Επιχείρηση Μύκονος

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μύκονος δεν είναι νησί, είναι ιδέα. Είναι στάση ζωής, νοοτροπία, κοσμοθεωρία, «an island near Greece», που λέγεται πως έλεγαν οι Αμερικανοί τουρίστες τη δεκαετία του ’80 («ένα νησί κοντά στην Ελλάδα»). Πώς να το τιθασεύσεις αυτό; Δαμάζεται το θηρίο; Καταπώς φαίνεται, όχι το συγκεκριμένο θηρίο. 
 
Το μερικό ή μίνι lockdown που προσπάθησε να επιβάλει η κυβέρνηση σε αυτό το νησί που δεν είναι μόνο νησί, κάηκε εν τη γενέσει του. «Επεσαν» τηλέφωνα από Μυκονιάτες μεγαλοεπιχειρηματίες, συνδέσμους και παράγοντες ανάμεσα σε κυβέρνηση και νησί, ασκήθηκαν πιέσεις; Ισως.
 
Προφανώς και οι αντιδράσεις υπήρξαν έντονες, κυρίως όμως φαίνεται πως ήταν αυτή η αόρατη μα τόσο ασφυκτική και αγχωτική πίεση που έρχεται από κάπου ψηλά: αν στραγγαλιστεί η μυκονιάτικη οικονομία και ο τουρισμός της, δεν θα παρουσιάσει αναπνευστική ανεπάρκεια και η εθνική οικονομία;
Το καλοκαίρι έρχεται σαν ένας επιπλέον πνεύμονας για την Ελλάδα, πώς να του προκαλέσεις οίδημα; Χώρια το «μεταφυσικό» πρόβλημα: μια ιδέα δεν την πνίγεις. Οσο περισσότερο προσπαθείς να την πνίξεις, τόσο εκείνη γιγαντώνεται.
 
Ηταν μάλλον ένα ουτοπικό σχέδιο που δεν ανακλήθηκε, διότι ως εκ του θαύματος μειώθηκαν δραστικά τα κρούσματα. Ηταν κάτι που μάλλον καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να φέρει εις πέρας – εκτός και αν μιλούσαμε πια για κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
 
Επικοινωνιακά, η αποτυχημένη «επιχείρηση Μύκονος» δεν άφησε αλώβητη την κυβέρνηση. Και στο σημείο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας σκέφτηκε αίφνης να αναδυθεί από την πολιτική ανυπαρξία και να υπενθυμίσει ότι είναι ακόμα εδώ, μαζί μας.
 
Αλλά η Μύκονος ανθίσταται σε μια κυβέρνηση που δύο χρόνια μετά την εκλογή της μετράει ελάχιστη, μηδαμινή ίσως φθορά εξουσίας (ανέλυσε, από τη δική του σκοπιά, και ο κ. Κούλογλου το σπάνιο αυτό, παγκοσμίως, φαινόμενο), δεν θα αντισταθεί σε μια ανύπαρκτη αντιπολίτευση; Της οποίας, μάλιστα, ο αρχηγός αγκομαχάει ακόμα να κερδίσει πόντους με όρους του 2015;
 
Σε αυτό ποιος να τον αδικήσει; Μονάχα έξι χρόνια πέρασαν από τότε, κι όμως ο κόσμος μας είναι μεταμορφωμένος, μεταλλαγμένος, αγνώριστος. Επειτα από τόσους νεκρούς παγκοσμίως, όμως, πώς θα μπορούσε να είναι ακόμα ο ίδιος κόσμος με τότε;
 
Θα μπορούσε, αν μέσα σου δεν έχεις μετατοπιστεί ούτε τόσο δα. Αν νομίζεις πως η δική σου εσωτερική ακινησία αντανακλά τον κόσμο γύρω σου, που είναι η κατάσταση του Αλέξη Τσίπρα. Στον βρόντο το σόου του στο νησί των Aνέμων – που δεν είναι μόνο νησί…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή