Τα μυστικά της «Αλκμήνης»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη Δευτέρα, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε τον σχηματισμό δικογραφίας εις βάρος μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σε Λέσβο, Χίο και Σάμο. Πρόκειται μεταξύ άλλων για υπηκόους Νορβηγίας, ΗΠΑ και Μ. Βρετανίας, στους οποίους αποδίδονται βαριές κατηγορίες για «διευκόλυνση παράνομης εισόδου αλλοδαπών» αλλά και «κατασκοπεία».

Είναι η τρίτη τέτοια έρευνα που διεξάγουν από κοινού αστυνομία και ΕΥΠ στη διάρκεια του τελευταίου έτους, με στόχο οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα. Πέρυσι το καλοκαίρι, η μυστική επιχείρηση «Αλκμήνη» είχε οδηγήσει στην άσκηση ποινικών διώξεων εις βάρος Ευρωπαίων –κυρίως Γερμανών– εθελοντών για τα ίδια αδικήματα. Οι εθελοντές σε ανακοινώσεις και δημόσιες δηλώσεις τους είχαν διευκρινίσει ότι εκείνο που έκαναν ήταν να καταγράφουν τις κινήσεις των λεμβών με τους μετανάστες, καθώς και των σκαφών του Λιμενικού και του Frontex, και να δημοσιοποιούν στα social media περιστατικά στα οποία παραβιάζονται το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Και μπορεί η ανάκριση για εκείνη την υπόθεση να βρίσκεται σε τέλμα λόγω COVID, ο στόχος ωστόσο των ελληνικών αρχών μοιάζει εν μέρει τουλάχιστον να επιτεύχθηκε, μιας και οι Ευρωπαίοι ακτιβιστές που κατήγγειλαν περιστατικά επαναπροωθήσεων επέλεξαν φέτος να μην επιστρέψουν στην Ελλάδα, θορυβημένοι από τη βαριά, κακουργηματική δίωξη που επικρέμαται.

Η νέα μυστική έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας και της ΕΥΠ είχε στόχο τη μοναδική ίσως εναπομείνασα Μη Κυβερνητική Οργάνωση που ήταν δραστήρια στο θαλάσσιο πεδίο και συνέχιζε να καταγράφει και να δημοσιοποιεί όσα συμβαίνουν στο Ανατολικό Αιγαίο. Τη συνέστησε το 2017 Βορειοευρωπαίος εθελοντής και η λειτουργία της στηριζόταν και στηρίζεται εξ ολοκλήρου στο Διαδίκτυο. Υποδεχόταν φωτογραφίες και πληροφορίες από τους ίδιους τους μετανάστες, τις οποίες στη συνέχεια δημοσιοποιούσε στα social media.

Πολλά από τα εκτενή ρεπορτάζ στον διεθνή Τύπο για επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Ανατολικό Αιγαίο βασίστηκαν σε πρωτογενές υλικό που η οργάνωση δημοσίευσε στις σελίδες της, στο Διαδίκτυο. Ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια την ποινική εξέλιξη των υποθέσεων αυτών. Οι Ισπανοί και Δανοί ναυαγοσώστες, πάντως, που το 2016 είχαν συλληφθεί στη Λέσβο επειδή έσπευσαν σε βοήθεια βάρκας με μετανάστες που βρισκόταν σε κίνδυνο, ενάμιση χρόνο αργότερα είχαν κριθεί αθώοι από το Εφετείο Κακουργημάτων Μυτιλήνης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή