Μεταναστευτική πολιτική για τους νησιώτες

Μεταναστευτική πολιτική για τους νησιώτες

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eξαιρετικά ικανοποιημένος από τις επιδόσεις του εαυτού του εμφανίστηκε χθες ο υπουργός Μετανάστευσης. «Υποσχεθήκαμε προεκλογικά στους νησιώτες μια διαφορετική αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική που δεν θα καθιστά τη χώρα μας την πύλη εισόδου για τα κυκλώματα λαθροδιακινητών», δήλωσε ο Νότης Μηταράκης. Περίεργο. Εγώ νόμιζα ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού έχει περισσότερο σχέση με τους μετανάστες και την αντιμετώπιση του ζητήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά με τους νησιώτες. 

Φυσικά, οι προτεραιότητες ανατρέπονται όταν ο αρμόδιος υπουργός εκλέγεται στη Χίο και όταν βασικός στόχος είναι η επανεκλογή σε μια δύσκολη περιφέρεια δυσαρεστημένων ψηφοφόρων. Με βάση λοιπόν τα λεγόμενά του, πρώτος στόχος του υπουργείου ήταν η μείωση των ροών, οι οποίες πράγματι περιορίστηκαν πέρυσι κατά 96%. Μόνο που το 2020 είχαμε πανδημία και lockdown, άρα πολλές δομές ήταν κλειστές για υγειονομικούς λόγους, οι μετακινήσεις απαγορεύονταν ακόμη και στο εσωτερικό μιας χώρας. Αρα, είναι κάπως αστεία η δημιουργική στατιστική προς τέρψη των τοπικών κοινωνιών. 

Ο αυτοθαυμασμός του υπουργού συμπίπτει, ωστόσο, με την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, που λέει ότι διπλασιάστηκε ο αριθμός των μεταναστών που πέθαναν στη θάλασσα προσπαθώντας να φθάσουν στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους: φέτος ο αριθμός των νεκρών ήταν 1.146 έναντι 513 την ίδια χρονική περίοδο του 2020 και 674 το 2019. Παράλληλα, ήρθε μία ημέρα μετά την προειδοποίηση της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον (προσοχή, όχι από κάποια ΜΚΟ ή Τούρκο αξιωματούχο ή ξένο έντυπο, αλλά από ανώτατο στέλεχος της Κομισιόν) προς την Αθήνα «να σταματήσει την πρακτική των pushbacks, που παραβιάζει τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες». 

Κι αν η καταγγελία της Γιόχανσον εις βάρος της χώρας μας είναι κάπως αόριστη, υπάρχει την ίδια ημέρα και πιο χειροπιαστή και μάλιστα από Κούρδισσα αντικαθεστωτική: Η συγγραφέας Μεράλ Σιμσέκ προσπάθησε να καταφύγει στη χώρα μας για να ζητήσει άσυλο, επειδή διώκεται στην Τουρκία για τις ιδέες της. Συνελήφθη όμως στον Εβρο, υπέστη άθλια μεταχείριση, δεν την άφησαν να μιλήσει με δικηγόρο και επαναπροωθήθηκε στην Αδριανούπολη.

Το μεταναστευτικό είναι σύνθετο ζήτημα με πολλές διαστάσεις, δεν προσφέρεται για αυτάρεσκες δηλώσεις σαν το χθεσινό συμπέρασμα του κ. Μηταράκη πως «σήμερα δεν αποτελεί το πρόβλημα που αποτελούσε». Γιατί ακόμη δεν έχουμε δει το μεταναστευτικό κύμα που θα προκαλέσει στο εγγύς μέλλον η κλιματική αλλαγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή