Το τείχος των αντισωμάτων

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τείχος ανοσίας είναι πολύ μεγάλη υπόθεση. Πρέπει να χτιστεί παρ’ όλο που δεν υπάρχουν ακόμη σαφή σχέδια, ούτε πόσο υψηλό πρέπει να είναι (άλλοι λένε 70%, άλλοι 80% του πληθυσμού και κάποιοι λόγω «Δέλτα» ακόμη υψηλότερο), ούτε πόσο κρατάει. Μπορεί λόγω μεταλλάξεων να χρειάζεται εμβολιασμός κάθε χρόνο. Ομως ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς, ακόμη κι αν όλοι μας γνωρίζουμε ότι το ιδανικό του καθολικού εμβολιασμού είναι ανέφικτο.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι που σε πρώτη φάση δεν χρειάζονται εμβολιασμό διότι έχουν ήδη νοσήσει. Οπως διαβάζουμε στο emvolio.gov.gr «εάν έχετε νοσήσει από COVID-19 με ή χωρίς συμπτώματα, όπως πιστοποιείται από το Εθνικό Μητρώο ασθενών COVID-19, πριν από την έναρξη του εμβολιασμού σας, συνιστάται να εμβολιαστείτε με μία μόνο δόση αφού παρέλθει διάστημα 6 μηνών από την ημερομηνία διάγνωσης της νόσου. Στην περίπτωση αυτή ο εμβολιασμός σας θα θεωρείται ολοκληρωμένος και μπορείτε να εκδώσετε πιστοποιητικό εμβολιασμού». Εντάξει! Αν κάποιος νόσησε με συμπτώματα το ξέρει και υπάρχει στο μητρώο ασθενών. Αν όμως κάποιος έχει νοσήσει χωρίς να το γνωρίζει, πώς θα ξέρει αν πρέπει «να κάνει μία δόση εμβολίου έξι μήνες μετά τη διάγνωση της νόσου»;

Το πρόβλημα δεν είναι μικρό. Ερευνες υπολογίζουν ότι ένας στους τρεις που μολύνονται από κορωνοϊό είναι ασυμπτωματικός και κάποιες άλλες ανεβάζουν το ποσοστό στο 50%. Συνεπώς στα 440.000 κρούσματα που επισήμως καταγράφηκαν πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 150 ή 220 χιλιάδες που έχουν αντισώματα κατά του κορωνοϊού. Μπορεί και παραπάνω· η στατιστική εδώ είναι πολύπλοκη και μόνο ειδικευμένοι μπορούν να υπολογίσουν.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι στην καλύτερη περίπτωση το ύψος του τείχους ανοσίας στην Ελλάδα υποεκτιμάται και στη χειρότερη ότι γίνονται εμβολιασμοί χωρίς να χρειάζονται· χτίζουμε εκεί που έχει ήδη χτιστεί. Αυτό δεν συζητιέται καθόλου διότι προφανώς κυβέρνηση και επιστήμονες φοβούνται ότι θα πυροδοτήσει νέο κύμα αρνητών. Οι τελευταίοι συνήθως παίρνουν ένα ψήγμα αληθούς πληροφορίας και το διογκώνουν σε ψευδοεπιχείρημα κατά των εμβολιασμών. Δεν αποκλείεται κάποιοι να πουν «και πού ξέρω εγώ ότι δεν ασθένησα χωρίς συμπτώματα και συνεπώς δεν χρειάζεται να κάνω το εμβόλιο;». Είναι και το πρόβλημα του κόστους. Η μικροβιολογική ανίχνευση αντισωμάτων στον οργανισμό έχει κόστος 25-30 ευρώ στη λιανική, συν τον χρόνο που πρέπει να ξοδέψει κάποιος στο μικροβιολογικό εργαστήριο, να πάρει τα αποτελέσματα κ.λπ.

Υπάρχουν όμως συμπολίτες μας που δεν ξέρουν πότε νόσησαν, έκαναν τώρα την ανίχνευση, βρέθηκαν με αντισώματα. Συνεπώς ούτε μπορούν να εμβολιαστούν αλλά ούτε και να πάρουν πιστοποιητικό ανοσίας. Δεν πρέπει να δοθεί κάποια απάντηση και σε αυτούς;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή