Ακου τον Γιαννίτση
Μπορεί κάποιος να μη θέλει να ακούσει ούτε τον Μητσοτάκη ούτε τον Τσίπρα στο θέμα του ασφαλιστικού, θεωρώντας πως αμφότεροι παίζουν το προσωπικό τους πολιτικό παιχνίδι. Μπορεί όμως να ακούσει τον Τάσο Γιαννίτση, ο οποίος ξέρει το θέμα πολύ καλά και δεν έχει πολιτικά συμφέροντα, εκφράζοντας απλώς την άποψη του. Τι είπε λοιπόν ο πρώην υπουργός Εργασίας και ομότιμος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μιλώντας προσφάτως στη Βουλή για το θέμα; Ανέφερε πως βασικό στοιχείο για την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση και την προώθηση του νομοσχεδίου είναι αφενός η διαγενεακή δικαιοσύνη και αφετέρου η εμπιστοσύνη των συνταξιούχων. Υπό αυτή την έννοια, χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση «αναγκαία». Πρόσθεσε δε κάτι που θα το βρούμε μπροστά μας, όπως βρήκαμε αυτά που έλεγε 20 χρόνια πριν: Λόγω του δημογραφικού προβλήματος οι νεότερες ομάδες ασφαλισμένων θα είναι αριθμητικά μικρότερες από τις προγενέστερες και επειδή η επικούρηση στηρίζεται στην ισότητα εισφορών και παροχών, αναγκαστικά, με το σημερινό σύστημα, κάθε νέα ομάδα συνταξιούχων θα παίρνει λιγότερα από την προηγούμενη και οπωσδήποτε λιγότερα από ό,τι κατέβαλε ως εισφορές. Το σύστημα που πάει να εφαρμοστεί εξασφαλίζει, σύμφωνα με τον Γιαννίτση, το πιο βασικό: ότι το πραγματικό συνολικό ποσό της σύνταξής τους δεν θα είναι μικρότερο από τις συνολικές εισφορές τους, αντιθέτως, θα είναι πιθανόν μεγαλύτερο.
Σύσκεψη για ΔΕΘ
Στο Μαξίμου, πριν μπουν, ενόψει Αυγούστου, στην απαραίτητη για όλους καλοκαιρινή ανάπαυλα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τη ΔΕΘ. Παρόντος του πρωθυπουργού και όλου του στενού επιτελείου έγινε η πρώτη συζήτηση. Κεντρικό θέμα, το λεγόμενο «αφήγημα» με το οποίο θα ανέβει η κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη.
«Σε διάβαζα»
Το πρόσφατο τηλεφώνημα του Νίκου Δένδια στον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να του εκφράσει τη στήριξη της Ελλάδας μετά τη φονική πυρκαγιά στην Τουρκία, είχε μία έκπληξη. Μόλις του απάντησε ο Τούρκος αξιωματούχος στο κινητό, του είπε: «Νίκο, μόλις διάβαζα τις δηλώσεις σου» πως «η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν υπάρχει εδώ και 100 χρόνια». Οχι πως δεν το ήξερε ο υπουργός, απλώς εμπέδωσε ότι δεν υπάρχει δήλωση που να μην πηγαίνει αστραπιαία στην Τουρκία. Η συζήτηση πάντως ήταν για πολλοστή φορά φιλική, με τον Ελληνα ΥΠΕΞ να εκφράζει ενδιαφέρον για την οικογένεια του Τσαβούσογλου που μένει στην Αττάλεια, το επίκεντρο της φονικής πυρκαγιάς.
Στη Μεσσηνία
Η Ελληνίδα πρέσβειρα στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, βρίσκεται στην Αθήνα και, όπως έλεγε σε συνομιλητές της στην εκδήλωση της AHEPA, εντός της εβδομάδας δεν βλέπει την ώρα να βρεθεί στη Μεσσηνία, τόπο καταγωγής της.