναλική 

Μια καλή ιδέα κατέθεσε στην τελευταία κυβερνητική συνεδρίαση για την έξαρση της πανδημίας ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας πρότεινε τη διεξαγωγή διακαναλικής συνέντευξης Τύπου μόνο με επιστήμονες που θα απαντήσουν σε κάθε πιθανή και… απίθανη ερώτηση των πολιτών για το εμβόλιο, ώστε να μειωθούν αμφιβολίες και να καμφθούν ανθρώπινες φοβίες. Κάτι αντίστοιχο κάνουν και στις ΗΠΑ.  

Quiz

Ποιο «προεδρικό» στέλεχος του ΚΙΝΑΛ έχει τελευταία υπόγειο δίαυλο επικοινωνίας με τον Λοβέρδο;

Με την Αίγυπτο

Δεν μας έχει συνηθίσει το ΥΠΕΞ να παίρνει θέση για θέματα που αφορούν την Αιθιοπία. Αυτή την εβδομάδα το έκανε καταδικάζοντας τη χώρα για τη μονομερή απόφασή της να προχωρήσει στη δεύτερη φάση πλήρωσης του φράγματος της Αναγέννησης (Grand Ethiopian Renaissance Dam). Οπως λέει το ΥΠΕΞ, η απόφαση ελήφθη χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία με τις άλλες δύο χώρες που επηρεάζονται άμεσα από τη ροή των υδάτων του Νείλου, ήτοι την Αίγυπτο και το Σουδάν. Είναι προφανές πως η ανακοίνωση δεν ήταν καταδίκης της Αιθιοπίας, αλλά στήριξης της Αιγύπτου. Ο Νίκος Δένδιας άλλωστε αύριο αναμένεται να έχει τετ α τετ με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σούκρι, στις Βρυξέλλες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή