ΑΠΟΨΕΙΣ

Θεωρείο (20/07/21)

Το «τάμα» του Σαμαρά

Σε έναν από τους πιο εμβληματικούς ναούς όχι μόνο της Πελοποννήσου, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας, βρέθηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στη Μεσσηνία. Πρόκειται για τον Ναό του Σωτήρος, κοντά στα Φιλιατρά, που χτίστηκε τον 11ο αι. από τον Αλέξιο Κομνηνό για να «οριοθετήσει» τα σύνορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ο ναός λειτουργούσε ασταμάτητα έως το 1825, που υπέστη σοβαρές ζημιές από την εκστρατεία του Ιμπραήμ. Παρά τις διορθωτικές παρεμβάσεις που έγιναν τον 20ό αι., παρέμενε μέχρι πρόσφατα σε κακή κατάσταση. Αρχισε να αναστηλώνεται το 2009 με πρωτοβουλία τού τότε υπουργού Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ενδιαφέρθηκε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του να αποκαταστήσει το βυζαντινό μνημείο, ενθυμούμενος πως, εκτός των άλλων, ήταν και βασική επιθυμία του πατέρα του, Κωνσταντίνου. Πράγματι, οι εργασίες στον ναό ολοκληρώθηκαν το 2014, προσφέροντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να δουν όπως ήταν ένα σπουδαίο βυζαντινό μνημείο.  

Πλην… Μεσσηνίων

Στον Δήμο Τριφυλίας, πάντως, και συγκεκριμένα στους Γαργαλιάνους, ο Mητσοτάκης έλαβε τα εύσημα καθώς ένας παραγωγός, βλέποντάς τον, είπε πως είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που επισκέπτεται την περιοχή. Τότε ακούστηκε μία φωνή για να βάλει τα πράγματα σε τάξη: «Ο πρώτος πλην Μεσσηνίων βεβαίως…», καθώς ο Αντ. Σαμαράς προφανώς και έχει πάει στην περιοχή.  

Τάραξε τα νερά

Eνα άρθρο του Νίκου Τόσκα, στο οποίο αναφερόταν στις συμμαχίες που πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να επανέλθει στην κυβέρνηση, τάραξε τα νερά. Κυρίως τα εσωκομματικά. Ο πρώην υπουργός εξήγησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη και ψηφοφόρους που στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν Ν.Δ. ώστε να επανακάμψει. Με τη χαρακτηριστική φράση πως ο ΣΥΡΙΖΑ «πρέπει να πείθει τους ταλαντευόμενους, τους αντίθετους, τους ασταθείς, τους αβέβαιους» και «να δουλεύει ανάμεσά τους και όχι να απομονώνεται με επινοημένα παιδιάστικα “αριστερά συνθήματα”» καταλήγει στο συμπέρασμα πως «αυτοί θα είναι μαζί μας» και «ας είναι συντηρητικοί, θρησκευόμενοι, εθνικιστές. Αρκεί να είναι έντιμοι». Η φράση για θρησκευόμενους και εθνικιστές, όπως ήταν λογικό, τάραξε τα νερά και προκάλεσε αντιδράσεις. Κανείς, ωστόσο, δεν μπήκε στην ουσία: έχει δίκιο ή άδικο ο Τόσκας;  

Βουλευτής Καβάλας

Με ανακοίνωσή του προ ημερών ο υπουργός Αμυνας μας ενημέρωσε πως με τροπολογία που κατατίθεται άμεσα δίνεται λύση στο μείζον πρόβλημα του κυκλοφοριακού στην πόλη της Καβάλας. Για τη λύση μάλιστα του θέματος ο ΥΕΘΑ συνεργάστηκε, όπως είπε ο ίδιος, με τον αρμόδιο υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά. Το θέμα σε πολλούς φάνηκε αστείο και τον κακοχαρακτήρισαν. Ξεχνούν όμως την πραγματικότητα: ο υπ. Αμυνας είναι και βουλευτής Καβάλας και χωρίς την έδρα δεν θα ήταν υπουργός.  

Διάσταση

Το θέμα με τα ξενοδοχεία καραντίνας έχει προκαλέσει πολλές εσωτερικές έριδες στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα μεταξύ υπουργείου Τουρισμού και Πολιτικής Προστασίας. Το ένα υπουργείο «δείχνει» ως αρμόδιο το άλλο, εξ ου και χθες κλήθηκε να λύσει το πρόβλημα ο… συνήθης ύποπτος Γ. Γεραπετρίτης.  

Στο πλευρό τους

Σε μια συγκυρία που οι δολοφονίες γυναικών απασχολούν διαρκώς το αστυνομικό δελτίο και επιχειρείται από κάποιες πλευρές ακόμα και η πολιτικοποίησή τους, η Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, έχει επιλέξει τον ανηφορικό αλλά σωστό δρόμο. Με διάφορες δράσεις προσπαθεί να σταθεί στο πλευρό των γυναικών. Ενεργοποιώντας τη γραμμή SOS 15900, μπορεί μια γυναίκα να καταγγείλει 24 ώρες το 24ωρο περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Η πρωτοβουλία της Συρεγγέλα θυμίζει το αυτονόητο: η εναντίωση σε τέτοια φαινόμενα αφορά κάθε πολιτισμένο άνθρωπο, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων.