Στην αυλή των ΗΠΑ φύτρωσε αστάθεια

Στην αυλή των ΗΠΑ φύτρωσε αστάθεια

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν μια είδηση που προκάλεσε αίσθηση: Η Αϊτή ζήτησε την υποστήριξη του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών μετά τη δολοφονία του προέδρου της χώρας Ζοβενέλ Μοΐζ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, επιφυλακτικός απέναντι στις επεμβάσεις στο εξωτερικό, πόσο μάλλον σε αυτή την εσωτερική πολιτική συγκυρία, εμφανίστηκε διστακτικός – και έδειξε στην κατεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών, όπου απευθύνθηκε στη συνέχεια η χώρα. Πάντα προσεκτικός, ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν εξέφρασε αντ’ αυτού «τη δέσμευση των ΗΠΑ να εργασθούν με την κυβέρνηση της Αϊτής για να υποστηρίξουν τον λαό της χώρας, τη δημοκρατική διακυβέρνηση, την ειρήνη και την ασφάλεια».  

Μπορεί το αίτημα της Αϊτής να μοιάζει σαν να προέρχεται από μια άλλη εποχή, αλλά οι συνθήκες του ψυχρού πολέμου, που δικαιολογούσαν τέτοιου είδους επεμβάσεις στο παρελθόν, δεν υπάρχουν πλέον. Και η Αμερική του προέδρου Μπάιντεν αποστρέφεται τις εξωτερικές περιπέτειες. Οπως δείχνουν όμως οι αποκαλύψεις για τη δολοφονία του Αϊτινού προέδρου, η ανάγκη σταθεροποίησης παραμένει – και οι ΗΠΑ έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν σε αυτό. Ο Λευκός Οίκος έστειλε μάλιστα μια αποστολή στη χώρα για να αξιολογήσει ποιος μπορεί να είναι αυτός.  

Διότι αν και το αμερικανικό κράτος δεν έχει διάθεση για ανάμειξη στα εσωτερικά άλλων χωρών, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες παράγοντες που το επιχειρούν. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πολλοί από τους άνδρες που συμμετείχαν στην επιχείρηση εναντίον του προέδρου της Αϊτής ήταν πληροφοριοδότες των αμερικανικών αρχών ασφαλείας – έχει μάλιστα συλληφθεί ένας εξ αυτών. Ιδιαίτερα στη Φλόριντα, στην οποία ιστορικά έχουν μεταναστεύσει ρεύματα προσφύγων και μεταναστών από την Καραϊβική, έχουν εντοπιστεί αρκετοί σύνδεσμοι με την ομάδα που είναι ύποπτοι για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της δολοφονικής επίθεσης. Και στην Αϊτή, η αστυνομία συνέλαβε ένα γιατρό με έδρα τη Φλόριντα ως τον εγκέφαλο της δολοφονικής επίθεσης εναντίον του προέδρου της χώρας. Τον κατηγορεί ότι είναι ο άνθρωπος που προσέλαβε την ομάδα εκτέλεσης του προέδρου Μοΐζ, με στόχο να τον διαδεχθεί στην προεδρία.

Από την πλευρά του, το Κογκρέσο ενδιαφέρεται πάντα για την Καραϊβική, η οποία συνδέεται με τις ΗΠΑ ιστορικά και πολιτισμικά. Οι προσωπικοί δεσμοί των Αμερικανών που προέρχονται από την περιοχή παραμένουν στενοί και επιζητούν μια αμερικανική απάντηση. Αρκεί να δει κανείς την αντίδραση του επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Κούβα για τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά και εμβόλια εναντίον της COVID.  

Ο κ. Μενέντεζ, η καταγωγή του οποίου είναι από την Κούβα, χαρακτήρισε την ημέρα ιστορική και τις διαδηλώσεις «κραυγές για τον τερματισμό της δικτατορίας στη χώρα», τονίζοντας ότι «δεν θα ανεχτούμε τη χρήση ωμής βίας» εναντίον των Κουβανών. Πιο συγκρατημένος, ο πρόεδρος Μπάιντεν χαρακτήρισε το καθεστώς αυταρχικό, αλλά επίσης συντάχθηκε με τον λαό της Κούβας. Καθώς όμως οι Αμερικανοί αναρωτιούνται αν η Κούβα θα εξελιχθεί στην επόμενη Βενεζουέλα και η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει την αντίδρασή της στην Αϊτή, το μόνο σίγουρο είναι ότι η αστάθεια συνεχίζει να εξαπλώνεται στη γειτονιά τους.

* Η κ. Κατερίνα Σώκου είναι Nonresident Senior Fellow, Atlantic Council.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή