Το απρόβλεπτο γίνεται η νέα κανονικότητα

Το απρόβλεπτο γίνεται η νέα κανονικότητα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ακραίοι καιροί επιτείνουν, άραγε, και τις ακραίες συμπεριφορές; Πόσο ανεπηρέαστοι θα παραμένουν οι πληθυσμοί, όσο φαινόμενα σχεδόν βιβλικά, όπως αυτό στη Γερμανία, κάνουν την εμφάνισή τους; Και δεν εννοούμε τις οικονομικές επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών που, σε τελευταία ανάλυση, επιδέχονται και εμβαλωματικές λύσεις. 

Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης, παράλληλα με την πανδημία που επιτίθεται και πάλι μεταλλαγμένη, με μισό εκατομμύριο νέα κρούσματα και επικείμενο πενταπλασιασμό των κρουσμάτων στην Ευρώπη, επιδρούν ευθέως στον ψυχισμό και στην ισορροπία των ανθρώπων, είτε αυτή αφορά τον τρόπο σκέψης είτε αντίδρασης. Εν ολίγοις, όσο θα μειώνεται η ασφάλεια και οι αυτονόητες σταθερές θα καταρρέουν (μεταφορικά και πραγματικά), οι άνθρωποι θα θυμώνουν και θα γίνονται όλο και περισσότερο ευάλωτοι σε ακραίες θεωρίες, αναζητώντας ευθύνες και ενόχους, ενστερνιζόμενοι ό,τι πιο αβάσιμο και ανορθολογικό.

Τα σπίτια που διαλύονται σε ποτάμια από λασπόνερα σε χώρες της Ευρώπης, είναι εικόνες –αν όχι πρωτοφανείς– τουλάχιστον ασυνήθιστες. Το «σπίτι» κλονίζεται, οι κυβερνήσεις καλούνται να τιθασεύσουν ένα μέρος του πληθυσμού της Γηραιάς Ηπείρου, καθόλου αμελητέο, που γυρνάει την πλάτη στην επιστήμη, στον εμβολιασμό – στο μόνο ανάχωμα στη θανατηφόρα επέλαση του ιού.

Οι μάχες που πρέπει να δοθούν είναι μεγάλες και οι αντοχές κονταίνουν. Οι συνθήκες δοκιμάζουν –αν δεν υπερβαίνουν– τα όρια. Οσο το απρόβλεπτο θα γίνεται η νέα κανονικότητα, τόσο οι πολιτικές ηγεσίες θα οφείλουν να είναι ένα βήμα μπροστά, να αντιλαμβάνονται τους κινδύνους πριν εκδηλωθούν.

Οι εποχές απαιτούν κυβερνήσεις πολυσύνθετες, με υψηλές δεξιότητες. Αλίμονο στους μικρόκοσμους της πολιτικής, στις ιδεοληψίες από ανεπάρκεια ή από αλαζονεία. Θα σαρωθούν από αλλαγές, εξίσου σφοδρές με τις κλιματικές.

Οσο το ακραίο θα ορίζει τις ζωές μας, τόσο και οι «ακραίοι» θα πυκνώνουν και θα συνασπίζονται. Οι αρνητές θα υψώνουν τα λάβαρα και οι ανυποψίαστοι θα αναπτύσσουν πάσης φύσεως θεωρίες, έχοντας τους ανεμβολίαστους σταθερό σύμμαχό τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή