Αδικο και αναποτελεσματικό

Αδικο και αναποτελεσματικό

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε, περιχαρής, προχθές ότι η Ε.Ε. πέτυχε τον στόχο της προμήθειας αρκετών δόσεων εμβολίων έως τα μέσα Ιουλίου για τον πλήρη εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού της Ε.Ε. Η επίτευξη του στόχου της χορήγησης των δόσεων αυτών ώστε το 70% των ενηλίκων Ευρωπαίων να έχει εμβολιαστεί πλήρως απέχει ακόμη, καθώς σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), το σχετικό ποσοστό μεταξύ των πολιτών της Ε.Ε. ηλικίας 18 ετών και άνω είναι μόλις 44,2%. Καθώς η παραλλαγή «Δέλτα» εξαπλώνεται με ταχύτατο ρυθμό στην Ευρώπη (σύμφωνα με το ECDC ξεπερνά πλέον το 30% των κρουσμάτων) και καθώς τα εγκεκριμένα εμβόλια παρέχουν μειωμένη προστασία έναντι της μετάδοσης (33% για AstraZeneca και Pfizer) μετά την πρώτη μόνο δόση, η υστέρηση αυτή έχει μεγάλη σημασία.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν την περασμένη Δευτέρα εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι «βλέπουμε όλο και περισσότερες δόσεις των εμβολίων να μένουν αχρησιμοποίητες», εν μέρει εξαιτίας του «δισταγμού απέναντι στον εμβολιασμό». Θα πρέπει να δοθεί «μάχη», τόνισε, για να διατηρηθεί ο ταχύς ρυθμός εμβολιασμού «καθώς φτάνουμε στα τμήματα του πληθυσμού όπου υπάρχει μεγαλύτερος σκεπτικισμός». Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έχει εμβολιαστεί πλήρως το 48% του συνολικού πληθυσμού (το 58,8% των ατόμων 18 ετών και άνω), η κάμψη στους ημερήσιους εμβολιασμούς είναι ιλιγγιώδης – από σχεδόν 3,5 εκατομμύρια δόσεις στα μέσα Απριλίου σε περίπου μισό εκατομμύριο σήμερα.

Η παραλλαγή «Δέλτα» πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία, μια αναπτυσσόμενη χώρα η οποία παράγει εμβόλια για όλο τον κόσμο, ειδικά για τις φτωχότερες χώρες, αλλά που αναγκάστηκε να σταματήσει τις εξαγωγές για να αντιμετωπίσει τη φονικότατη εγχώρια έξαρση του ιού την περασμένη άνοιξη. Παρά τη στροφή αυτή, μόλις το 5,1% του ινδικού πληθυσμού είναι σήμερα πλήρως εμβολιασμένο.

Η κατάσταση είναι ακόμη πιο τραγική στην Αφρική: η περασμένη εβδομάδα –η έβδομη συνεχόμενη με αυξητική τάση στα κρούσματα– ήταν η χειρότερη έως τώρα από την αρχή της πανδημίας. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μόλις 66 εκατομμύρια εμβόλια είχαν παραδοθεί έως τις 8 Ιουλίου στην αφρικανική ήπειρο (πληθυσμός: 1,37 δισεκατομμύριο). Λιγότερο από το 2% των Αφρικανών έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Ακόμη και χώρες όπως αυτές της Ε.Ε. που δεν συνέβαλαν ευθέως σε αυτήν την ακραία άνιση κατανομή απαγορεύοντας τις εξαγωγές, το έκαναν εμμέσως, αγοράζοντας πολύ περισσότερες δόσεις από όσες αναλογούν στους πληθυσμούς τους. Εκτός από εξοργιστικά άδικη, αυτή η κατάσταση πραγμάτων καθυστερεί το τέλος της πανδημίας και αυξάνει τις πιθανότητες ανάδυσης ενός νέου στελέχους του ιού, που θα ανθίσταται αποτελεσματικά στα εμβόλια. Δυστυχώς, όμως, μοιάζει αναπόφευκτο οι πολιτικές προτεραιότητες των κυβερνήσεων ανεπτυγμένων χωρών να έχουν ως αποτέλεσμα το προσεχές φθινόπωρο να καταγράφονται πολύ περισσότεροι εμβολιασμοί εφήβων, ακόμη και παιδιών στη Δύση, από ό,τι γιατρών και ευάλωτων ηλικιωμένων στις πιο φτωχές χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή