Θεωρείο (01/08/21)

4' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βυζαντινά μαχαιρώματα στο Φανάρι  

Πολύ «βυζαντινού» τύπου παρασκήνιο λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, με τους διαγκωνισμούς να δίνουν και να παίρνουν. Ενίοτε, όμως, από το παρασκήνιο οι διαμάχες έρχονται και στο προσκήνιο. Εντός της εβδομάδας, η συστημική τουρκική εφημερίδα Aydinlik έβγαλε ένα ασυνήθιστα σκληρό δημοσίευμα για τον μητροπολίτη Χαλκηδόνας Εμμανουήλ. Ο εν λόγω, που είναι πρώην μητροπολίτης Γαλλίας, έχει –με τις ευλογίες του Βαρθολομαίου– μια ισχυρή πλέον θέση, καθώς η Μητρόπολη Χαλκηδόνας θεωρείται Νο 2-Νο 3 στο Φανάρι και είναι περιζήτητη. Η επιλογή του κ. Εμμανουήλ δεν άρεσε σε πολλούς, όπως λέγεται, για έναν ακόμη λόγο. Θεωρείται «ξένος» στην Πόλη, αφού κατάγεται από την Κρήτη. Για να επανέλθω στο δημοσίευμα, πολλοί το χαρακτήρισαν «πονηρό», καθώς βάζει στο στόχαστρο και τον Αμερικής Ελπιδοφόρο, λέγοντας πως οι θέσεις που έχει πάρει κατά καιρούς είναι έντονα «αντιτουρκικές». Οπως είναι λογικό, η διπλή στοχοποίηση χτύπησε πολλαπλά καμπανάκια, αναδεικνύοντας τον υπόγειο πόλεμο που υπάρχει στο Φανάρι και πέριξ αυτού. Πολλοί βλέπουν ακόμα και μητροπολιτικό δάκτυλο πίσω από το δημοσίευμα, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένοι μητροπολίτες που διατηρούν αγαστές σχέσεις με τα συστημικά μίντια στην Τουρκία και θέλουν να πάρουν θέση για την επόμενη μέρα.  

Τηλεφώνημα στον Γιαννιώτη

Λίγο μετά τη μεγάλη επιτυχία του Στέφανου Ντούσκου, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κωπηλασία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, χτύπησε το τηλέφωνό του. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο Κώστας Τασούλας, που τον συνεχάρη με διπλή ιδιότητα: πρώτον, ως πρόεδρος της Βουλής και, δεύτερον, ως συμπατριώτης του, Γιαννιώτης. Ο «χρυσός» ολυμπιονίκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γιάννενα και μάλιστα όλες οι προπονήσεις του ήταν στη λίμνη, στον Ναυτικό Ομιλο Ιωαννίνων, κάτι που κάνει την επιτυχία του ακόμα πιο μεγάλη. Ο Τασούλας γνωρίζει χρόνια τον Στέφανο και τους γονείς του, που είναι οδηγοί ταξί στην πόλη. Μάλιστα ο πρόεδρος της Βουλής επικοινώνησε μετά την επιτυχία και με τον Ναυτικό Ομιλο, στον οποίο οφείλεται ένα μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας. Ο πρόεδρος της Βουλής ρώτησε την πρόεδρο Μάρθα Παλαιοπάνου τι θέλουν ως «ενίσχυση» μετά τη διάκριση και η απάντηση ήταν «μία λέμβο» για να συνεχιστούν ακόμα πιο εντατικά οι προπονήσεις.  

Εναρξη προεκλογικού αγώνα

Οι δύο, εντός της εβδομάδας, ομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη προς μέλη του απόδημου ελληνισμού έδωσαν αναπόφευκτα και έντονο προεκλογικό άρωμα, καθώς ο απόδημος ελληνισμός, έστω μετά πολλών εμποδίων, έχει πλέον δικαίωμα ψήφου. Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, φρόντισε να δώσει και μια καλύτερη προοπτική μιλώντας τόσο στους ελληνικής καταγωγής εκλεγμένους σε ξένα κοινοβούλια όσο και στην εκδήλωση της AHEPA. Και στις δύο ομιλίες ο Κυριάκος είπε πως η «δουλειά» με την ψήφο των ομογενών έχει μείνει στη μέση και η επόμενη Βουλή που θα σχηματιστεί θα επιδιώξει να την ολοκληρώσει, δίνοντας πιο εύκολα, και χωρίς τις σκληρές προϋποθέσεις που υπάρχουν τώρα, ψήφο στους αποδήμους.  

Δικαιώθηκε

Ο Τσίπρας ζήτησε η αυριανή ημέρα να κηρυχθεί αργία λόγω ακραίου καύσωνα. Η κυβέρνηση στην αρχή ειρωνεύτηκε τη θέση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά την επόμενη μέρα πήρε μέτρα και ουσιαστικά έκανε ημιαργία την αυριανή μέρα. Ως προς τι η ειρωνεία, αλήθεια, δεν αντιλήφθηκα.  

Υποψήφιος βουλευτής

Διάφορα σενάρια κυκλοφόρησαν στην Αργολίδα και στην υπόλοιπη Πελοπόννησο για πιθανή υποψηφιότητα του Παύλου Χρηστίδη για τη θέση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου. Ο ίδιος τα διαψεύδει κατηγορηματικά, σημειώνοντας πως, έπειτα από έξι χρόνια ως εκπρόσωπος του κόμματός του, αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η κεντρική πολιτική σκηνή. Συνεπώς θα είναι υποψήφιος βουλευτής. Στην Αργολίδα ή στην Αθήνα, μένει να φανεί.  

Ολα τα χαρτιά στο τραπέζι 

Μένω στο ΠΑΣΟΚ. Το παλιό, το ορθόδοξο. Ο Παύλος Γερουλάνος ακολουθεί μια έξυπνη τακτική: δεν ανοίγει τα χαρτιά του. Δεν ξεκαθαρίζει, δηλαδή, εάν τελικά θα είναι ή όχι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος. Ταυτόχρονα κάνει περιοδείες σε όλη την Ελλάδα –προσφάτως βρέθηκε σε Εβρο και Στερεά Ελλάδα–, κάτι που τον καθιστά «ετοιμοπόλεμο» και δημιουργεί σενάρια γύρω από το όνομά του. Αλλοι λένε πως απλώς θέλει να διαπραγματευτεί τη θέση του την επόμενη μέρα και άλλοι πως έχει όλα τα χαρτιά πάνω στο τραπέζι και μπορεί να αιφνιδιάσει ακόμα και με υποψηφιότητα.  

Ξανά στον χάρτη  

Η Σοφία Ζαχαράκη κάνει γενικά, και ως υφυπουργός Παιδείας και ως υφυπουργός Τουρισμού, αξιόλογες προσπάθειες για να αφήσει έργο. Κρατώ, για εθνικούς λόγους, αυτό που επιχειρεί το τελευταίο διάστημα με τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, που θέλει να τα βάλει ξανά στον τουριστικό χάρτη μετά τη μεγάλη ταλαιπωρία που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια λόγω του προσφυγικού. Η Ζαχαράκη έχει ήδη πάει σε Σάμο και Μυτιλήνη, έχει μιλήσει με φορείς και με στοχευμένη καμπάνια που κάνει ο ΕΟΤ η επισκεψιμότητα στα νησιά έχει ανέβει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Λέσβος, που παρουσιάζει πληρότητα πάνω από 50%, ενώ μεγάλη βοήθεια έχει προσφέρει και ο κοινωνικός τουρισμός.

Ταξί, ταξί!  

Μόνο από τύχη βρίσκεις ταξί στην Αθήνα τέτοια εποχή. Με τις αφίξεις τουριστών να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και την πανδημία, που ούτως ή άλλως είχε αυξήσει τη ζήτηση, το να βρεις ένα ταξί έχει εξελιχθεί σε οδύσσεια, διότι οι περισσότεροι οδηγοί επιλέγουν το αεροδρόμιο και τα λιμάνια.

Τον γρίφο προσπαθεί να λύσει ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος, εκτός από την πίεση που δέχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αλλάξει τον «νόμο Σπίρτζη», πρέπει να απαντήσει στα παράπονα των επιβατών για τους ταξιτζήδες. Οπως μαθαίνω, το νομοσχέδιο που θα επιχειρήσει να δώσει λύση είναι υπό επεξεργασία και θα κατατεθεί αρχές Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή