Σώθηκαν ζωές

1' 44" χρόνος ανάγνωσης

Kαταγράφηκαν 116 πυρκαγιές το Σαββατοκύριακο σε όλη την Ελλάδα. Καταστράφηκαν περιουσίες και κάηκαν δάση. Ομως σώθηκαν ανθρώπινες ζωές. Είχαμε απεγκλωβισμούς πολιτών, άψογη λειτουργία του «112» και κυρίως αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής. Διδαχτήκαμε από την τραγωδία στο Μάτι. Σε αυτές τις ακραίες καταστάσεις, το ζητούμενο είναι ο καλός συντονισμός των κρατικών υπηρεσιών. Σε πολλές χώρες υπάρχουν διαδικασίες, βάσει πρωτοκόλλου, που ενεργοποιούνται κατά τρόπο αυτόματο. Δεν χρειάζεται πολιτική παρέμβαση, και αυτό είναι το σωστό. 

Στην πατρίδα μας, κατά την αντιμετώπιση πυρκαγιών, πλημμυρών κ.λπ., μέχρι πρόσφατα, ακούγαμε την προσβλητική για όλους μας έκφραση «μετά από οδηγίες του πρωθυπουργού…». Λες και ο πυροσβέστης και ο διασώστης δεν ξέρουν τη δουλειά τους και περιμένουν από τον πρωθυπουργό να τους υποδείξει τι θα κάνουν. Αυτή ήταν μια πρακτική-δημιούργημα των παρατρεχάμενων της εξουσίας, οι οποίοι πίστευαν πως έτσι αναβαθμίζουν το κύρος του πρωθυπουργού. Αυτή η συμπεριφορά είχε, πέραν όλων των άλλων, και μία ακόμα αρνητική συνέπεια. Βάζοντας τον εκάστοτε πρωθυπουργό στο παιχνίδι της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, έδιναν το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να πολιτικοποιήσει τυχόν διοικητικές ανεπάρκειες. Να αναζητήσει πολιτικές ευθύνες για φαινόμενα ακραία και απρόβλεπτα. Ας το ξεκαθαρίσουμε. Οι πρωθυπουργοί δεν σβήνουν φωτιές. Αυτή είναι δουλειά της Πυροσβεστικής και των συναρμόδιων υπηρεσιών. Οι πρωθυπουργοί υπέχουν πολιτική ευθύνη αν οι συνεργάτες που επέλεξαν να εποπτεύουν τις σχετικές με την αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων κρατικές υπηρεσίες φανούν ανεπαρκείς στο έργο τους. Αν, λόγω κακού συντονισμού, η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Ας σημειωθεί πως ο Αλ. Τσίπρας το 2018 δεν κατηγορήθηκε για τους εγκληματικούς χειρισμούς των προϊσταμένων των κρατικών υπηρεσιών που ενεπλάκησαν στην κατάσβεση της φωτιάς και στη διάσωση των πολιτών. Κατηγορήθηκε για την άφρονα απόπειρα απόκρυψης της τραγικής κατάστασης, όταν εμφανίσθηκε το ίδιο βράδυ στη σύσκεψη πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων. Ουδείς θα του ζητούσε τον λόγο αν ενημέρωνε τους πολίτες για την ύπαρξη νεκρών και δεν θα έδινε το δικαίωμα να κατηγορηθεί για συγκάλυψη. Εντελώς ανόητοι αυτοί που πίστεψαν πως με αυτόν τον τρόπο τον προστατεύουν. 

Σε ένα κράτος στο οποίο λειτουργούν οι μηχανισμοί ελέγχου και αξιολόγησης των υπηρεσιών, τα παθήματα γίνονται μαθήματα και σώζονται ανθρώπινες ζωές. Αυτό φάνηκε το Σαββατοκύριακο σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT