ΑΠΟΨΕΙΣ

Θεωρείο (14/07/21)

Καμπάνια για μετανάστες

Μια σύσκεψη για ένα θέμα που πολύ σύντομα μπορεί να εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα έγινε χθες στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Νότης Μηταράκης, Σοφία Βούλτεψη, Πάτροκλος Γεωργιάδης, Μάνος Λογοθέτης, Μάριος Θεμιστοκλέους και Παναγιώτης Αρκουμανέας συζήτησαν για τους εμβολιασμούς προσφύγων και μεταναστών. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, τέθηκε ο στόχος του εμβολιασμού του 65% των αιτούντων άσυλο έως το τέλος Αυγούστου. Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι πως αποφασίσθηκε να γίνει μια ενημερωτική καμπάνια για διαμένοντες σε διαμερίσματα, εργάτες γης, αστέγους, ακόμα και παράτυπους μετανάστες χωρίς καθόλου χαρτιά. Η ενημέρωση θα έχει έντονα ανθρωπιστικό και αποκλειστικά υγειονομικό χαρακτήρα, καθώς θα αναφέρει πως ακόμα και όσοι δεν έχουν καθόλου χαρτιά δεν κινδυνεύουν να συλληφθούν ή να διωχθούν αν πάνε να εμβολιαστούν, διότι αυτό είναι που φοβούνται και δεν εμφανίζονται, δημιουργώντας έναν κρυφό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Σε Αρκαδία και Μεσσηνία

Περιοδεία σε δύο κεντρικούς νομούς της Πελοποννήσου θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί στην Αρκαδία το υπό κατασκευήν εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, ενώ θα έχει συνάντηση και με τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα. Κατά πληροφορίες θα βρεθεί και σε εκδήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού. Ακολούθως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τη Μεσσηνία και συγκεκριμένα τον Δήμο Τριφυλίας, όπου θα έχει τετ α τετ με αγρότες και κατά πάσα πιθανότητα θα αναφερθεί στην Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Παραφιλολογία

Μια και ο λόγος για την Πελοπόννησο, να σας πω ότι στον Μοριά έχει ξεκινήσει η κουβέντα για πιθανές υποψηφιότητες για τη θέση του περιφερειάρχη. Την κουβέντα τροφοδότησε μία φράση του ίδιου του Νίκα που είπε προσφάτως «μπαίνω όρθιος και δεν βγαίνω όρθιος και δεν σύρομαι από κανέναν». Αν ο Νίκας θέλει να είναι εκ νέου υποψήφιος φυσικά και θα είναι, όπως ισχύει για όλους τους εν ενεργεία εκλεγμένους αυτοδιοικητικούς. Αν αποφασίσει όμως πως δεν θέλει να διεκδικήσει νέα θητεία, το παιχνίδι ανοίγει. Ηδη ακούγεται το όνομα του υφυπουργού Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά από την Κόρινθο αλλά και του βουλευτή Λακωνίας Θανάση Δαβάκη.

Υπενθύμιση

Κυβερνητικές πηγές σχολίασαν με φαρμακερό… τρόπο τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Σωτήρη Τσιόδρα. Αιτία η επίθεση που του είχε κάνει πριν από μερικούς μήνες –στα τέλη Νοεμβρίου– ο Παύλος Πολάκης, που είχε πει τότε πως λέει «αρλούμπες». Πηγές του Μαξίμου σχολίαζαν δηκτικά εάν ο Πολάκης γνώριζε για τη συνάντηση και την είχε εγκρίνει, ενώ τις παλιές δηλώσεις του πρώην υπουργού θύμισε στον Αλέξη Τσίπρα και η Αριστοτελία Πελώνη με γραπτή ανακοίνωσή της.

Το μάζεψε

Πάντως χθες ο έτερος αντιεμβολιαστής του Κοινοβουλίου, ο Βελόπουλος, έκανε ένα βήμα πίσω στη μάχη κατά του… εμβολιασμού. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, που έχει δηλώσει πως δεν θα κάνει το εμβόλιο καθώς δεν θέλει να γίνει «πειραματόζωο», έστριψε λίγο το τιμόνι αλλάζοντας κατά το ήμισυ θέση. Συγκεριμένα είπε πως «εμείς στην Ελληνική Λύση δεν υποχρεώσαμε κανέναν να μην κάνει το εμβόλιο. Δεν είπαμε σε κανέναν κάν’ το ή μην το κάνεις. Οποιος θέλει κάνει ό,τι θέλει».

Παζλ

Μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη που είχε προσφάτως –στο συνέδριο του Economist– τετ α τετ με τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό, ακολούθησε χθες η συνάντηση και του Νίκου Δένδια με τον πρωθυπουργό Αλμπιν Κούρτι. Κατά τη διάρκεια της επαφής τους συζήτησαν για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανιών, τον διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας αλλά και την οικονομική συνεργασία των δύο πλευρών. Αν στα δύο τετ α τετ προστεθεί και η πρόσφατη αναβάθμιση του γραφείου του Κοσόβου στην Αθήνα, νομίζω πως συμπληρώνεται ένα παζλ με σαφές μήνυμα.