Στη φρικιαστική υπόθεση του βιασμού κατ’ εξακολούθηση και μαστροπείας της άτυχης κοπέλας στην Ηλιούπολη συνελήφθησαν την πρώτη μέρα δύο άτομα: ο πατέρας της, ο οποίος σύμφωνα με το κατηγορητήριο τη βίαζε από την ηλικία των 11 ετών, και ο προαγωγός αστυνομικός ο οποίος τη βίαζε και την εξέδιδε απειλώντας την ότι «θα της φυτέψει μια σφαίρα».
Στο άκουσμα της είδησης που συγκλόνισε τη χώρα, η ελληνική πολιτεία αντέδρασε αμέσως και με τον συνήθη (για τον υπουργό Δικαιοσύνης) τρόπο. Ανακοίνωσε αυστηροποίηση των ποινών. Ο κ. Κώστας Τσιάρας, μιλώντας σε σεμινάριο για την «Καταπολέμηση της ατιμωρησίας στον 21ο αιώνα», βρήκε τον τρόπο να γυρίσουμε στον 16ο. Προανήγγειλε την επαναφορά του κακουργηματικού χαρακτήρα για το αδίκημα της «αιμομιξίας».
Ας θεωρήσουμε προς στιγμήν ότι οι σκληρότερες ποινές, που βαρεθήκαμε να ακούμε δύο χρόνια τώρα, είναι το φάρμακο, διά πάσαν νόσον και παν έγκλημα. Τότε, γιατί με αφορμή την υπόθεση της Ηλιούπολης η «αυστηροποίηση» του κ. Τσιάρα ήταν λειψή; Γιατί ανακοίνωσε μόνο το νέο κακούργημα και δεν εξήγγειλε και αυστηροποίηση των ποινών των αστυνομικών; Στο κάτω κάτω της γραφής ο δεύτερος βιαστής χρησιμοποιούσε την αστυνομική του ιδιότητα για τα νταηλίκια του και με το υπηρεσιακό του όπλο απειλούσε την κοπέλα.
Πέρα από τις ανοησίες που φωνασκούν διάφοροι αριστεριστές του στυλ «Εξω οι μπάτσοι από τις γειτονιές», η αστυνομία είναι το πρώτο καταφύγιο κάθε θύματος είτε βιασμού είτε κλοπής, είτε απλής απειλής. Δεν ξέρουμε πόσο χειρότερο κάνει τον βιασμό η πιθανή συγγενική σχέση με τον βιαστή, αλλά σίγουρα η διόγκωση του ελλείμματος εμπιστοσύνης στην αστυνομία μπορεί να μετατρέψει την κοινωνία σε ζούγκλα αυτοδικίας.
Αν λοιπόν το πρόβλημα της εγκληματικότητας λυνόταν με τις αυστηροποιήσεις του κ. Τσιάρα, το λογικό και πιο προστατευτικό για την κοινωνία στο σύνολό της, θα ήταν να ξεκινήσει από τους αστυνομικούς. Κι αυτό διότι το 2020 ανακαλύφθηκε κύκλωμα επίορκων αστυνομικών, οι οποίοι την περίοδο 2015-16 αποκόμισαν κέρδη χιλιάδων ευρώ για την προστασία οίκων ανοχής και παράνομων καζίνο, το 2021 συνελήφθη αστυνομικός που έκανε 11 ληστείες σε βενζινάδικα, αστυνομικοί (έστω εν αποστρατεία) δολοφονούνται στον πόλεμο συμμοριών της ελληνικής μαφίας, άλλοι νοικιάζουν υπηρεσιακούς ασυρμάτους σε κακοποιούς κ.λπ.
Κάποιοι μπορεί να πουν ότι ο Ποινικός Κώδικας είναι πολύ σημαντική υπόθεση και δεν μπορεί να αλλάζει επειδή ένας αστυνομικός ήταν βιαστής και προαγωγός. Πολύ σωστό και λογικό· πρέπει να προηγούνται μελέτες δεικτών εγκληματικότητας, φύσης των εγκλημάτων, δείκτες σωφρονισμού κ.λπ.
Αλλά, πάλι, εδώ βρισκόμαστε στη χώρα όπου ο ποινικός κώδικας αλλάζει στα τηλεπαραθύρια των πρωινάδικων…