Χριστιανοί και μουσουλμάνοι

Χριστιανοί και μουσουλμάνοι

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία επισφραγίστηκαν οι εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), που διεξήχθη στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στα Χανιά, με θέμα «Το μέλλον του κόσμου, το μέλλον της Ευρώπης μετά την πανδημία» και τη συμμετοχή ορθοδόξων χριστιανών βουλευτών απ’ όλο τον κόσμο και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων δύο πανίσχυρων οργανώσεων του ισλαμικού κόσμου, της Παγκόσμιας Μουσουλμανικής Λίγκας και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

Χριστιανοί και μουσουλμάνοι συμφώνησαν να προχωρήσουν το αμέσως ερχόμενο διάστημα στην Αθήνα (πιθανότατα στις 15 Σεπτεμβρίου) στην υπογραφή μνημονίου αλληλοκατανόησης και συνεργασίας. Ηταν, ίσως, και το πιο χειροπιαστό από τα συμπεράσματα και τις κατευθύνσεις γύρω από τις μελλοντικές δράσεις της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης, που πορεύεται βήμα βήμα προς την καταξίωση, ως ενός θεσμού διεθνούς εμβέλειας. Σε αυτό το πνεύμα, αποφασίστηκε η σύσταση ομάδας εργασίας, η οποία θα καταλήξει στην έκδοση πολιτικής διακήρυξης που θα αποτελέσει πλατφόρμα-σημείο αναφοράς στον διάλογο μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων. Ακούστηκαν πολλές φορές από το βήμα της διάσκεψης οι λέξεις διάλογος, αλληλοκατανόηση, ειρηνική συνύπαρξη των δύο θρησκειών, με φόντο μια τεράστια φωτογραφία του ναού της Αγίας Σοφίας, ανήμερα (24 Ιουλίου), μάλιστα, τη μετατροπή της σε τζαμί από τον Ερντογάν. 

Είναι εφικτός όμως ένας τέτοιος διάλογος με όσα γίνονται στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, στην Τουρκία, αλλά και στην καρδιά της πολιτισμένης Ευρώπης (εξτρεμιστικές επιθέσεις, ρατσισμός κ.ά.), και σε ποιο επίπεδο μπορεί να διεξαχθεί; 

Αν δεν είναι εφικτός, είναι σίγουρα αναγκαίος, ώστε να εξευρεθούν τρόποι επικοινωνίας, για να γνωρίσει και να κατανοήσει ο ένας τον άλλον. Γιατί μπορεί, σήμερα, να γίνονται συζητήσεις επί θεολογικών θεμάτων από ειδικούς και των δυο πλευρών και να υπάρχουν διακρατικοί και διπλωματικοί δίαυλοι επικοινωνίας, όμως στη μεγάλη μάζα των μουσουλμάνων ο χριστιανός (εξακολουθεί να) κρύβει μέσα του έναν απειλητικό «Σταυροφόρο» και των χριστιανών ο πιστός του Κορανίου έναν επικίνδυνο «ισλαμιστή τρομοκράτη». 

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι εάν αυτό δεν αλλάξει, με δουλειά στη βάση απ’ όλους (πολιτική, ΜΜΕ, θρησκευτικές δομές), η αμοιβαία καχυποψία θα υπάρχει και ο εξτρεμισμός και ο φανατισμός θα κάνουν την εικόνα του άλλου όλο και πιο γκρίζα.. 

Η συμμετοχή στη διάσκεψη των ορθοδόξων στην Κρήτη, δύο εκ των πιο ισχυρών μουσουλμανικών θεσμών, με επιρροή στον ανά τον πλανήτη κόσμο των πιστών τους και η βούλησή τους να συμπορευθούν με τους αλλόθρησκους κοινοβουλευτικούς, στον δρόμο προς τον διάλογο και την κατανόηση, είναι ένα θετικό μήνυμα, και μένει να φανεί εάν η πρωτοβουλία αυτή της ΔΣΟ θα έχει συνέχεια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή