Θεωρείο (15/07/21)

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύγκλιση ΚΙΝΑΛ – Πρασίνων

Μία σύσκεψη με άρωμα εκλογών έγινε χθες καθώς ΚΙΝΑΛ και αντιπροσωπεία του κόμματος Πρασίνων βρέθηκαν στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή. Θυμίζω ότι πρόκειται για ένα κόμμα που στις τελευταίες εκλογές είχε συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά πλέον έχει αποχωρήσει από τη Συμμαχία. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως πρέπει να ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ τους, χωρίς αυτό να συνεπάγεται και εκλογική συμμαχία τουλάχιστον άμεσα, καθώς οι Πράσινοι θα επιδιώξουν να κατέλθουν αυτόνομα. Στα ντεσού της συνάντησης είναι πως στη διάσκεψη συμμετείχε μέσω τεχνολογίας και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, πρώην ευρωβουλευτής των Πρασίνων, ο οποίος συνδέθηκε μέσα από το κέντρο αποκατάστασης όπου βρίσκεται έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον κορωνοϊό.

Μυστικές δημοσκοπήσεις

Η Ντόρα Μπακογιάννη δεν είναι υπουργός και ως εκ τούτου δεν μετριέται η δημοφιλία της στις σχετικές έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Στο Μαξίμου όμως φτάνουν δημοσκοπήσεις που μετρούν ευρύτερα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και δη τα πρωτοκλασάτα όπως είναι η Ντόρα. Μαθαίνω πως σε όλες αυτές τις μετρήσεις η πρώην ΥΠΕΞ έχει πολύ υψηλή δημοφιλία. Δεν θα σας πω τη θέση που βρίσκεται, αλλά θα σας πω μόνο πως η Ντόρα είναι πολύ ψηλότερα σε θετικές γνώμες από πολλούς πρωτοκλασάτους υπουργούς, παραμένοντας διαχρονικά μία από τις πιο δημοφιλείς πολιτικούς της Κεντροδεξιάς.

Ακυρώθηκε η ομιλία Καραμανλή

Η ομιλία του Κώστα Καραμανλή, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Ιδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής με θέμα τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια, για την οποία σας είχε ενημερώσει πρώτη η στήλη, είχε προγραμματιστεί για τις 21 του μηνός, αλλά τελικά δεν θα γίνει. Αιτία η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού και ο διπλός φόβος: αφενός να κατηγορηθεί το Ιδρυμα για μία εκδήλωση εν μέσω πανδημίας, αφετέρου κάτι χειρότερο, όπως το να υπάρξει κάποιο κρούσμα στην εκδήλωση. Η ομιλία πάντως του πρώην πρωθυπουργού, όπως μαθαίνω, ήταν σχεδόν έτοιμη και πηγές μου με διαβεβαίωσαν ότι θα είχε μεγάλο εθνικό ενδιαφέρον.

Θολώνουν το μήνυμα

Την ώρα που η χώρα χρειάζεται επειγόντως να αυξήσει τα ποσοστά εμβολιασμού και ο Αλέξης Τσίπρας σε γενικές γραμμές συντάσσεται με αυτή τη λογική, υπάρχουν φωνές από την αξ. αντιπολίτευση που αλλοιώνουν αυτή την κεντρική γραμμή. Χθες ήταν η Τζάκρη που έριξε νερό στον μύλο των αντιεμβολιαστών με την εξής απίστευτη φράση: «Τώρα τι βρήκατε ως λύση; Τον υποχρεωτικό εμβολιασμό με ένα εμβόλιο που βρίσκεται στο στάδιο προσωρινής άδειας του συνόλου του γενικού πληθυσμού». Η αποστροφή αποτελεί ευθεία αμφισβήτηση του εμβολιασμού και θολώνει το μήνυμα που πρέπει να εκπεμφθεί από το σύνολο του πολιτικού συστήματος και ειδικά από το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας.

Το μάζεψε

«Φάλτσο» όμως είχαμε και στο κυβερνητικό στρατόπεδο από τη Δόμνα Μιχαηλίδου. Η υφυπουργός Εργασίας, μιλώντας για τις κυρώσεις για όσους δεν εμβολιαστούν στις δομές, είπε πως μετά την αναστολή, θα ακολουθήσει απόλυση των εργαζομένων μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων. Η αποστροφή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με αποτέλεσμα λίγο μετά η υφυπουργός να το μαζέψει λέγοντας πως έκανε λάθος. Η Δόμνα πάντως έχει αδικήσει κάποιες φορές τον εαυτό της με αμφιλεγόμενες δηλώσεις, καθώς στον τομέα της –είναι αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης– κάνει κατά κοινή ομολογία πολύ καλή δουλειά.

Συμβολισμός

Μία κίνηση με υψηλό συμβολισμό έκανε χθες ο πρωθυπουργός, απουσιάζοντας από τη Βουλή κατά τη συζήτηση για το θέμα της παραπομπής του Νίκου Παππά. Η απουσία υποδηλώνει πως το θέμα δεν είναι πολιτικό αλλά αμιγώς της Δικαιοσύνης και ως εκ τούτου ο πρωθυπουργός δεν παρέστη. Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης που ήταν «αντ’ αυτού» επέλεξε για τον ίδιο λόγο να μιλήσει από τα έδρανα των βουλευτών και όχι από τα κυβερνητικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή