Πόρτες ερμητικά κλειστές

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κόλαση του πυρωμένου ουρανού από τις εφιαλτικές πυρκαγιές και η αβάσταχτη ζέστη δεν ήταν για κανέναν στην Αττική ένα δανεικό διαδικτυακό δράμα, αλλά οδυνηρή προσωπική εμπειρία. Γεμάτες στάχτη οι στεγνές ποτίστρες των σκύλων στο πυρωμένο μπαλκόνι, τα μικροσωματίδια σε όλη την αναπνευστική οδό και πάνω στο ιδρωμένο δέρμα. Η καρδιά να χτυπά γοργά, το φαιό φως ένα παλλόμενο ασφυκτικό ζοφερό πέπλο. Η γειτονιά να ταλαντεύεται ανάμεσα στην απελπισία, στους στεναγμούς και στη φρίκη. 

Ο Γιάννης και η Μαρίκα του απέναντι διαμερίσματος, αμφότεροι άνω των 75, έπαθαν θερμοπληξία. «Τρέχω σαν τον ποντικό μέσα στο σπίτι, δεν ξέρω πού να κρυφτώ», γκρίνιαξε η Μαρίκα, πριν κλείσει ερμητικά τις μπαλκονόπορτες, αλλά η φονική κάπνα τρύπωνε στο εσωτερικό από το παλιό κλιματιστικό στο σαλόνι. Το έκλεισαν. Εκείνη εμφάνισε πρώτα κράμπες στα πόδια, μετά σπασμούς και πόνους στην κοιλιά. Εκείνος γέμισε εξανθήματα στον λαιμό και στο στήθος. Επειτα ήρθαν οι πονοκέφαλοι, η δύσπνοια, οι ζαλάδες, η ναυτία, ο πυρετός 40… Τους πρόλαβαν τα παιδιά. 

Είναι ένα από τα πολλά αποδεικτικά μιας ήττας που δεν συγκαλύπτεται πια στο κοχλάζον καζάνι του κόσμου. Νέο κρίσιμο δεδομένο: Ακόμη νωρίτερα ήρθε φέτος η «ημέρα υπέρβασης» της Γης, δηλαδή η στιγμή κατά την οποία η ανθρωπότητα εξαντλεί το σύνολο των φυσικών πόρων που έχει να μας προσφέρει ο πλανήτης για έναν ολόκληρο χρόνο. Ηρθε στις 29 Ιουλίου, από 29 Δεκεμβρίου το 1970, 4 Νοεμβρίου το 1980, 11 Οκτωβρίου το 1990, 23 Σεπτεμβρίου το 2000, 7 Αυγούστου το 2010. Τα οικοσυστήματα δεν αρκούν. Δύο ακόμη πλανήτες χρειαζόμαστε για να απορροφούν τα απορρίμματά μας. Κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής είναι η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, θύμισαν 14.000 ειδικοί ερευνητές, που ζητούν να κηρυχθεί ο πλανήτης σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Από τους 31 δείκτες (αέρια του θερμοκηπίου, πάχος παγετώνων, αποψίλωση δασών κ.λπ.), οι 18 έχουν υπερβεί τις τιμές ρεκόρ, ωθώντας το κλιματικό σύστημα σε μια δραματική και ανεπανόρθωτη αλλαγή. Καμία ρητορική υπερβολή. 

Οι κοινωνίες συνήθως αλλάζουν γρήγορα μετά μια μεγάλη καταστροφή. Αποδύονται με λύσσα στην τιτάνια μάχη υπέρ της ζωής. Πάντως μέχρι στιγμής κοιτάμε ακόμη παραλυμένοι τα απομεινάρια της πολλαπλής συμφοράς. 

Ο Γιάννης και η Μαρίκα δεν γύρισαν ακόμη σπίτι. Συνεργείο τοποθετεί νέα κλιματιστικά και καθαριστές αέρα, για σφράγισμα διαρκείας. Ο ογκόλιθος της μετατροπής του νέου αυτοεγκλεισμού ξανά σε συνήθεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή