Το τεστ με το κουνούπι και η κλιματική κρίση

Το τεστ με το κουνούπι και η κλιματική κρίση

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βιώνουμε και, όπως φαίνεται, τροφοδοτούμε ένα καυτό ανακυκλούμενο αδιέξοδο; Είναι απολύτως κοντινό το παράδειγμα, πλέον. Δεν χρειάζεται να «φθάσουμε» ώς τον Αμαζόνιο, τον Ειρηνικό, τη Σιβηρία, ή τον Καναδά, για να έχουμε γεύση της εφιαλτικής κατάστασης. Παρατεταμένοι καύσωνες, φονικές πυρκαγιές και πλημμύρες πλήττουν πλέον το σπίτι, τη γειτονιά, τη χώρα μας. 

Μιλώντας για εξελίξεις που σχετίζονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη και, ευρύτερα, την κλιματική κρίση, η σκέψη πάει σε μία από τις κυριότερες αιτίες που είναι η κατάχρηση των ορυκτών, όπως ο λιγνίτης, ενώ έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια μεγάλη συζήτηση και για το κακό που κάνει η χρήση των κλιματιστικών. Και τι αναγκαζόμαστε να κάνουμε τώρα; Εντατική χρήση των κλιματιστικών για να προστατευθούμε από τον καύσωνα, που με τη σειρά της η χρήση στο «φουλ» ανεβάζει κατακόρυφα τις ανάγκες για ενέργεια, και έτσι φθάνουμε στην ενεργοποίηση μονάδων παραγωγής ρεύματος με χρήση ορυκτών καυσίμων. Στην πράξη, με άλλα λόγια, προετοιμάζουμε σχεδόν σαν υπνωτισμένοι το επόμενο αρνητικό ξέσπασμα των ακραίων καιρικών φαινομένων, σε μια μακρά αλυσίδα που έχει απώλεια αμέτρητων έμβιων όντων, αλλά που δεν έχει τέλος.

Μπορεί να σπάσει αυτή η αλυσίδα; Είναι, εδώ που έχουμε φθάσει, ρεαλιστικό να αναμένει κανείς διόρθωση λαθών, επούλωση πληγών, και επανεκκίνηση προς ένα όμορφο μέλλον; Η απάντηση είναι «αναμφισβήτητα ναι»! 

Δεν θα είναι εύκολο, δεν θα είναι σύντομης διάρκειας, δεν θα είναι δίχως πισωγυρίσματα και απογοητεύσεις, αλλά το έργο αυτό είναι ακόμα εφικτό. Ενα είναι το «κλειδί». Και για να το ανακαλύψουμε, αρκεί απλώς να κοιταχτούμε στον καθρέφτη. Είναι ακριβώς σε εκείνη την εικόνα που θα αντικρίσουμε πού θα βρούμε και την αιτία όλης της δυσκολίας του εγχειρήματος: Πώς μπορούμε και προς ποια κατεύθυνση τον εαυτό μας να αλλάξουμε;

Αρκεί να μη χαθούμε σε ρηχές αναλύσεις και χιλιοειπωμένες διαπιστώσεις του τύπου «μα τι μπορώ να κάνω εγώ που είμαι τόσο μικρός», ή «η μικρή Ελλαδίτσα θα σώσει τον κόσμο;». Ως προς αυτή την περί «μεγέθους» διάσταση έχει ήδη δοθεί απάντηση: «Αν νομίζεις ότι είσαι πολύ μικρός για να κάνεις την αλλαγή, δοκίμασε να κοιμηθείς παρέα με ένα κουνούπι»…

Ως προς την πρακτική πλευρά; Δεν έχουμε παρά να αρχίσουμε κλείνοντας τη βρύση όταν ξυριζόμαστε. Σβήνοντας το φως όταν βγαίνουμε από το δωμάτιο. Αρνούμενοι τη χρήση πλαστικού. Λειτουργώντας με απέραντη αγάπη στο αστικό και μη περιβάλλον μας, κάθε στιγμή. Μετά, θα έρθουν και τα μεγάλα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή