Δεν θέλεις το εμβόλιο; Στείλ’ το στη Βραζιλία!

Δεν θέλεις το εμβόλιο; Στείλ’ το στη Βραζιλία!

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν 550.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη μάχη με τον κορωνοϊό μέχρι σήμερα στη Βραζιλία: όσοι είναι οι κάτοικοι της Λισσαβώνας, της Λυών, της Δρέσδης, του Δουβλίνου και –για να μην πάμε μακριά– της Κρήτης. Την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο, περίπου 805.000 είναι οι ασθενείς. Από αυτούς, περισσότεροι από 8.000 χαροπαλεύουν.

Ο ανεκδιήγητος ακροδεξιός πρόεδρος της χώρας, Ζαΐρ Μπολσονάρο –ένας πρώην στρατιωτικός, που στον στρατό δεν κατάφερε να αποκτήσει βαθμό ανώτερο του λοχαγού– έκανε όλα όσα δεν έπρεπε να κάνει: περιφρόνησε τις συστάσεις των διεθνών οργανισμών υγείας, αρνήθηκε να πάρει μέτρα αναχαίτισης του ιού (για χάρη της οικονομίας, υποτίθεται), διέσπειρε θεωρίες συνωμοσίας, έκανε δημόσιες εμφανίσεις χωρίς μάσκα, ειρωνευόταν τους επιστήμονες.

Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, ότι η κατάσταση είναι απελπιστική. Ασθενείς πεθαίνουν σε διαδρόμους νοσοκομείων κι άλλοι στα σπίτια τους χωρίς ιατρική φροντίδα, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό είναι εξουθενωμένο, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων. Για αναπνευστήρες και οξυγόνο, ούτε λόγος να γίνεται. Μόνο το 11% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, εμβόλια δεν υπάρχουν. Σε κάποιες πόλεις χορηγήθηκαν σε χιλιάδες ανθρώπους ληγμένες δόσεις του AstraZeneca.

Η πανδημία ήρθε να σαρώσει τα πάντα, επελαύνοντας σε γη ήδη καμένη από τον υπερπληθυσμό, τη φτώχεια, την εγκληματικότητα. Γι’ αυτό και τις τελευταίες εβδομάδες οι διαδηλώσεις ολοένα και πληθαίνουν. Εκατοντάδες χιλιάδες Βραζιλιάνοι ζητούν άμεση πρόσβαση στα εμβόλια για να σταματήσει το θανατικό. Διεκδικούν το δικαίωμα στην υγεία, στη ζωή.

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα η εικόνα είναι ανεστραμμένη. Οι αντιεμβολιαστές συμπολίτες μας, που κατέβηκαν στους δρόμους σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις –με σταυρούς, λάβαρα και συνθήματα του τύπου «Ή ταν ή επί τας»– στην πραγματικότητα διεκδικούν το δικαίωμα στον θάνατο. Οχι όμως μόνο τον δικό τους. Ζητούν να έχουν την ελευθερία να σκορπούν το θανατικό γύρω τους, χωρίς να υφίστανται καμία συνέπεια. Είναι επαναστάτες εκ του ασφαλούς. Ζουν σε μια χώρα της οποίας το υγειονομικό σύστημα άντεξε μέχρι τώρα τους δυνατούς κραδασμούς, σε μια χώρα που έχει εξασφαλίσει δωρεάν εμβόλια για όλους, που κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει αυτή την πρωτοφανή κρίση δημόσιας υγείας.

Οσοι δεν θέλουν τα εμβόλια, λοιπόν, ας αποποιηθούν οριστικά και επισήμως τις δικές τους δόσεις, ώστε να σταλούν στη Βραζιλία. Κι ας κάνουν τον σταυρό τους στον θεό που πιστεύουν να μην επιβεβαιωθεί στην περίπτωσή τους η ρήση του Δημόκριτου: «Για τους ανόητους δάσκαλος δεν είναι η λογική, αλλά η συμφορά»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή