Το στοίχημα της Μυκόνου

2' 17" χρόνος ανάγνωσης

Ηλιοβασίλεμα στο νησί των Ανέμων: Ο ανεμβολίαστος Αμερικανός από τη Νέα Ορλεάνη μπορεί να ανήκει σε κατηγορία υψηλού κινδύνου λόγω ηλικίας, αλλά στη Μικρή Βενετία ούτε μάσκα φοράει ούτε αποστάσεις κρατάει. Αντιθέτως, λέει ότι δεν πιστεύει στον κορωνοϊό και δεν εμπιστεύεται τα εμβόλια. Λίγο νωρίτερα στο νέο λιμάνι, στο κλειστό πλοίο για την Αθήνα, κάποιοι ξένοι τουρίστες βγάζουν να δείξουν τα τεστ κορωνοϊού στον μοναδικό λιμενικό, για να τους παρακάμψει ένα μπουλούκι Ελληνες που δηλώνουν δυνατά ότι «σιγά που θα περιμένουν μέσα στη ζέστη», και μπουκάρουν στο πλοίο χωρίς… περιττές διατυπώσεις.

Η Μύκονος, «το φημισμένο ελληνικό νησί της διασκέδασης», έχει «σιγήσει» με την επιβολή των νέων μέτρων για την καταπολέμηση της διασποράς του κορωνοϊού, κατά το πρακτορείο Reuters, και το νησί κρατάει την ανάσα του για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει αυτό στην καρδιά της τουριστικής περιόδου. Επαγγελματίες λένε ότι είδαν τον τζίρο τους να πέφτει 60% μέσα σε μία ημέρα, ότι άμεσα ξεκίνησαν οι ακυρώσεις, ότι τα παράνομα πάρτι συνεχίζονται. Τα σωματεία τους ζητούν από την κυβέρνηση να επανεξετάσει τα μέτρα απαγόρευσης της μουσικής και της μεταμεσονύχτιας κυκλοφορίας, καθώς φοβούνται ότι θα επιφέρουν βαρύ πλήγμα σε μία πολλά υποσχόμενη σεζόν. Αντί αυτών, προτείνουν να ζητάει από τους τουρίστες συχνότερα τεστ, να επαναφέρει τις μάσκες και να ενισχύσει τους ελέγχους. Αντιθέτως, η κυβέρνηση προειδοποιεί για μοντέλο Μυκόνου και σε άλλους προορισμούς, με την επέκταση των τοπικών lockdowns και σε άλλα νησιά καθώς τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται. 

Την ώρα που η κοσμοσυρροή στα σοκάκια της Μυκόνου εξακολουθεί να ευνοεί τη διασπορά του κορωνοϊού, το πλήγμα για τον τουρισμό δεν περιορίζεται στο διάσημο νησί, αλλά μπορεί να επηρεάσει συνολικά την εικόνα της Ελλάδας ως ασφαλούς προορισμού, υπονομεύοντας τις προσδοκίες για μια γρήγορη οικονομική ανάκαμψη. Η κυβέρνηση είχε βάλει στόχο τον διπλασιασμό του τουρισμού σε σχέση με πέρυσι, ποντάροντας σε αυτόν για την ανάπτυξη της οικονομίας φέτος. Οπως δείχνει η διεθνής κάλυψη του lockdown, όμως, οι επιπτώσεις του πισωγυρίσματος δεν περιορίζονται στη Μύκονο.

Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που άνοιξαν για τον τουρισμό και, με όπλο τον εμβολιασμό, υποσχόταν στους επισκέπτες της την ελευθερία να γευτούν ξανά με ασφάλεια όλες τις παραδοσιακές και σύγχρονες χαρές του ελληνικού καλοκαιριού.

Με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι δεν έχουμε φτιάξει ακόμη επαρκές τείχος ανοσίας και ότι είναι ζήτημα χρόνου να κυριαρχήσει η μετάλλαξη «Δέλτα», αυτό είτε δεν ήταν εφικτό είτε απαιτούσε μεγαλύτερη εγρήγορση από ό,τι έχει δείξει μέχρι στιγμής η χώρα. Εδώ που βρισκόμαστε, χρειάζεται η συστράτευση του κράτους με τις τοπικές αρχές και η συνεργασία με τους επαγγελματίες του τουρισμού αλλά και τους πολίτες για την τήρηση των μέτρων. Αν ενισχυθεί η προστασία για όλους, δεν υπάρχει λόγος να μην επανέλθει και η μουσική. Είναι ο μόνος τρόπος προκειμένου να αποτραπούν περισσότερα lockdowns – και να σωθεί το ελληνικό καλοκαίρι. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT