Μπουρλοτιέρηδες της λογικής

Μπουρλοτιέρηδες της λογικής

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρώτα σημάδια είχαν φανεί ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Δεν περίμενα όμως ότι θα εξαπλωθούν και σε άλλους ξενιστές, τόσο απειλητικά. Ηταν η περίοδος που ο Λεόντιος Κωστρίκης, καθηγητής Μοριακής Ιολογίας στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, πραγματοποιούσε τις ημερήσιες αναφορές για την ανίχνευση νέων κρουσμάτων. Είχε δηλαδή ένα ρόλο παρόμοιο με αυτόν του Σωτήρη Τσιόδρα στην Ελλάδα. Τον Απρίλιο του 2020 ο κ. Κωστρίκης βρήκε στον τηλεφωνητή του γραφείου του ένα απειλητικό μήνυμα κατά της ζωής του. Κατήγγειλε το περιστατικό, ο ηλικίας 35 ετών δράστης συνελήφθη και καταδικάστηκε σε χρηματική ποινή. 

Αποδείχθηκε ότι ήταν θιασώτης αντιεμβολιαστικών θεωριών. Πίστευε ότι ο καθηγητής ήταν συνεργάτης «μυστικών αμερικανικών δυνάμεων, που προσπαθούσε να προωθήσει “σατανικά” μέτρα στον πληθυσμό της Κύπρου». Μήνες αργότερα, άγνωστοι βανδάλισαν το αυτοκίνητο του κ. Κωστρίκη. Η επίθεση σημειώθηκε την παραμονή της έναρξης των εμβολιασμών κατά του νέου κορωνοϊού στην Κύπρο. Οι Αρχές τού υπέδειξαν να τοποθετήσει κάμερες έξω από το σπίτι του για λόγους ασφαλείας. Δεν ήταν ο μόνος επιστήμονας που βρέθηκε στο στόχαστρο στην Κύπρο. Και άλλοι συνάδελφοί του εισέπραξαν κυρίως ψηφιακές απειλές. Μιλώντας τότε μαζί τους, κάποιοι προτίμησαν να μη δώσουν έκταση στο θέμα και άλλοι έκαναν λόγο για μια μικρή μερίδα πολιτών που στάζουν δηλητήριο και παράγουν συνήθως περισσότερο θόρυβο από τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι βίαιες αντιδράσεις όμως δεν περιορίστηκαν σε αυτές τις πράξεις μοναχικών λύκων. Πρόσφατα, ένας όχλος αντιεμβολιαστών επιτέθηκε κατά του τηλεοπτικού σταθμού Σίγμα στην Κύπρο. Πυρπόλησαν αυτοκίνητα και βανδάλισαν εγκαταστάσεις. «Το κράτος θα απαντήσει αυστηρά σε όσους αγνοούν τους νόμους. Η υγεία, η ασφάλεια των πολιτών και η δημοκρατία μας δεν θα αφεθεί στα χέρια ανεύθυνων πολιτών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Οσοι κρύβονται πίσω από αυτές τις βίαιες επιθέσεις δεν αγκιστρώνονται απλώς από οποιαδήποτε ψευδοεπιστημονική θεωρία επειδή υποτίθεται πως ανησυχούν για παρενέργειες των εμβολίων. Θεωρούν ότι κατέχουν την απόλυτη αλήθεια, κόντρα σε όλους. Οσο πιο μακρινό από το γνωστικό τους πεδίο είναι κάτι, όσο πιο σύνθετο φαντάζει για να το κατανοήσουν, τόσο πιο εύκολο είναι για εκείνους να το δαιμονοποιήσουν και να το αποδώσουν σε μια παγκόσμια πλεκτάνη. Είναι μια απέλπιδα προσπάθεια να νιώσουν σημαντικοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή