Τα δεδομένα του επίορκου

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι εύλογη, αλλά λειψή και σε λάθος κατεύθυνση η απορία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως τη διατύπωσε προχθές στη Βουλή: «Τέσσερις μέρες μετά τη σύλληψη του επίορκου αστυνομικού, δεν έχουν δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα τα στοιχεία και η φωτογραφία των εμπλεκομένων, όπως κάνουν οι Αρχές σε κάθε, μα κάθε αντίστοιχη περίπτωση. Και το ερώτημα είναι γιατί. Η δημοσιοποίηση δεν είναι κουτσομπολιό, δεν είναι προσωπικά δεδομένα, αλλά είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η εξιχνίαση του εγκλήματος και να αναγνωριστούν οι δράστες και από άλλα θύματα, για να ανοίξουν τα στόματα, για να ξεριζωθεί αυτό το καρκίνωμα. Καταλαβαίνετε ότι το μήνυμα που στέλνετε με αυτή τη στάση είναι “μη μιλάτε”;» (14.7.2021).

Είναι σε λάθος κατεύθυνση διότι ως τέως πρωθυπουργός πρέπει να ξέρει ότι δεν είναι οι «αρχές» γενικώς που απαγορεύουν ή επιτρέπουν τη δημοσίευση των στοιχείων ενός κατηγορουμένου. Η νομοθετική αρχή ψήφισε την καθολική απαγόρευση και η δικαστική αρχή δίνει την άδεια. Μόνο αυτή. Ως τέως πρωθυπουργός επίσης, μάλλον κάτι θα έχει ακούσει για τους ρυθμούς με τους οποίους κινείται η δικαιοσύνη.

Επίσης η δημοσιοποίηση δεν πρέπει να συγχέεται με το κουτσομπολιό, που πάντα γίνεται, και προπαντός με τα προσωπικά δεδομένα. Διότι η σύλληψη και η προφυλάκιση κάποιου δεν αφορά τον ιδιωτικό του βίο. Υπάρχει μια δημόσια αρχή που κάνει δημόσιο έργο και για το οποίο πρέπει να ελεγχθεί. Για παράδειγμα, πώς ξέρουμε τώρα ότι η απόκρυψη των στοιχείων του αστυνομικού δεν οφείλεται στο γεγονός ότι είναι… μπατζανάκης του αρμόδιου εισαγγελέα; Λέμε «μπατζανάκης», διότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο αστυνομικός δεν ήταν νυμφευμένος και επομένως δεν υπάρχει κάποια μομφή. Απλώς υπογραμμίζουμε ότι όταν πράξεις δημοσίων αρχών γίνονται εν κρυπτώ πάντα υπάρχει ο κίνδυνος διαφθοράς ή έστω υποψία διαφθοράς.

Εκτός αυτού σε πολλές ποινικές υποθέσεις η δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυψε αόρατες πτυχές και υπόγειες συνδέσεις που βοήθησαν ή πίεσαν το επίσημο κράτος να κάνει καλύτερα τη δουλειά του. Πώς άραγε θα ήταν η ιστορία εάν οι εφημερίδες υποχρεούνταν να πουν ότι οδηγός του τρικύκλου που σκότωσε τον βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη ήταν ο Σπ. Γκ. και στην καρότσα ήταν ο Μ.Ε.; Ηδη ένας δικτυακός τόπος –Κύριος οίδε πού έμαθε το όνομα του κατηγορουμένου– αποκάλυψε ότι «ο 39χρονος αστυνομικός της Ηλιούπολης είχε μετατεθεί σε ασφάλεια πρώην υπουργού» (newsbomb.gr, 14.7.2021).

Προφανώς αυτό δεν σημαίνει κάτι. Ολοι ξέρουν με ποιον τρόπο –συνήθως «ο γνωστός του γνωστού»– γίνονται αυτές οι τοποθετήσεις, αλλά το γεγονός ότι η μετάθεση ανακλήθηκε σε μια μέρα μπορεί κάτι να λέει. Ηξεραν κάποιοι από το 2017, κάτι; Αυτό θα μπορούσε πιθανώς να το αναδείξει η δημοσιογραφική έρευνα, αν φυσικά γινόταν, δηλαδή αν επιτρεπόταν να γίνει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή