Κουφόβραση στα ελληνοτουρκικά

Κουφόβραση στα ελληνοτουρκικά

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποιοι πριν από λίγους μόνον μήνες προεξοφλούσαν στην Αθήνα και στην Αγκυρα «ήρεμο καλοκαίρι» μετά τις συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας. Δεν πρέπει να το πίστευαν. Δεν είναι τόσο αφελείς. Η σύντομης διάρκειας ανακωχή εξυπηρέτησε απλώς την κεντρική πολιτική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, όπως αυτή διαμορφώνεται από το Βερολίνο. 

Σήμερα η Αθήνα αντιμετωπίζει αθρόες παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου από τα τουρκικά μαχητικά, ισχυρισμούς της Αγκυρας περί δολοφονίας Τούρκου πολίτη από ελληνικά πυρά, απαιτήσεις για αποστρατιωτικοποίηση νήσων του Αιγαίου, καθώς και αιτιάσεις για κλείσιμο μειονοτικών σχολείων σε περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας. 

Οι παραβιάσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, στις 10 το βράδυ της Τρίτης, όταν οι πυρκαγιές εμαίνοντο στην Αττική και σε δεκάδες άλλες περιοχές της χώρας, ήταν μια επίδειξη της Αγκυρας ότι μπορεί να ενεργεί σε περισσότερα μέτωπα, ακόμη και όταν η Τουρκία δοκιμάζεται οικτρά την ίδια στιγμή από εκτεταμένες θανατηφόρες πυρκαγιές. Πρόκειται για αντιπαράθεση σε εξέλιξη, χαμηλότερης εντάσεως από ό,τι είχε προηγηθεί πριν από την επανέναρξη των συνομιλιών Ελλάδος και Τουρκίας, αλλά ταυτόχρονα δηλωτική πως υποβόσκει μια νέα κλιμάκωση της αντιπαραθέσεως μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου.

Με την εκδήλωση καταστροφικών πυρκαγιών στις δύο χώρες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι η Ελλάς είναι πρόθυμη να συνδράμει την Τουρκία. Η απόπειρα εισαγωγής της «διπλωματίας των πυρκαγιών» κατά το πρότυπο της «διπλωματίας των σεισμών» του Αυγούστου 1999 δεν τελεσφόρησε. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει αλλιώς. Διότι της «διπλωματίας των σεισμών» είχε προηγηθεί προεργασία προσεγγίσεως Ελλάδος και Τουρκίας από τους τότε αναπληρωτές υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και Ονούρ Οϊμέν και ετέθη σε εφαρμογή όταν ο κ. Παπανδρέου ανέλαβε επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, από τον Φεβρουάριο του 1999.

Σήμερα η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική από ό,τι πριν από δύο και πλέον δεκαετίες. Η εκεχειρία του θέρους τελειώνει και σύντομα ενδέχεται να επανέλθουμε σε ακραίες καταστάσεις. Και ναι μεν ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα και οξύτατες επιθέσεις από την αντιπολίτευση. Αλλά ο κ. Ερντογάν γνωρίζει πως τίποτε δεν συσπειρώνει τον τουρκικό λαό όσο η ένταση με την Ελλάδα και το Κυπριακό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή