Η Λερναία Υδρα των στερεοτύπων

Η Λερναία Υδρα των στερεοτύπων

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελευταία θέση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκεται η Ελλάδα στον δείκτη που μετράει την ισότητα των δύο φύλων. Ο βαθμός της πατρίδας μας είναι 52,2, χαμηλότερος από της Ουγγαρίας (53), της Ρουμανίας (54,4), της Σλοβακίας (55,5). Ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι 67,9, ενώ την πρώτη πεντάδα απαρτίζουν οι χώρες: Σουηδία (83,8), Δανία (77,4), Γαλλία (75,1), Φινλανδία (74,7) και Ολλανδία (74,1).

Ο δείκτης μετράει πλήθος παραμέτρων – συνθηκών στις οποίες μπορεί να υπάρχει ή να ελλοχεύει διάκριση μεταξύ φύλων. Μπορούμε να μιλήσουμε για διακρίσεις στο επαγγελματικό πεδίο αλλά και για διακρίσεις στον τρόπο παρουσίασης των δύο φύλων από τα ΜΜΕ. Χαμένες πάντα είναι οι γυναίκες – απαραίτητο να λεχθεί στην περίοδο της πολιτικής ορθότητας, την οποία πολλοί επικρίνουν, αναπαράγοντας τα στρεβλά στερεότυπα με τα αμήχανα φληναφήματά τους. 

Tα τραγικά περιστατικά στα Γλυκά Νερά και στη Φολέγανδρο αναδεικνύουν και το ζήτημα της γυναικοκτονίας. «Είμαστε μια βαθιά σεξιστική και πατριαρχική κοινωνία», ανέφερε στην «Κ» (Τρίτη 20/7) η Αννα Βουγιούκα, κοινωνική επιστήμονας και εμπειρογνώμονας σε θέματα φύλου στο Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «Διοτίμα». Η διαπίστωση καίρια και συχνά επαναλαμβανόμενη στον δημόσιο λόγο. Στην Ελλάδα φαίνεται πλέον πως υπάρχει λιγότερη ανοχή μετά το κύμα αποκαλύψεων που ξεκίνησε η Σοφία Μπεκατώρου.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, πολλοί εξ αυτών που δηλώνουν σοκαρισμένοι από τους φόνους γυναικών στα Γλυκά Νερά και στη Φολέγανδρο είναι εκείνοι που με τη στάση τους, τη συμπεριφορά τους, τη ματιά τους, «τρέφουν» τα στερεότυπα, με τις όποιες ακραίες εκφάνσεις τους, και φαινόμενα βίας, σεξουαλικής ή μη.

Απαιτείται μεγάλη προσπάθεια, των θεσμών και της οικογένειας. Τα στερεότυπα αναπαράγονται παντού, όπως έγραψε χθες ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου, η στιχουργική των τραγουδιών trap, που ακούει μεγάλος αριθμός των νέων παιδιών, βρίθει από σεξουαλικά – αντιφεμινιστικά υπονοούμενα, «μαζί με σχόλια ψευτομαγκιάς και ασύστολης νεοπλουτίστικης επιδειξιομανίας», επισήμανε· σε αυτό να προσθέσουμε την επίδραση στους νέους των πορνογραφικών ιστοσελίδων.

Η διαπαιδαγώγηση στο σχολείο χρειάζεται βάθος χρόνου για να πιάσει τόπο. Ομως, ας μην εθελοτυφλούμε. Καίριο ρόλο παίζει και η μητέρα, αυτή η γυναίκα που σοκάρεται κάθε φορά που μια άλλη γυναίκα πέφτει θύμα κάποιου γιου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή