Αυστηροποιήσεις διά πάσαν…

Αυστηροποιήσεις διά πάσαν…

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι παρατηρημένο και επαρκώς τεκμηριωμένο: Κάθε φορά που η ελληνική κοινωνία συγκλονίζεται από ένα έγκλημα, θα βγει ο υπουργός Δικαιοσύνης να εξαγγείλει ότι αυστηροποιούνται οι ποινές. Οχι γενικώς, αλλά για το αδίκημα που κλαίνε στα πρωινάδικα. Οταν έγινε ο φόνος στα Γλυκά Νερά και όλοι νόμιζαν πως οι δράστες ήσαν αλλοδαποί ληστές, ο κ. Κώστας Τσιάρας έκανε γνωστό πως θα προταθεί στην Επιτροπή Παρακολούθησης του νέου Ποινικού Κώδικα η έκτιση ποινής στα τουλάχιστον 4/5 της επιβληθείσας ποινής για τις περιπτώσεις παρόμοιων με τα Γλυκά Νερά ειδεχθών εγκλημάτων. Τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν φούντωνε το ελληνικό #metoo, «το υπουργείο Δικαιοσύνης εξέταζε την προοπτική αυστηροποίησης των ποινών που συνδέονται με θέματα σεξουαλικής κακοποίησης».

Ερωτηθείς στο πρωινάδικο του ΑΝΤ1 (την Πέμπτη 7.11.2019) σχετικά με τα αυξημένα κρούσματα παιδεραστίας του πρόσφατου παρελθόντος, ανακοίνωσε ότι «μέχρι τη Δευτέρα κατατίθεται τροπολογία για την αυστηροποίηση των ποινών». Οταν τον Ιανουάριο του 2021 φρικιάσαμε βλέποντας το βίντεο με τον ξυλοδαρμό του σταθμάρχη του μετρό από αρνητές της μάσκας, ο Κώστας Τσιάρας ανακοίνωσε ότι επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιστημονικής Επιτροπής για τον νέο Ποινικό Κώδικα και τον προέτρεψε «να εξεταστούν ενδεχόμενες αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα για περιστατικά όπως αυτό που έλαβε χώρα στο μετρό, εισάγοντας ρήτρες ειδικών επιβαρυντικών περιστάσεων για τους δράστες» κ.λπ.

Τώρα, έχοντας προφανώς εξαντλήσει το οπλοστάσιο της ρητορικής αυστηροποίησης, και με αφορμή την υπόθεση βιασμού κατ’ εξακολούθηση ανήλικης από αστυνομικό και από τον πατέρα της, ανακοίνωσε τη μετατροπή της αιμομιξίας από πλημμέλημα σε κακούργημα. Λες και κάποιος –στον οποίο έτσι κι αλλιώς επιβάλλεται ποινή των ισοβίων για βιασμό και κακοποίηση ανήλικου τέκνου– θα πονέσει αν αυτή γίνει δύο φορές ισόβια.

Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα, εάν η αιμομικτική σχέση μεταξύ συναινούντων ενηλίκων είναι θέμα του Ποινικού Κώδικα και μάλιστα κακουργηματικού χαρακτήρα. Πιο ειδικοί, συνταγματολόγοι και καθηγητές Νομικής, μπορούν να πουν. Το βασικότερο, όμως, είναι άλλο. Τι να τις κάνουμε τις πιο αυστηρές ποινές όταν δεν επιδικάζονται; Στο κυρίως θέμα, δηλαδή την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, το υπουργείο και η κυβέρνηση εν συνόλω παίρνουν κάτω από τη βάση, που πλέον είναι το οκτώ.

Ετσι, ενώ το υπουργείο Οικονομικών δίνει κίνητρα σε ραντιέρηδες (5% έχει φτάσει η φορολογία μερισμάτων, όταν τα εισοδήματα των εργαζομένων φορολογούνται με συντελεστές άνω του 40%), το πρώτο αντικίνητρο επενδύσεων που επισημαίνουν όλοι οι σοβαροί επενδυτές είναι η τραγική αργοπορία στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων. Ενα πρόβλημα που οι «αυστηροποιήσεις» του κ. Τσιάρα το επιδεινώνουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή