Τα royalties των ΑΕΙ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η  κυρία Κεραμέως διέγραψε χρέη πανεπιστημιακών προς τα ΕΛΚΕ. Δημιουργήθηκαν λόγω ενός νόμου του σωτηρίου έτους 1997 που υποχρέωνε όσους πανεπιστημιακούς ασκούσαν και ελευθέριο επάγγελμα να καταβάλλουν μιαν εισφορά στα ΑΕΙ, καθώς η χρήση του τίτλου του πανεπιστημιακού προσέθετε κύρος στο επάγγελμά τους. Στην ελεύθερη αγορά royalties είναι η πληρωμή ενός ποσού για τη μόνιμη χρήση ενός τίτλου από αυτόν που επιθυμεί τη χρήση, σε αυτόν που κατέχει τον τίτλο. Κάπως έτσι βλέπει τη σχέση των πανεπιστημιακών με τα ΑΕΙ ο νόμος του 1997. Μόνο που υπάρχει ένα λογικό και κοινωνικό κενό. Οι πανεπιστημιακοί τον τίτλο τους δεν τον απέκτησαν διά χαριστικής απονομής. Δούλεψαν σκληρά επί πολλά χρόνια, υπέστησαν θυσίες, οι εργασίες τους αξιολογήθηκαν σε πολλά στάδια και τελικά ο καρπός αυτής της προσπάθειάς τους ήταν να εισαχθούν στις διδακτικές βαθμίδες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τον πανεπιστημιακό τίτλο τον κατέκτησαν με το σπαθί τους. Συνεπώς, όταν κάνουν χρήση του στην άσκηση του ελευθερίου επαγγέλματός τους, ουσιαστικά κάνουν χρήση ενός τίτλου που δικαιωματικά τους ανήκει και η καταβολή royalties στα ΑΕΙ είναι και παράλογη και άδικη.

Η απαγόρευση στους πανεπιστημιακούς να ασκούν ελευθέριο επάγγελμα είχε κάποια λογική βάση στο πλαίσιο του ανταγωνισμού. Από τη στιγμή όμως που αυτή η απαγόρευση ήρθη, τότε δεν έχει νόημα η οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση των πανεπιστημιακών από την άσκηση του ελευθερίου επαγγέλματός τους, πέραν της δεδομένης φορολογικής και ασφαλιστικής υποχρέωσης.

Δηλαδή η κυρία Κεραμέως έπραξε ορθώς που διέγραψε τα χρέη; Ναι, κατά 50%. Για να ολοκληρώσει τη ρύθμιση αυτή θα πρέπει να κάνει ακόμα δύο βήματα: Βήμα πρώτο, να ακυρώσει τον νόμο του 1997. Δεν έχει νόημα η πολιτεία να μειώνει διαρκώς το ποσοστό καταβολής, αναγνωρίζοντας το άδικο και παράλογο του νόμου. Βήμα δεύτερο, οφείλει να επιστρέψει στους πανεπιστημιακούς που φάνηκαν συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους τα χρήματα που κατέβαλαν στα ΕΛΚΕ. Μια δίκαιη πολιτεία δεν μπορεί να αφήνει μερίδα πολιτών με το αίσθημα της αδικίας. Ας βρει έναν τρόπο να αφήσει όλους ικανοποιημένους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή