«Υποτιμήσαμε τον Μητσοτάκη»

«Υποτιμήσαμε τον Μητσοτάκη»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διαπίστωση του τίτλου έκανε ο Νίκος Φίλης, παλιά «καραβάνα» της πολιτικής, προβεβλημένο στέλεχος της πάλαι ποτέ ανανεωτικής Αριστεράς. Ο κ. Φίλης πολλές φορές ταράζει τα νερά, που άλλες φορές βρέχουν την κυβέρνηση και άλλες φορές τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον τελευταίο καιρό δεν γνωρίζω οι καυστικές παρεμβάσεις του ποιον από τους δύο αφορούν πιο πολύ. Πάντως, ούτως ή άλλως, παρουσιάζουν ενδιαφέρον. 

Ετσι η διαπίστωση  δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Το ερώτημα είναι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ υποτίμησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο τελευταίος είχε δώσει δείγματα γραφής πριν ακόμα αναλάβει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, κάτι που δεν εκτιμήθηκε σωστά από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρώτο δείγμα ήταν το 2010, καθώς δεν ακολούθησε την αδελφή του, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, όταν αποχώρησε από τη Νέα Δημοκρατία. Αν το έπραττε, βεβαίως ουδείς θα μπορούσε να του προσάψει κάτι. Κι όμως, παρέμεινε στη Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά –έχει τη σημασία του– δείχνοντας πως ακολουθεί δική του, αυτόνομη πορεία. Αναμφίβολα δύσκολη απόφαση. Το δεύτερο δείγμα γραφής ήταν όταν δεν ψήφισε τον Προκόπη Παυλόπουλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, το 2015, ενώ το κόμμα του είχε αποφασίσει την υπερψήφισή του. Μάλιστα, το σκεπτικό του ήταν πολιτικό και η κίνησή του αυτή φαίνεται πως δικαιώθηκε από την πορεία των πραγμάτων. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στείλει τα μηνύματά του. Το πιο ηχηρό ήταν, όταν ξεκινώντας από τη θέση του αουτσάιντερ στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, τελικά τερμάτισε πρώτος. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ –και όχι μόνον– δεν τα διάβασαν σωστά αυτά τα μηνύματα με αποτέλεσμα να ηττηθούν τέσσερις φορές. Στην πολιτική, αν δεν ζυγίσεις σωστά τον αντίπαλό σου δεν πρόκειται να τον κερδίσεις. Η υπεροψία και η αλαζονεία επηρεάζουν την κρίση των ηγετών και τους εμποδίζουν να δουν ξεκάθαρα αυτό που βλέπει ο απλός πολίτης. Στην προκειμένη περίπτωση οι απλοί πολίτες εκτίμησαν σωστά τα πολιτικά χαρακτηριστικά του Κυριάκου Μητσοτάκη και, προσερχόμενοι μαζικά στις εσωκομματικές εκλογές, έκαναν την έκπληξη. Βέβαια, η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν πίστευε και τις δημοσκοπήσεις που, από την άνοιξη του 2016, έδιναν στη Νέα Δημοκρατία, υπό τη νέα ηγεσία της, ένα σαφές προβάδισμα. Τυφλοί τα τ’ ώτα, τον τε νουν, τα τ’ όμματα.    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή