Τα ραντεβού για το κοινό μας αύριο

2' 16" χρόνος ανάγνωσης

Η ανακοίνωση υποχρεωτικότητας εμβολιασμού για το υγειονομικό προσωπικό και μιας σειράς αυστηρών μέτρων, όσον αφορά την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, αλλά και σε μέσα μεταφοράς μεγάλων αποστάσεων (αεροπλάνα, τρένα, λεωφορεία) από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, έφεραν «έκρηξη» νέων ραντεβού για εμβολιασμό στη Γαλλία, καθώς το προεδρικό διάγγελμα ακολούθησαν περισσότερα από 900.000 ραντεβού μέσα σε μία ημέρα. Στην Ελλάδα, οι σχετικές ανακοινώσεις για υποχρεωτικότητα εμβολιασμού δεν συνοδεύθηκαν από τόσο θεαματική αύξηση στον προγραμματισμό εμβολιαστικών ραντεβού. Κυρίως προκάλεσαν ένα deja vu «αγανακτισμένων», με τη συγκέντρωση όσων τοποθετούνται κατά του εμβολιασμού στο Σύνταγμα. 

Αναλογικά, σε σχέση με την πρόοδο των εμβολιασμών και την εξέλιξη της πανδημίας, παρατηρείται μιαν αντιστοιχία ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία. Το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων και στις δύο χώρες είναι λίγο πάνω από το 40%. Και εδώ, όπως κι εκεί, τον Μάιο καταγράφεται αυξημένος αριθμός εμβολιασμών ημερησίως, που στη συνέχεια παρουσιάζει κάμψη. Καταγράφεται, επίσης, αξιόλογη μείωση ημερήσιων κρουσμάτων έως τα τέλη Ιουνίου, που στη συνέχεια αυξάνεται και πάλι σημαντικά, με τις εκτιμήσεις των επιδημιολόγων και στις δύο χώρες να είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες για την εξέλιξη των κρουσμάτων μέχρι το τέλος του μήνα. 

Στην αντίδραση των πολιτών μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας, η αντιστοίχιση διακόπτεται. Δεν παρατηρήθηκε στην Ελλάδα αντίστοιχη έκρηξη στα εμβολιαστικά ραντεβού. Βέβαια, στη Γαλλία, οι ανακοινώσεις για υποχρεωτικότητα, καθώς περιλαμβάνουν και τις μετακινήσεις για μεγάλες αποστάσεις με μέσα μεταφοράς, επηρεάζουν και τα σχέδια διακοπών. Ισως και αυτό έπαιξε ρόλο στην αυξημένη ζήτηση. Το αντίστοιχο εδώ μπορεί κανείς να το δει στις ατελείωτες ουρές στον σταθμό μετρό του Συντάγματος, όπου εκατοντάδες περιμένουν για το rapid test, απαραίτητο για να μετακινηθεί κάποιος προς τα νησιά για διακοπές. 

Σίγουρα επηρεάζει τη ζήτηση για εμβολιασμό και η γενικότερη νοοτροπία, αφού θεωρούμαστε λαός της τελευταίας στιγμής, και με δεδομένο ότι η πρώτη ημερομηνία-ορόσημο, αυτή για τους εργαζομένους σε δομές ηλικιωμένων και ΑμεΑ, είναι στις 16 Αυγούστου, υπάρχει ακόμη χρόνος για να δούμε πώς θα εξελιχθεί. Και στη συνέχεια, την 1η Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση οι υγειονομικοί. 

Σίγουρα ένα μέρος των υπόχρεων που υπάγονται στις κατηγορίες αυτές περιμένει να δει το επόμενο διάστημα πόσο σταθερή και σθεναρή θα είναι η στάση των αρμοδίων, ευελπιστώντας σε τροποποιήσεις του πλαισίου όσο οι κρίσιμες ημερομηνίες πλησιάζουν. Και υπάρχει πάντοτε η κατηγορία εκείνων που θεωρούν ότι θα μπορέσουν να βρουν ένα «παραθυράκι» και να πετύχουν να μην εμβολιαστούν. Είδαμε πριν από λίγες ημέρες γιατρό να επιχειρεί να εξασφαλίσει πιστοποιητικά εμβολιασμού σε φίλους του με «εικονικό» εμβολιασμό στο Ασκληπιείο Βούλας. 

Σε όλη την πορεία διαχείρισης της πανδημίας έως τώρα, έχει αναδειχθεί ως κρίσιμη παράμετρος ο έλεγχος τήρησης των μέτρων που εξαγγέλλονται. Δεδομένης της σημασίας που έχει η επίτευξη ανοσίας για την αποφυγή εκ νέου γενικευμένων περιορισμών, η αυστηρότητα στην τήρηση όσων ανακοινώθηκαν για τους εμβολιασμούς είναι καθοριστική.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT