Ιερείς, Παιδεία, Εκκλησία, Πολιτεία

Ιερείς, Παιδεία, Εκκλησία, Πολιτεία

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφώς και υπάρχει έλλειμμα εκπαίδευσης των Ελλήνων ιερέων. Έχουν μείνει πίσω σε σχέση με την πρόοδο του μέσου πολίτη τις τελευταίες δεκαετίες, παρόλο που και η Εκκλησία ωφελήθηκε από τη δανεική μεταπολιτευτική ευημερία στη χώρα. 

Ωστόσο πρέπει να αναλογιστούμε ότι λόγω της χούντας η Εκκλησία «έχασε» δύο γενιές νέων, από τις οποίες θα μπορούσε να αναδείξει ιερείς. Εννοώ ότι η σύνδεση μερίδας  της Εκκλησίας με το καθεστώς της χούντας δημιούργησε κλίμα δυσπιστίας στις ομάδες των νέων που θα μπορούσαν δυνητικά –π.χ. λόγω οικογενειακού προφίλ παράδοσης– να επιλέξουν το λειτούργημα του ιερωμένου. Αυτό σε συνδυασμό με τον (όποιο) πολιτισμικό εκσυγχρονισμό της χώρας απομόνωσε ένα θεσμό όπως η Εκκλησία. Χαρακτηριστικό είναι ότι θεσμικά η εκπαίδευση των ιερέων έμεινε πίσω. Ας πούμε, παλιά είχαμε τον δάσκαλο και τον παπά του χωριού που ήταν μεταξύ εκείνων που επηρέαζαν τη μικρή κοινωνία. Ομως οι παιδαγωγικές ακαδημίες αναβαθμίστηκαν σε πανεπιστημιακού επιπέδου τετραετούς φοίτησης, ενώ οι εκκλησιαστικές σπουδές όχι. 

Σήμερα λοιπόν βλέπουμε περιπτώσεις ιερέων αλλά και μητροπολιτών να βγάζουν το πιο συντηρητικό, σκοταδιστικό, κακό πρόσωπο της Εκκλησίας με τις θέσεις τους (είτε κατά των εμβολιασμών, είτε κατά της μάσκας, είτε με ρατσιστικές θέσεις, είτε με αντιεπιστημονικές απόψεις).

Μεγάλο τμήμα, μάλιστα, της κοινωνίας επιλέγει να μεγαλοποιεί τις ακρότητες των ιερέων, στιγματίζοντας έτσι ένα ολόκληρο σώμα. Εχει μεν δίκιο, αλλά για μια αντικειμενική θέση οι πολίτες οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη πως η Εκκλησία είναι, εκ της φύσεώς της, συντηρητικός θεσμός, με συγκεκριμένες θεολογικές θέσεις και αξιώματα.

Σήμερα η πολιτεία εναποθέτει μεγάλο φορτίο στους περίπου 10.000 ιερείς της χώρας, παρόλο που κάποιοι από αυτούς έχουν επικριθεί –δικαίως–  για συμπεριφορές και θέσεις τους. Τους ζητούμε να ασκήσουν την επιρροή τους στους πιστούς που έχουν καθημερινή σχέση με την τοπική ενορία –κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας– για να τους πείσουν να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού. Πρέπει να το κάνουν, προς όφελος της δημόσιας υγείας. Να ζητήσουν από τους πιστούς να εμβολιαστούν για να μην κινδυνεύσουν. Οταν εισακτέοι θεολογικών σχολών έχουν εισιτήριο με μέσο όρο 9 και κατόπιν γίνονται και ιερείς, ας μην περιμένουμε υψηλές προσωπικότητες με θεολογική γοητεία, κύρος, πειθώ. Οι ευθύνες της πολιτείας και της ηγεσίας της Εκκλησίας γι’ αυτό είναι σημαντικές… 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή