90 χρόνια πριν στην «Κ» 8 – 8 – 1931

90 χρόνια πριν στην «Κ» 8 – 8 – 1931

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΓΚΑΡΔΙΟΤΗΤΑ: Ρώμη – Ο Γερμανός καγκελλάριος κ. Μπρύνιγκ και ο υπουργός των Εξωτερικών κ. Κούρτιους έφθασαν ενταύθα σήμερον την πρωίαν. Κατά την άφιξίν των οι δύο Γερμανοί υπουργοί έτυχον εγκαρδίου υποδοχής.
 
ΑΠΟΚΗΡΥΞΗ: Ο Πρόεδρος Χίνδεμπουργκ έδωσε προς δημοσίευσιν δήλωσιν διά της οποίας αποκηρύσσει την πρωτοβουλίαν της Πρωσσικής κυβερνήσεως όπως επιβάλη εις όλας τας εν Πρωσσία εκδιδομένας εφημερίδας να δημοσιεύσουν το μανιφέστον της κατά του δημοψηφίσματος διά την διάλυσιν της πρωσσικής Διαίτης. Οι επίσημοι κύκλοι κρίνουν την πρωτοβουλίαν ταύτην ως αποτελούσαν σφάλμα δυνάμενον να έχη τας σοβαροτέρας των συνεπειών. Ως γνωστόν διά της προκηρύξεώς της η Γερμανική Κυβέρνησις συνίστα εις τον λαόν να ψηφίση κατά του δημοψηφίσματος, την προκήρυξίν της δε ταύτην επέβαλεν εις όλας τας εν Πρωσσία εκδιδομένας εφημερίδας ανεξαρτήτως κομματικής αποχρώσεως να δημοσιεύσουν διά μεγάλων στοιχείων εις την πρώτην σελίδαν των.
 
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Εις το υπουργείον Εθνικής Οικονομίας ελήφθη μακροσκελής έκθεσις του παρά την ελληνική ελευθέρα ζώνη Θεσσαλονίκης κυβερνητικού επιτρόπου κ. Μαυροκορδάτου εις την οποίαν τονίζεται ότι η εμπορική κίνησις της σερβικής ελευθέρας ζώνης ηυξήθη σημαντικώς εν συγκρίσει προς την κίνησιν της ημετέρας ζώνης, η οποία αντιθέτως ηλαττώθη σημαντικώς. […] δύο είνε τα κύρια αίτια της σημαντικής προόδου την οποίαν εσημείωσεν η σερβική ελευθέρα ζώνη εις βάρος της ημετέρας ταύτης. 1) Διότι οι Σέρβοι δύνανται να διαθέσουν το κρηπίδωμά των και τας επ’ αυτού αποθήκας διά την φόρτωσιν των μεταλλευμάτων, όπερ ημείς αδυνατούμεν να πράξωμεν, και 2) διότι από τινος εγένοντο εν Σερβία συστάσεις προς τους εξαγωγείς όπως χρησιμοποιούν την σερβικήν ζώνην.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή