Απορία ψάλτου βηξ για τη διαγραφή χρεών

Απορία ψάλτου βηξ για τη διαγραφή χρεών

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αποφάσισε να διαγράψει τα χρέη όσων πανεπιστημιακών χρωστούσαν στα ιδρύματά τους από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος. Ωστόσο, η απόφαση αντιβαίνει τη φιλοσοφία περί μεγαλύτερης αυτονομίας στα ΑΕΙ, όπως διακηρύσσει η κυβέρνηση, αλλά και τις αρχές της χρηστής και δίκαιης διοίκησης.

Σύμφωνα με το ιστορικό που κατέγραψε η «Κ», από το 1997 που επιτράπηκε η άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος (π.χ. γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι), η πολιτεία θεσμοθέτησε την υποχρέωση των πανεπιστημιακών να αποδίδουν στο ΑΕΙ τους ένα ποσοστό των εσόδων που αποκτούν, έναντι του πλεονεκτήματος που προσδίδει η χρήση του πανεπιστημιακού τίτλου. Το ποσοστό ήταν 15% επί των ακαθάριστων εσόδων μέχρι το 2011, μειώθηκε στο 10% επί των ακαθάριστων εσόδων μέχρι το 2014 και συνεχίστηκαν οι μειώσεις, φθάνοντας στο 7% επί των καθαρών εσόδων από το 2018.

Τώρα το υπουργείο Παιδείας διέγραψε τα χρέη των πανεπιστημιακών προς τα ΑΕΙ τους έως το 2009, με την εξήγηση ότι αυτά δεν μπορούν πλέον να εισπραχθούν. Πρώτο ερώτημα είναι γιατί τα ΑΕΙ δεν φρόντισαν να εισπράξουν τα οφειλόμενα από όλους τους καθηγητές τους, αφήνοντας μόνο τους τυπικούς να πληρώνουν; Αυτονομία δεν διεκδικούν ή μήπως θέλουν κάποιον να βγάζει το φίδι από την τρύπα; Σήμερα οι υπεύθυνοι των ΑΕΙ που επικροτούν την απόφαση του υπουργείου είναι έκθετοι μπροστά στους συναδέλφους τους που πλήρωναν επί χρόνια.

Ενα ακόμη ερώτημα είναι γιατί κρίθηκε σήμερα από την υπουργό Νίκη Κεραμέως και τον υφυπουργό Αγγελο Συρίγο πως πρέπει να προχωρήσει η ρύθμιση και όχι το 2020. Υπενθυμίζω ότι η σημερινή κυβέρνηση, ως όφειλε, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών τον Δεκέμβριο του 2020 όρισε τη λεπτομερή διαδικασία είσπραξης των οφειλών των πανεπιστημιακών κατά την τελευταία εικοσαετία, τα οποία δεν είχαν παραγραφεί. Μάλιστα, τα ΑΕΙ είχαν ξεκινήσει τις διαδικασίες καταλογισμών και είσπραξης των οφειλών. Γιατί δεν έγινε η διαγραφή τότε; Τι άλλαξε σήμερα;

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι έκθετη για την απόφασή της, αφήνοντας μάλιστα αναπάντητα σχόλια ότι η ρύθμιση προωθήθηκε από κομματικούς παράγοντες της Ν.Δ. Η δικαιολογία ότι παλιά χρέη δεν μπορούσαν να εισπραχθούν είναι αδύναμη. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ευνοεί τους μπαταχτσήδες και τιμωρεί τους τυπικούς πανεπιστημιακούς που πλήρωναν τις οφειλές τους. Ετσι εκθέτει την κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή