Από τον Σώρρα στο «μπόλι»

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ζητώ τη διαγραφή του χρέους μου προς το δημόσιο των τωρινών και εκείνων που θα προκύψουν στο μέλλον “ως Ελλην αυτόχθων ιθαγενής” ή από δύο περιουσίες οι οποίες βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο όνομα του ελληνικού έθνους». Μέχρι σχετικά πρόσφατα οι οπαδοί του Αρτέμη Σώρρα ζητούσαν από εφορίες σε διάφορες πόλεις της χώρας να πληρώσουν τις οφειλές τους χρεώνοντας τον λογαριασμό του Σώρρα στην Τράπεζα της Ανατολής, αυτόν με τα 600 δισ. δολάρια…

Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που όταν ο σωτήρας τους με τα μυθικά πλούτη βρέθηκε με χειροπέδες στην Ευελπίδων στήθηκαν απέξω για να διαμαρτυρηθούν. Ανέμιζαν τις ελληνικές σημαίες, φώναζαν ρυθμικά «κοίτα Αρτέμη το καθεστώς σε τρέμει» και έψελναν τον εθνικό ύμνο.

Πιθανότατα κάποιες από αυτές τις ελληνικές σημαίες κυμάτισαν προχθές στην πλατεία Συντάγματος και στην Ομόνοια, στον Λευκό Πύργο, στην Πάτρα, στο κέντρο του Ηρακλείου. Στις συγκεντρώσεις που πραγματοποίησαν μερικές χιλιάδες αντιεμβολιαστές αναγνώριζε κανείς τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα ίδια σύμβολα. Ελληνικές σημαίες, ξύλινοι σταυροί με χαραγμένη τη λέξη «Μετανοείτε», εικόνες της Παναγίας και πάντα ένας ρασοφόρος που εξαπολύει κατάρες.

Αυτός ο ανθρώπινος χυλός δεν είναι άγνωστος. Αποτελείται από τις ίδιες ομάδες που σε κάθε ευκαιρία και με κάθε αφορμή φορούν τον αντισυστημικό μανδύα και ξεχύνονται στις πλατείες είτε για να διεκδικήσουν τον «κληρονομικό πλούτο των προγόνων μας, που βρίσκεται ανενεργός» ώστε να σβηστούν τα χρέη, είτε, όπως συμβαίνει σήμερα, για να απαιτήσουν την κατάλυση του υγειονομικού απαρτχάιντ. 

Στο μυαλό τους αυτό που ζούμε δεν είναι πανδημία, δεν είναι υγειονομική βόμβα, δεν είναι απειλή για την ανθρώπινη ζωή, είναι η χούντα των φαρμακευτικών εταιρειών και των εμβολίων, η χούντα της κυβέρνησης. Ελπίζω ότι όλοι αυτοί δεν θα βρουν πολιτική έκφραση, αν και έχουμε δει, ακόμη βλέπουμε, ακραία πολιτικά μορφώματα που γεννήθηκαν με την υποστήριξη των αντισυστημικών. Ηδη ορισμένοι έχουν αντιληφθεί την ευκαιρία και εργάζονται για την αξιοποίηση του νέου αντισυστημικού κύματος, υποδαυλίζοντας την αντιεμβολιαστική αντίδραση με ευρύτερες αναφορές σε δικαιώματα και ελευθερίες που καταπατούνται. Το πρόβλημα δεν είναι αμελητέο –ούτε αποκλειστικά ελληνικό–, και θα είναι ολέθριο σφάλμα να ερμηνευθεί ως μια γραφικότητα όσων αρνούνται το «μπόλι». 

Η επιδημία που ζήσαμε με τα «εξώδικα Σώρρα» στοίχισε ακριβά. Στο εισαγγελικό πόρισμα που είχε συνταχθεί γινόταν λόγος για την οικονομική ζημία που προκλήθηκε από τους οπαδούς του. Μόνο για την περίπτωση ενός ασφαλιστικού φορέα οι απώλειες από τις ανείσπρακτες οφειλές για τις οποίες εστάλησαν περίπου 120 «εξώδικα Σώρρα», ήταν περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ. 

Σήμερα το διακύβευμα είναι πολύ πιο κρίσιμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή